Ενημέρωση πολιτικών αρχηγών από τον Μητσοτάκη, νέες απειλές από τον Ερντογάν

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ενημέρωση πολιτικών αρχηγών από τον Μητσοτάκη, νέες απειλές από τον Ερντογάν / 17 View / 11/08/2020

Την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο συνεχίζει να κλιμακώνει η Άγκυρα, η οποία έχει στείλει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruç Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Νέες προκλήσεις από τον Τούρκο πρόεδρο και το ΥΠ.ΕΞ. της γείτονος. Πώς απαντάει το ελληνικό υπουργείο.

Τηλεφωνικές επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα έχει την Τρίτη ο πρωθυπουργός, μετά τη σημερινή έκτακτη σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως ο Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα να διενεργήσει αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και πως το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. επανέλαβε την έκκληση στην γειτονική χώρα, να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειες που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως το Orus Reic «δεν έχει προβεί σε έρευνες, αν και έχει απλώσει καλώδια», καθότι η παρουσία τόσων πολεμικών πλοίων και συνοδευτικών στην περιοχή καθιστά αδύνατη τη διενέργεια ερευνών λόγω του θορύβου που προκαλείται. Και προσθέτουν ότι στην περιοχή βρίσκονται μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες ανά 15 λεπτά εκπέμπουν μήνυμα ότι τα τουρκικά σκάφη βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο πλαίσιο της διαδικασίας «hailing».

Τι ζητούν ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, χαρακτήρισε νωρίτερα ανησυχητικές τις διαρροές για τη δραστηριότητα του πλοίου. «Επίσημη ενημέρωση ακόμη δεν έχουμε, αν και τη ζητήσαμε, όσα διαρρέονται όμως είναι ανησυχητικά (και τραγελαφικά): κατά τις διαρροές, το Oruc Reis έχει ποντίσει εδώ και ώρες καλώδια στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά “δεν διεξάγει έρευνες λόγω θορύβου των παρακείμενων πλοίων”»

«Δεν υπερασπίζεσαι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας κάνοντας “θόρυβο”. Η κυβέρνηση οφείλει να αποτρέψει έμπρακτα κάθε αμφισβήτηση τους, για να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα, όπως έκανε η Ελλάδα το 2018» έγραψε στο Twitter ο τέως υπουργός Εξωτερικών.

H πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε από την κυβέρνηση «να αποτρέψει την προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Αυτό είναι το εθνικό χρέος. Επισημαίνουμε». «Το αρραγές εσωτερικό μέτωπο είναι απολύτως αναγκαίο, όμως εξακολουθούμε να μην έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση» επανέλαβε η Φώφη Γεννηματά.

Τι υποστηρίζει η Άγκυρα

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε νέες απειλητικές δηλώσεις, ύστερα από τη συνεδρίαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου, καλώντας παράλληλα τις χώρες του Μεσογείου να συνεργαστούν για την εξεύρεση μιας αποδεκτής φόρμουλας που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων.

«Η Τουρκία δεν εποφθαλμιά σε κανενός το δικαίωμα στο δίκαιο, τα εδάφη και τα νόμιμα συμφέροντα. Η μόνη απαίτησή μας είναι να μας προσεγγίσουν με τον ίδιο τρόπο» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. Και υποστήριξε πως η Άγκυρα είναι πάντα έτοιμη να επιλύσει το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου μέσω του διαλόγου σε δίκαιη βάση, αλλά διαμήνυσε πως δεν πρόκειται να συναινέσει σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία, που θα έχει ως στόχο να αποκλείσει τη χώρα του στις ακτές της.

«Ορισμένες χώρες που δεν ακούνε αυτή την έκκλησή μας “μαυρίζουν” το δικό τους μέλλον» είπε χαρακτηριστικά για να επαναλάβει πως θα συνεχίζει τον αγώνα «για την ενεργειακή ανεξαρτησία όπως κάνουμε και στην οικονομία».

Ύστερα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε στο Twitter φωτογραφίες του Orus Reic, που συνοδεύεται από πολεμικά, με το εξής μήνυμα: «Οι τουρκικές δυνάμεις έχουν πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο της αποφασιστηκότητάς μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας με βάσει το διεθνές δίκαιο στις θαλάσσιας περιοχές της δικαιοδοσίας μας».