Η ΕΥΠ γίνεται ΚΥΠ: Ένας πράκτορας σε κάθε υπηρεσία

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η ΕΥΠ γίνεται ΚΥΠ: Ένας πράκτορας σε κάθε υπηρεσία / 14 View / 02/09/2019

Η εμμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη να διορίσει τον Παναγιώτη Κοντολέοντα διοικητή στην ΕΥΠ προσθέτει ερωτήματα και υποψίες σε μία ήδη «κακόφημη» και κομματικά ταλαιπωρημένη υπηρεσία ασφαλείας. Ο πρωθυπουργός της χώρας προτίμησε να φανεί ψεύτης για χάρη του Π. Κοντολέοντος, ενός προσώπου αγνώστου στον πολύ κόσμο, που δραστηριοποιείτο στις εταιρείες σεκιούριτι και κυρίως στη φύλαξη της πιο γνωστής πρεσβείας στην Αθήνα.

Το ψέμα του Κ. Μητσοτάκη

Την Παρασκευή, στη Βουλή, με τη φωτογραφική τροπολογία συνέβησαν τα εξής

* Αποδείχθηκε ότι ο Κ. Μητσοτάκης είπε ψέματα στη Βουλή, στις 6 Αυγούστου, είχε δεσμευθεί στον Αλ. Τσίπρα ότι «κανέναν νόμο δεν πρόκειται να αλλάξουμε» προκειμένου να διοριστεί ο Π. Κοντολέων.

* Ομολογήθηκε από την κυβέρνηση ότι η ΕΥΠ παραμένει ακέφαλη επί περίπου ένα μήνα, αν και έχει γίνει τελετή παράδοσης – παραλαβής και τούτο επειδή ο διορισμός του Π. Κοντολέοντος δεν έχει συντελεστεί! Αυτό προφανώς εγείρει ζητήματα εθνικής ασφάλειας.

* Μείωσε τα απαιτούμενα προσόντα για τον διοικητή της ΕΥΠ. Πλέον αρκεί ένα οποιοδήποτε, ακόμη και μη αναγνωρισμένο, πτυχίο και μια δεκαετής επαγγελματική σταδιοδρομία. Έως τώρα απαιτείτο «η κατοχή τουλάχιστον πτυχίου πανεπιστημίου της ημεδαπής ή ισότιμου της αλλοδαπής και διοικητική πείρα στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα».

* Εκτέθηκε ο νέος διοικητής σε αρνητικά σχόλια: «πορτιέρη σε πρεσβεία» τον χαρακτήρισε υποτιμητικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος όταν μίλησε στη Βουλή.

* Καταρρίφθηκε ο μύθος που συνδέει τη Ν.Δ. με την αριστεία.

* Αποδόθηκε στον (μειωμένων προσόντων) διοικητή η δυνατότητα να αλλάζει κατά βούληση προϊσταμένους στην ΕΥΠ.

* Επιτρέπεται στην ΕΥΠ, για πρώτη φορά στην ιστορία της, να υπογράφει μνημόνια συνεργασίας με όλους τους φορείς του Δημοσίου.

Αλ. Τσίπρας: Αναβιώνει παρακράτος

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε σε ανάρτησή του στο Facebook ότι «κάτι πολύ σοβαρό θα τον συνδέει, κάποια ισχυρή δέσμευση θα έχει με τον κ. Κοντολέοντα για να φτάνει σε αυτό το σημείο για χάρη του».

Σύμφωνα με πληροφορίες, που έχουν φτάσει και στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι να «επεκτείνει» την ΕΥΠ σε όλο τον δημόσιο τομέα. Σαν να υπάρχει ένα «γραφείο ΕΥΠ» σε κάθε υπηρεσία. Αυτό ίσως εξηγεί την επιμονή του πρωθυπουργού στο πρόσωπο του Π. Κοντολέοντος αλλά και τη ρύθμιση που επιτρέπει στην ΕΥΠ να υπογράφει μνημόνια συνεργασίας με όλους φορείς του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ εποπτευόμενα από το Δημόσιο, ΟΤΑ, επιχειρήσεις ΟΤΑ κ.λπ., τα οποία δεν θα δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

«Το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση με την τροπολογία αυτή αναβιώνει τις πιο σκοτεινές εποχές και πρακτικές του κράτους της Δεξιάς και μετατρέπει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ξανά σε ΚΥΠ. Δίνει στον νέο διοικητή ανεξέλεγκτες αρμοδιότητες – τη δυνατότητα να τοποθετεί ‘συνδέσμους’ της ΕΥΠ, χωρίς καμία ανακοίνωση, σε όποια δημόσια υπηρεσία επιθυμεί, υιοθετώντας καθεστωτικές πρακτικές που παραπέμπουν σε νοσηρές εποχές του παρελθόντος», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ρόλος του τοποτηρητή

Κανονικά, δεν θα χρειαζόταν ποτέ σε καμιά υπηρεσία, και μάλιστα σε αυτές που υπάγονται στον ίδιο τον πρωθυπουργό, να υπογράφει μνημόνια συνεργασίας με άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, για να μπορεί να ασκεί αποτελεσματικά το έργο της και να επιτυγχάνει τον συντονισμό των δράσεων, όπως αναφέρει η τροπολογία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μνημόνια συνεργασίας χρησιμεύουν μόνο ως μηχανισμός για τη διείσδυση στο ευρύτερο φάσμα του δημοσίου φορέα «συνδέσμων» προσωπικού της ΕΥΠ. Έτσι θα αναπτυχθεί ένα πολυπλόκαμο δίκτυο, που θα εναγκαλιστεί, παρασκηνιακά, τις κρατικές δομές, προσπαθώντας να τις ελέγξει μέσω τοποτηρητών. Η ΕΥΠ πλέον θα έχει έναν τοποτηρητή ή έναν «σύνδεσμο» παντού.

«Ποιος, αλήθεια, είναι ο λόγος να δημιουργηθούν μυστικοί πυρήνες της ΕΥΠ μέσα σε όλες τις κρατικές δομές; Ποιον ακριβώς αισθάνεται την ανάγκη να ελέγχει μέσα στους δημόσιους οργανισμούς ή στα υπουργεία με τοποτηρητές ο νέος, κατά τα άλλα άριστος αλλά χωρίς πτυχίο, διοικητής;», είναι το ερώτημα του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος καταλήγει πως «το τελευταίο που μας μένει να δούμε στο μέλλον είναι εάν ο κ. Μητσοτάκης, εκτός από τις πρακτικές Γρυλλάκη, θα επαναφέρει και τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων».

avgi.gr