Επισπεύδουν τις ανακοινώσεις για το ρεύμα

by/ 0 Comments / 2 View / 05/05/2022

Επειτα από δύο εβδομάδες καταιγιστικών αλλά και αντιφατικών διαρροών ο πρωθυπουργός αποκαλύπτει το πολυδιαφημισμένο πακέτο μέτρων ● Σήμερα στις 19.00 οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη, αύριο στις 8.30 η εξειδίκευση των μέτρων από τους υπουργούς ● Ασφυκτική η πολιτική και κοινωνική πίεση στην κυβέρνηση και εύθραυστες ισορροπίες ανάμεσα σε φιλικούς, πλην συγκρουόμενους στο θέμα της ενεργειακής κρίσης, επιχειρηματικούς θυλάκους.

upd: Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει σήμερα στις 7 το απόγευμα ανακοινώσεις για το ζήτημα των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Αύριο Παρασκευή, στις 8.30 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, θα γίνει εξειδίκευση των μέτρων από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Την παρουσίαση θα συντονίσει η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.


Καταλύτης αναγκαστικών επιλογών για την κυβέρνηση αποδεικνύεται η ενεργειακή κρίση και η κατακραυγή που έχει προκαλέσει ο συνδυασμός των εξωφρενικών χρεώσεων στο ρεύμα με τις αποκαλύψεις για τις προκλητικές αμοιβές του επικεφαλής και της διοίκησης της σχεδόν δημόσιας ΔΕΗ, που βρίσκεται πρώτη στο στόχαστρο των συλλογικών αγωγών από τις καταναλωτικές ενώσεις.

Επειτα από δύο εβδομάδες καταιγιστικών αλλά και αντιφατικών διαρροών για τις κυβερνητικές προθέσεις, πιθανότατα σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποκαλύπτει το πολυδιαφημισμένο πακέτο μέτρων για «φτηνότερο ρεύμα». Η ανακοίνωση, την οποία «κάρφωσε» με ανάρτησή του ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και επιβεβαίωσαν πηγές του Μαξίμου -«ύστερα από παρά πολλές συσκέψεις έχουν διαμορφωθεί οι τελικές προτάσεις για τις παρεμβάσεις στο ζήτημα του τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν πολύ σύντομα, ενδεχομένως και αύριο» ανέφερε η σχετική διαρροή-, θα έχει τον συνήθη χαρακτήρα του μαγνητοσκοπημένου τηλεοπτικού «διαγγέλματος» του πρωθυπουργού.

Η επίσπευση της ανακοίνωσης είναι αποτέλεσμα της ασφυκτικής κοινωνικής και πολιτικής πίεσης που -βοηθουσών και των δυσμενών δημοσκοπήσεων- υποχρέωσαν το Μαξίμου να μετατοπιστεί από την αρχική θέση «θα πάρουμε μέτρα αν δεν υπάρξει συντονισμένη ευρωπαϊκή παρέμβαση» στην εδώ και τώρα παρουσίαση ενός «εθνικού σχεδίου», άγνωστου κόστους και απροσδιόριστης αποτελεσματικότητας.

Οι μέχρι στιγμής διαρροές κάνουν λόγο για μέτρα που θα περιλαμβάνουν και ρυθμιστική παρέμβαση στις αγορές ρεύματος, τόσο στη χονδρική, δηλαδή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, όσο και στη λιανική με τη μορφή επιδοτήσεων σε παραγωγούς και προμηθευτές. Στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας που έχει υποβληθεί στην Ε.Ε. υπάρχει πρόβλεψη ποσού 4,3 δισ. ευρώ για την ανάσχεση της ενεργειακής ακρίβειας, μέρος των οποίων καλύπτεται από τον πρόσφατα ψηφισθέντα συμπληρωματικό προϋπολογισμό 2,6 δισ. ευρώ.

Ομως αυτοί οι πόροι ουσιαστικά θα έχουν εξαερωθεί μέχρι το τέλος του μήνα στις επιδοτήσεις ρεύματος, που δεν είχαν την παραμικρή επίδραση στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, τη δεύτερη ακριβότερη στην Ε.Ε. μετά την Ιταλία (245 ευρώ ανά μεγαβατώρα σήμερα). Συν τοις άλλοις μια συνέχιση των επιδοτήσεων θα αποδεικνυόταν ως η πιο σκανδαλώδης χρηματοδότηση αυτού που αποκαλείται καρτέλ της αγοράς ρεύματος, το οποίο ανακοινώνει θηριώδεις αυξήσεις της κερδοφορίας του, αν και η ΡΑΕ υποτίθεται ότι δεν εντοπίζει στους λογαριασμούς του σημαντικά «ουρανοκατέβατα κέρδη», αυτά που ο πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί πως θα φορολογήσει κατά 90%.

Με δεδομένο ότι οι επιδοτήσεις σε παραγωγούς και προμηθευτές εξελίσσονται σε βαρέλι δίχως πάτο, για την κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει καταστεί μονόδρομος μια ελεγχόμενη ρυθμιστική παρέμβαση στην αγορά, δηλαδή κάποιο πλαφόν πρωτίστως στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, όσο κι αν αυτό αντίκειται στο νεοφιλελεύθερο DNA της. Ωστόσο αυτή η παρέμβαση προϋποθέτει την εξασφάλιση στοιχειώδους συναίνεσης τόσο από τους παραγωγούς και προμηθευτές ρεύματος, όσο και από τον σκληρό πυρήνα της βιομηχανίας και της επιχειρηματικής ελίτ που βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τους πρώτους ακριβώς λόγω του ακριβού ρεύματος. Για να αισθάνεται ο πρωθυπουργός έτοιμος πια να ανακοινώσει το «εθνικό σχέδιο για φτηνότερο ρεύμα» υποθέτουμε ότι έχει εξασφαλίσει μια στοιχειώδη ισορροπία ανάμεσα στους δύο αντιπαρατιθέμενους, αλλά φιλικούς στην κυβέρνησή του, θυλάκους επιχειρηματικότητας.

efsyn.gr