Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τις ανισότητες προβολής της αντιπολίτευσης στα ΜΜΕ

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τις ανισότητες προβολής της αντιπολίτευσης στα ΜΜΕ / 5 View / 07/05/2020

Ερώτηση κατέθεσαν 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις ανισότητες στον τρόπο προβολής των δραστηριοτήτων και θέσεων της αντιπολίτευσης στα Μέσα Ενημέρωσης.

Οι ίδιοι αναφέρουν πως το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οφείλει να μεριμνά, ώστε τα τηλεοπτικά δίκτυα, βάσει των όρων αδειοδότησής τους και του θεσμικού πλαισίου λειτουργία τους, πέρα από την προβολή του κυβερνητικού έργου, να καλύπτουν στα δελτία ειδήσεων και στις ενημερωτικές εκπομπές που προβάλλουν τις δραστηριότητες και των άλλων κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή των Ελλήνων ανάλογα με το ποσοστό που έλαβαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα με κείμενες διατάξεις, λοιπόν, η προβολή της δραστηριότητας των κομμάτων που είναι παρόντα στο Εθνικό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να γίνεται κατά το δοκούν αλλά πρέπει να ακολουθεί τα όσα έχει θεσμοθετήσει ο νομοθέτης προκειμένου να εξασφαλιστεί η πολυφωνία στα ΜΜΕ, αναγνωρίζοντας τον κομβικό ρόλο που παίζουν τα τελευταία στη σωστή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Από την άποψη αυτή, υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει πρόσφατη έρευνα εταιρείας δημοσκοπήσεων, της Bridging Europe, η οποία παρουσιάζει πόσες φορές καλύπτονται οι απόψεις της αντιπολίτευσης από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ανά 100 θέματα σχετικά με την επικαιρότητα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 10 Ιανουαρίου και 10 Απριλίου.

Σε αυτήν την έρευνα τα ευρήματα για την χώρα μας ήταν αποκαλυπτικά. Από τις χώρες που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις πρώτες θέσεις κατέχουν η Δανία με 47 φορές ανά 100 θέματα που καλύπτονται οι απόψεις της αντιπολίτευσης, η Φινλανδία με 44 φορές, η Σουηδία με 41 και η Ολλανδία με 37 φορές.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο τελευταίο γκρουπ μαζί με την Σλοβακία, την Πολωνία και –καθόλου περίεργο- με την Ουγγαρία, που σημαίνει ότι σε αυτές τις χώρες οι απόψεις της αντιπολίτευσης δεν ακούγονται σχεδόν καθόλου. Στην Ελλάδα οι απόψεις της αντιπολίτευσης καλύπτονται μόνο σε ποσοστό 7 φορές ανά 100 θέματα από τα ΜΜΕ.

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν, χωρίς καμία αμφισβήτηση, τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι όχι απλά δεν υπάρχει πλουραλισμός στα ΜΜΕ αλλά αντιθέτως τα μέσα προβάλουν υπερβολικά την γραμμή της κυβέρνησης αποσιωπώντας συστηματικά τις απόψεις της αντιπολίτευσης.

Εκτός από τα απογοητευτικά αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας έρχεται άλλο ένα στοιχείο για το πλαίσιο που ασκείται η δημοσιογραφία στην χώρα μας από τους «Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα» αυτήν την φορά. Η Ελλάδα κατατάσσεται 24η μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε. στην ελευθερία του Τύπου και 65η στην παγκόσμια κατάταξη!

Επειδή, στο Σύνταγμα της Ελλάδας στο άρθρο 15 αναφέρεται ρητά ο έλεγχος που οφείλει να κάνει το κράτος για να διασφαλίζει την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.

Επειδή, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν θα έπρεπε να έχουν αποκλειστικό σκοπό, την προβολή της εκάστοτε κυβέρνησης, αλλά, ισότιμα και τις απόψεις όλων των κομμάτων τις αντιπολίτευσης

Επειδή, σκοπός της ενημέρωσης είναι ο πλουραλισμός και η ελευθερία στην πρόσβασή της

Επειδή, οι πολίτες έχουν δικαίωμα σε ολόπλευρη ενημέρωση

Επειδή, τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας είναι ιδιαίτερα αρνητικά για την εικόνα της Ελλάδας στην Ευρώπη

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον υφυπουργό κ. Στέλιο Πέτσα.

Θα προχωρήσει σε έλεγχο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ώστε να κατοχυρωθεί η ισοτιμία στην προβολή των θέσεων και των δραστηριοτήτων όλων των κομμάτων τις αντιπολίτευσης;

avgi.gr