Η Ελλάδα συνιδρύει ΝΑΤΟϊκό Κέντρο Ναυτικής Ασφάλειας στην Τουρκία

by/ 0 Comments / 3 View / 19/04/2022

Κώστας Πουλακίδας

Στην ίδρυση Κέντρου Αριστείας της Ναυτικής Ασφάλειας με έδρα την Κωνσταντινούπολη επέμεινε και χθες η κυβέρνηση ψηφίζοντας δύο μνημόνια από την ελληνική Βουλή.

Παρά την κριτική της αντιπολίτευσης (ακόμα και του ΚΙΝ.ΑΛΛ., που τελικά ψήφισε τα σχετικά μνημόνια με Τουρκία, Ρουμανία και ΝΑΤΟ) ότι ενισχύεται ο στρατηγικός ρόλος της  Άγκυρας, ο υπουργός  Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος απέρριψε ακόμα και το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για αναβολή της ψήφισης.

«Τα Κέντρα Αριστείας δεν είναι κέντρα εκπαίδευσης, είναι κέντρα διαμόρφωσης κανόνων κοινής ΝΑΤΟϊκής στρατηγικής» προειδοποίησε ο Θοδωρής Δρίτσας, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει πουθενά έστω μία στοιχειώδης αναφορά στους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας» και ότι είναι άγνωστο ποιους κανόνες θα εφαρμόσει το Κέντρο Αριστείας (που θα έχει Τούρκο διοικητή…) σε ζητήματα έρευνας, διάσωσης, νηοψίας.

«Είναι η συγκυρία σήμερα ευνοϊκή για τη χώρα μας να δώσει εύσημα στην Τουρκία στον τομέα της ναυτικής ασφάλειας;» ρώτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γιώργος Κατρούγκαλος, προσθέτοντας ότι η Τουρκία, που είναι η ενδιαφερόμενη χώρα, δεν έχει κυρώσει το μνημόνιο. «Από την εποχή που ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε στην Ουάσιγκτον να παρουσιάσει τη χώρα μας ως δεδομένη, έχει προχωρήσει σε μια πολιτική γης και ύδατος προς τους Αμερικανούς, με τις συνέπειες τις οποίες είδαμε» υπογράμμισε ο Γ. Κατρούγκαλος.

«Το ότι δεν υπάρχει επίσημη ρηματική διακοίνωση δεν σημαίνει ότι είμαστε κάπου υπερεκτεθειμένοι ή υπερεπισπεύδοντες. Και όλες οι άλλες χώρες έχουν προχωρήσει» αντέτεινε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για «ήσσονος σημασίας συμφωνίες».

Τα μνημόνια «έρχονται στη Βουλή για να κυρωθούν σε μια περίοδο που πραγματικά η συμμετοχή της Τουρκίας μας προβληματίζει» είπε ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ενώ αρνητικά τοποθετήθηκαν ο Νίκος Παπαναστάσης του ΚΚΕ και η Σοφία Σακοράφα του ΜέΡΑ25.

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος διέψευσε δημοσιεύματα ότι έγιναν έξι αποστολές όπλων στην Ουκρανία, διευκρινίζοντας ότι υπήρξε μία αποστολή, απλώς χρειάστηκαν έξι δρομολόγια για να υλοποιηθεί.

avgi.gr