Ενα άρθρο, ποικίλες αντιδράσεις

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ενα άρθρο, ποικίλες αντιδράσεις / 13 View / 17/12/2019

Αμφίπλευρες πολιτικές αντιδράσεις, θετικές και αρνητικές, αλλά και ένα γενναίο άδειασμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, όπου και φιλοξενήθηκε το Σάββατο, προκάλεσε το άρθρο του Κώστα Σημίτη για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων την τελευταία 20ετία, μέσω του οποίου αφήνει αιχμές για τους χειρισμούς του διαδόχου του στην πρωθυπουργία, Κώστα Καραμανλή.

Ενδεικτική της ενόχλησης του κ. Σημίτη για τον τίτλο στο πρωτοσέλιδο «Για όλα φταίει ο Καραμανλής» ήταν η δήλωση στην οποία χρειάστηκε να προβεί στη συνέχεια, προκειμένου να φανερώσει τη διαφωνία του και να καταστήσει σαφές ότι δεν αποδίδει ορθά το πνεύμα της παρέμβασής του στην εφημερίδα. «Το άρθρο μου στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ έχει τίτλο “μια επιτυχία που δεν ολοκληρώθηκε” και αναφέρεται στη Συμφωνία του Ελσίνκι. Προσωπικοί χαρακτηρισμοί για πολιτικούς, όπως εκείνος που αναφέρεται στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας, μου ήταν πάντα ξένοι», διευκρίνισε ο πρώην πρωθυπουργός, κρατώντας εμφανείς αποστάσεις.

Επί της ουσίας του περιεχομένου, ο Κώστας Σημίτης προχωρά σε μια ιστορική αναδρομή των γεγονότων γύρω από τα ελληνοτουρκικά, εστιάζοντας στην περίοδο της Συμφωνίας του Ελσίνκι το 1999 και έπειτα, όταν πλέον η διακυβέρνηση της χώρας είχε περάσει στα χέρια της Ν.Δ. και του Κώστα Καραμανλή. Σκοπός της καταγραφής αυτής είναι, μέσα από την οπτική του, να αναδείξει τους λανθασμένους χειρισμούς που υιοθετήθηκαν μετά το τέλος της δικής του θητείας και στους οποίους, σύμφωνα με τον ίδιο, οφείλονται τα σημερινά προβλήματα με την Τουρκία.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σημίτης επισημαίνει: «Το 2004, όταν πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με την απόφαση του Ελσίνκι, η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες για να αποφασιστεί η έναρξη των συνομιλιών με την Τουρκία, την Ελλάδα εκπροσωπούσε ο νέος πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

Στη Σύνοδο Κορυφής αποφασίστηκε η εκκίνηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, παρ’ όλο που δεν είχε τακτοποιήσει τις διαφορές της με την Ελλάδα, όσον αφορά την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. Ο Ελληνας πρωθυπουργός, αν και είχε τη δυνατότητα, δεν πρόβαλε την ένσταση για την έλλειψη ανταπόκρισης της Τουρκίας στον όρο που είχε τεθεί στο Ελσίνκι -και αφορούσε την ύπαρξη διαφορών σχετικά με την έκταση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Αντίθετα, επεσήμανε, ότι “οι ασφυκτικοί χρονικοί περιορισμοί δεν βοηθούν”».

Εντείνοντας περαιτέρω την κριτική του προς τον Κώστα Καραμανλή τονίζει ότι «απεδέχθη, έτσι, την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία με ανεπίλυτες τις ελληνοτουρκικές διαφορές ως προς τα όρια των υφαλοκρηπίδων και αιγιαλίτιδων ζωνών τους». Και καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «το αποτέλεσμα της στάσης του 2004 είναι οι σημερινές απειλές και οι εκβιασμοί της Τουρκίας».

Με τις θέσεις του Κώστα Σημίτη συντάχθηκαν η Φώφη Γεννηματά, καθώς και ο Γιώργος Παπανδρέου, που, σημειωτέον, την περίοδο του Ελσίνκι ήταν υπουργός Εξωτερικών. Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης επιτίθεται στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ λέγοντας: «ΣΗΜΙΤΗ!!! Αει κρύψου σε καμία τρύπα που έχεις και άποψη για τα εθνικά. Με τη στάση σου “γκριζαρίστηκαν” τα ΙΜΙΑ, εσύ ΕΔΩΣΕΣ τον Οτσαλάν στους Τούρκους».

Απαντώντας στον Παύλο Πολάκη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Παύλος Χρηστίδης έριξε βέλη περί μετάλλαξης όσων «εκσυγχρονιστών» πήγαν από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος ονομαστικά στους Μυρσίνη Ζορμπά, Νίκο Μουζέλη και Νίκο Μπίστη. Ανάμεσα στα στελέχη της Ν.Δ. που θέλησαν να απαντήσουν ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος (και εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ επί Καραμανλή) αναφέροντας ότι «αυτά που ακούστηκαν ήταν ατόπημα και φωνές διχαστικής μικροψυχίας».

Πυρά κατά του Κώστα Σημίτη εξαπέλυσαν, τέλος, ο Ευάγγελος Αντώναρος, ο Τέρενς Κουίκ και ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Κοινή δήλωση

Αργά το βράδυ, οι Αντώνης Λιάκος, Νίκος Μπίστης και Παναγιώτης Παναγιώτου, με αφορμή την ανάρτηση του κ. Πολάκη, τόνισαν: «Είναι δικαίωμα του Παύλου Πολάκη να κρίνει και να επικρίνει τη διακυβέρνηση Σημίτη. Ακόμα και όταν άθελά του -όπως πιστεύουμε- η κριτική του στα εθνικά θέματα ταυτίζεται με αναχρονιστικές και εθνικιστικές προσεγγίσεις. Οταν όμως η κριτική μετατρέπεται σε προσωπικό λίβελο και εκτρέπεται σε απαράδεκτους χαρακτηρισμούς βλάπτει σοβαρά την υπόθεση της ανασυγκρότησης της σύγχρονης Αριστεράς. Το ύφος στην πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να συμβαδίζει με το ήθος της Αριστεράς. Αυτή είναι απαίτηση του κόσμου που ακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία».