Εργασιακό τσουνάμι εξήγγειλε ο Μητσοτάκης

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εργασιακό τσουνάμι εξήγγειλε ο Μητσοτάκης / 11 View / 14/09/2020

Κλειστά χαρτιά επέλεξε να κρατήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την πολιτική που θα ακολουθήσει στα εργασιακά, αφού δεν θέλησε να δώσει καμία συγκεκριμένη απάντηση, μέχρι, όπως προανήγγειλε, να τεθεί από την κυβέρνηση, μέσα στον επόμενο μήνα, σε δημόσια διαβούλευση, νομοσχέδιο για αυτό το θέμα.

 

Μας προϊδέασε όμως για την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί, αφού προεξόφλησε ότι, μόλις γίνουν γνωστές οι κυβερνητικές επιδιώξεις, θα ανοίξει «πόλεμος». Και αν μιλάμε για πόλεμο, τότε αυτός αφορά πρώτα από όλα τον κόσμο της εργασίας.

 

Το σχετικό ερώτημα τέθηκε από την «Εφ.Συν.» κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και είχε ως εξής: «Είπατε χθες ότι “καταργούνται παρωχημένες ρυθμίσεις του περασμένου αιώνα”. Μπορείτε να διευκρινίσετε ποιες είναι αυτές; Ανήκουν σε αυτές το 8ωρο, το δικαίωμα στην απεργία και το δικαίωμα στη συνδικαλιστική οργάνωση;»

Nομοσχέδιο

Ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας «κάντε λίγο υπομονή για το ζήτημα αυτό, διότι θα θέσουμε σε δημόσια διαβούλευση σύντομα την πρότασή μας για το εργασιακό νομοσχέδιο», το οποίο θα έρθει μέσα στον επόμενο μήνα, όπως είπε, προσθέτοντας ότι «τότε με χαρά θα συζητήσω με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, με τον Τύπο, με την αντιπολίτευση, επί συγκεκριμένων όμως προτάσεων».

 

Εδωσε όμως και μια πρόγευση για την επικείμενη (απο)ρύθμιση στα εργασιακά, μιλώντας για «περισσότερη ευελιξία» στο ωράριο των εργαζομένων, προσθέτοντας «Εφόσον το επιθυμούν οι ίδιοι στο πώς κατανέμουν τον χρόνο τους, χωρίς αυτό να σημαίνει σε καμία περίπτωση κατάργηση του 8ώρου», ενώ προανήγγειλε αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο του 1982, μιλώντας για «ουσιαστικό εξορθολογισμό». Θεώρησε βέβαιο, λοιπόν, ότι «αμέσως (σ.σ. μόλις το νομοσχέδιο τεθεί σε διαβούλευση) θα ηχήσουν τα τύμπανα του πολέμου», κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι «τα εργασιακά έχουνε και μία εικόνα ταμπού» γι’ αυτήν «ως προς το πόσο επιδιώκει να τα σηκώνει».

Efsyn.gr