Επίθεση στην ανεργία με χάντρες και καθρεφτάκια

by/ 0 Comments / 0 View / 13/09/2021

της Χριστίνας Κοψίνη

Με μικροδώρα και προπληρωμένες επιταγές για προσωρινή απασχόληση, εν είδει τηλεφωνικών καρτών, αντί ενός συγκροτημένου μαζικού προγράμματος εγγυημένης απασχόλησης -όπως προτάσσουν οι καιροί- επιχείρησε ο πρωθυπουργός να κερδίσει τη συμπάθεια των νέων, οι οποίοι συνεχίζουν να καταγράφουν, εδώ και μια δεκαετία, ζημιές μεγάλες στην προσπάθεια να βιοποριστούν χωρίς τη στήριξη των οικογενειών τους.

Χαρακτηριστική η εξαγγελία Μητσοτάκη που σχεδιάστηκε στο επιτελείο του Μαξίμου και εκτός του υπουργείου Εργασίας για το 2022. Χρονιά κατά την οποία, όπως είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, «προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία των νέων στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών του κορονοϊού, όλοι οι νέοι από 18 έως 29 ετών που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός του έτους, θα λάβουν για 6 μήνες προπληρωμένο χρόνο εργασίας που μπορεί να χρησιμοποιήσουν για την πρώτη τους απασχόληση. Η ενίσχυση ανέρχεται σε 1.200 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες πλήρους απασχόλησης. Από αυτό το ποσό, τα μισά θα τα λαμβάνει ο εργαζόμενος (επιπλέον του μισθού του) ως κίνητρο εύρεσης εργασίας και τα υπόλοιπα ο εργοδότης ως επιδότηση του μισθολογικού κόστους.

Για εργασία μερικής απασχόλησης που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 50% της πλήρους, θα δίδεται το ήμισυ του ποσού». Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου υπολογίζεται σε 28 εκατ. ευρώ για το 2021 και 14 εκατ. ευρώ για το 2022.

Πρακτικά αναμένεται να καλύψει περίπου 50.000 νέους, και φαίνεται ότι το μεγαλύτερο τμήμα των πόρων θα κινητροδοτήσουν επιχειρήσεις για προσλήψεις μερικής απασχόλησης.

Η εξαγγελία θα αποκωδικοποιηθεί σήμερα, οπότε και θα γνωρίζουμε εάν το 1.200άρι θα είναι άπαξ στο εξάμηνο ή θα καταβάλλεται κάθε μήνα για τους πρώτους 6 μήνες, προοπτική εξαιρετική για να είναι αληθινή. Πάντως, έως χθες, το υπουργείο Εργασίας δεν μπορούσε να ξεκαθαρίσει πώς ακριβώς θα λειτουργήσει το μέτρο, καθώς η ιδέα για την εφαρμογή του που θα κληθεί να εξυπηρετήσει ο ΟΑΕΔ δεν ήταν ιδέα του Κ. Χατζηδάκη.

Εξάλλου, η θεσμοθέτηση «κινήτρου εύρεσης εργασίας» με τη μορφή των 600 ευρώ στο χέρι υπονοεί περιορισμένο ζήλο για εργασία από τους νέους και αναζήτηση των αιτιών της ανεργίας στο υψηλό κόστος εργασίας και σε υποκειμενικές αιτίες που σχετίζονται με επιθυμίες και όχι με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας και των εξευτελιστικών κατώτατων μισθών.

Κατά τα λοιπά, στα μέτρα για την απασχόληση, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και την επέκταση των προγραμμάτων:

■ του Συν-Εργασία, ύψους 50 εκατ. ευρώ, έως τα τέλη του 2021,

■ της χρηματοδότησης των εισφορών για άλλους 50.000 εργαζόμενους (ήδη τρέχει το πρόγραμμα για 100. 000 εργαζόμενους), κόστους 169 εκατ. ευρώ και

■ της επιδότησης κενών θέσεων στον πολιτισμό, έως τα τέλη του ‘21, συνολικού κόστους 22 εκατ. για τη διετία 2021-2022.

efsyn.gr