«Η δημοκρατία και η κοινοβουλευτική λειτουργία δεν μπαίνουν σε καραντίνα»

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Η δημοκρατία και η κοινοβουλευτική λειτουργία δεν μπαίνουν σε καραντίνα» / 6 View / 06/05/2020

Σε πολύ υψηλούς τόνους και καταγγέλλοντας την αντισυνταγματική μεθόδευση για την ψήφιση του περιβαλλοντοκτόνου νομοσχεδίου Χατζηδάκη, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την αποχώρηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μετά την αντισυνταγματική απόφαση για επιστολική ψήφο.

«Δεν θα νομιμοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία» ξεκαθάρισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος, απαντώντας στην προσπάθεια εξηγήσεων από τον πρόεδρο της Βουλής, τόνισε: «Η δημοκρατία και η κοινοβουλευτική λειτουργία δεν μπαίνουν σε καραντίνα».

«Πολυνομοσχέδια» όπως αυτό, που προκαλούν ριζικές ανατροπές και επηρεάζουν το μέλλον της χώρας, δεν μπορούν να ψηφίζονται από το Κοινοβούλιο σε υπολειτουργία, με την παρουσία 60 μόνο βουλευτών από τους 300, παρατήρησε ο Αλ. Τσίπρας.

«Αποφασίσατε την παραβίαση του κανονισμού, χωρίς μάλιστα τη συμφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και στην ουσία εκχωρείτε την ψήφο του βουλευτή στους γραμματείς των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Και το κάνετε αυτό στο όνομα της έκτακτης κατάστασης. Μα ξέρετε εσείς καμία έκτακτη κατάσταση όπου η κυβέρνηση να προγραμματίζει 26 νομοσχέδια μέσα σε τρεις μήνες;» επισήμανε προς τα κυβερνητικά έδρανα τονίζοντας τη συνεχή νομοθέτηση με ΠΝΠ.

«Δεν θα συναινέσουμε στο να κανονικοποιήσετε την κατάσταση εξαίρεσης που προκάλεσαν η πανδημία και τα αναγκαία μέτρα περιορισμού» ξεκαθάρισε.

Ν. Βούτσης: Δεν νομιμοποιούμε αποφάσεις δι’ αντιπροσώπου

Το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία κατατέθηκε τη Δευτέρα προκειμένου να διεξαχθεί χθες το πρωί. Κάτι που σημαίνει ότι υπήρχε ο χρόνος οι βουλευτές να ειδοποιηθούν και να φτάσουν εγκαίρως στην Αθήνα και να ψηφίσουν.

Όπως σημείωναν κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, η αξιωματική αντιπολίτευση είχε συμφωνήσει από τις 16 Μαρτίου λόγω κορωνοϊού να υπάρξουν περιορισμοί στη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Προϋπόθεση ότι η Βουλή θα συζητούσε και θα αποφάσιζε μόνο θέματα που αφορούσαν την πανδημία.

Όταν εισήχθη το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη διαφωνία του να συζητηθούν σοβαρά νομοσχέδια με περιορισμένη συμμετοχή. Αντ’ αυτού πρότεινε στη διάσκεψη των προέδρων τη λειτουργία θερινών τμημάτων για Απρίλιο και Μάιο, διαδικασία συνταγματικά κατοχυρωμένη, που δεν αφήνει κενά νομιμοποίησης. Πρόταση που απορρίφθηκε από την πλειοψηφία οδηγώντας στη χθεσινή αντισυνταγματική διαδικασία.

«Δεν μπορεί να γίνει παραδεκτό να υπάρξει προηγούμενο στην κοινοβουλευτική μας Δημοκρατία με βάση το οποίο, είτε δι’ αντιπροσώπων είτε δι’ επιστολικής ψήφου, θα υπάρχει η γνώμη της Ολομέλειας της Βουλής για νομοσχέδια» τόνισε ο Ν. Βούτσης απαντώντας στον Κ. Τασούλα.

Στο μεταξύ ο Στ. Πέτσας καταλόγισε στον Αλ. Τσίπρα ότι… είναι απών την ώρα που ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε στη Βουλή μόνο για την ομιλία του… «Με την αποχώρησή του απέδειξε ότι δεν έχει τίποτα να πει. Τα άδεια έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η φωτογραφία της απουσίας πολιτικής» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ξαναστήνετε το μοντέλο που έφερε την κρίση

«Σκούπα» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο Χατζηδάκη ο Αλ. Τσίπρας καταλογίζοντας στην κυβέρνηση πως επιδιώκει να «καθαρίσει» τους θεσμούς διαφύλαξης του περιβάλλοντος και αξιοποίησης προς όφελος μιας κακώς νοούμενης ανάπτυξης και συγκεκριμένων συμφερόντων. «Αυτό που επιδιώκετε είναι ουσιαστικά να ξαναστήσετε το μοντέλο ανάπτυξης που μας έφερε στην κρίση, με επίκεντρο την κερδοσκοπική υπερεκμετάλλευση της γης και των φυσικών πόρων, την οικοδομή και το πολυεθνικό real estate» τόνισε.

Σε μια στιγμή μάλιστα που όλη η Ευρώπη «αλλάζει κατεύθυνση» και αναγνωρίζεται η σημασία της δημόσιας παρουσίας και του ελέγχου επί των βασικών υποδομών, η κυβέρνηση, σημείωσε, συνεχίζει να διακατέχεται από «νεοφιλελεύθερες εμμονές». Σχολίασε δε σκωπτικά το άρθρο 119 και τη «χαλάρωση» των διαδικασιών αδειοδότησης για τις μεταλλευτικές βιομηχανικές διεργασίες. «Αυτό δεν είναι παρά ένα γενναιόδωρο ‘δωράκι’ στην Ελληνικός Χρυσός. Γιατί ο χρυσός σας φέρνει πιο κοντά…» είπε παραπέμποντας σε γνωστή διαφήμιση.

Χωρίς σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση

«Έχουμε σχέδιο δίκαιης μετάβασης;» διερωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας αναφερόμενος στο (μη) σχέδιο απολιγνιτοποίησης και κατηγορώντας την κυβέρνηση για κούφια λόγια και επικοινωνιακή πολιτική. «Η πολιτική σας υποκαθιστά τον λιγνίτη με φυσικό αέριο και όχι εναλλακτικές μορφές ενέργειας» σημείωσε επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε έτοιμο το μεταβατικό σχέδιο έχοντας δημιουργήσει και ταμείο δίκαιης μετάβασης με 60 εκατ. ευρώ.

Αλλάξτε κυβέρνηση, όχι το κλίμα

Απαντώντας στο σύνθημα που, λανθασμένα, είχε αναφέρει ο Κ. Μητσοτάκης νωρίτερα, παράφρασε το νέο σύνθημα του παγκόσμιου οικολογικού κινήματος «Αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα» σε «Αλλάξτε κυβέρνηση, όχι το κλίμα». «Για εμάς, για τις αριστερές και προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, τους σοσιαλιστές και τους οικολόγους η ‘μετάβαση’ σε ένα πιο πράσινο μέλλον δεν μπορεί να αφεθεί στην αγορά και στους ανεξέλεγκτους νόμους της» τόνισε.

«Μια άλλη κυβέρνηση, μια προοδευτική κυβέρνηση, που θα βάλει στο επίκεντρο το περιβάλλον και τη δημοκρατική οργάνωση ενός νέου, βιώσιμου αναπτυξιακού και κοινωνικού υποδείγματος, είναι εφικτή. Και μας αξίζει» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

 

ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Τους προεκλογικούς νοικοκυραίους τώρα τους λέτε “επιχειρήσεις ζόμπι”

* Είναι όσοι αποκλείστηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή και τις εγγυήσεις

Σκληρή κριτική επεφύλαξε ο Αλ. Τσίπρας και για την οικονομία με αφορμή το «χάος», όπως είπε, με τις προβλέψεις για την ύφεση του 2020. «Είτε 10% ύφεση είτε 2%, τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας -που ανακοινώθηκαν με εκτίμηση για 0% ανάπτυξη- και της οικονομίας είναι ίδια; Γιατί; Δεν υπάρχουν τα λεφτά;» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως λεφτόδεντρα υπάρχουν για τα golden boys, στα οποία το νομοσχέδιο Χατζηδάκη δίνει δυνατότητα για 8.000 ευρώ μισθό.

«Πίσω από τους αριθμούς βρίσκονται ανθρώπινες ζωές, άνθρωποι που βγαίνουν στην ανεργία και λουκέτα» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την κυβέρνηση για τη στοχοποίηση της μεσαίας τάξης. Τη «μέχρι χθες ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας, που αποκαλούσατε προεκλογικά νοικοκυραίους, σήμερα την αποκαλείτε «μπαταχτσήδες» και τις επιχειρήσεις τους «ζόμπι» σημείωσε παραπέμποντας στις δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών.

«Ποιες επιχειρήσεις λέτε ‘ζόμπι’;» Διερωτήθηκε. «Τις επιχειρήσεις που παλεύουν να ξανανοίξουν; Αυτές που χρωστούν ΦΠΑ και δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει; Αυτές που δεν μπορούν και δεν μπορούσαν στο παρελθόν να περάσουν ούτε έξω από τις τράπεζες; Αυτές που αποκλείστηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή και τις εγγυήσεις;».