Εκλογικός κόφτης στην Αυτοδιοίκηση

by/ 0 Comments / 3 View / 23/01/2021

Νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών βάζει όριο εισόδου στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια ● Οι προθέσεις της κυβέρνησης κινούνται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από την αναλογική φιλοσοφία του «Κλεισθένη» ● Ποια τα σενάρια για το ελάχιστο ποσοστό που πρέπει να λάβει μια παράταξη και ποιους αναμένεται να πλήξει το πλαφόν

«Κόφτες» στην είσοδο παρατάξεων στα συλλογικά αυτοδιοικητικά όργανα αλλά και στον αριθμό εκλεγμένων αιρετών φέρνει ο νέος εκλογικός νόμος για την ανάδειξη δημοτικών και περιφερειακών αρχών.

 

Το προωθούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών θα θεσπίζει εκλογικό όριο εισόδου στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, εξέλιξη που επιβεβαιώνει ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης για το εκλογικό σύστημα της αυτοδιοίκησης κινούνται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από την αναλογική φιλοσοφία του «Κλεισθένη».

 

Τα σχετικά σενάρια θέλουν να εξετάζονται δύο ποσοστά τα οποία θα πρέπει να υπερβεί μια παράταξη προκειμένου να εισέλθει στο δημοτικό/περιφερειακό συμβούλιο: το 3%, ποσοστό που αντιστοιχεί και στο όριο εισόδου στο εθνικό κοινοβούλιο και το 5%, ένα αρκετά υψηλό ποσοστό που αναμένεται να αφήσει εκτός συλλογικών οργάνων ακόμη περισσότερα σχήματα.

 

Ποιους αναμένεται να πλήξει το κατώτατο εκλογικό πλαφόν; Το σίγουρο είναι ότι θα οδηγήσει στον αποκλεισμό κυρίως ενός συνόλου κινήσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς που έχουν απήχηση στις τοπικές κοινωνίες –όπως βεβαιώνει η παρουσία τους σε δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια της τρέχουσας αυτοδιοικητικής θητείας– όσο και άλλα σχήματα που αρθρώνουν προοδευτικό-εναλλακτικό λόγο.

 

Παράλληλα, εκτός αυτοδιοικητικών οργάνων αναμένεται να μείνουν ακροδεξιά μορφώματα –που ούτως ή άλλως έχουν αρχίσει και φθίνουν– προσωποπαγείς παρατάξεις με συγκεκριμένες ατζέντες, αλλά και τα γνωστά «αντάρτικα» τα οποία ως γνωστόν στις δημοτικές εκλογές του 2019 εμφανίστηκαν κυρίως στον πολιτικό χώρο της Ν.Δ.

 

Ο αρμόδιος υπουργός, Μ. Βορίδης, μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του Alpha επιβεβαίωσε ότι είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η θέσπιση ορίου εισόδου «ώστε να μην έχουμε εκπροσωπήσεις με ποσοστά 0,3%», όπως είπε χωρίς να προσδιορίσει το ύψος του κατώτατου εκλογικού πλαφόν. Υπενθυμίζεται ότι πρόταση για θέσπιση εκλογικού ορίου «ποσοστού 3% ή 5%», είχε καταθέσει το περασμένο καλοκαίρι στον πρώην υπουργό Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκο, η Ενωση Δημάρχων Αττικής (ΕΝΔΑ), πρόεδρος της οποίας είναι ο πρώην δήμαρχος Π. Καμάρας, μέλος της Ν.Δ.

 

Οι προτάσεις της ΕΝΔΑ περιελάμβαναν και την εκλογή δημάρχου από τον πρώτο γύρο με 40% «εφόσον έχει διαφορά 5% από τον δεύτερο» και κλιμακούμενο αριθμό εκλεγόμενων δημοτικών συμβούλων ανάλογα με τα ποσοστά του πρώτου γύρου – προτάσεις, δηλαδή, σχεδόν όμοιες με τα σενάρια που επεξεργάζεται σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών.

 

Οπως είπε χθες ο κ. Βορίδης, τα ποσοστά που θα χαρίζουν πλειοψηφία σε έναν υποψήφιο δήμαρχο ή περιφερειάρχη «αναμένεται να κλειδώσουν πέριξ του 42%». Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οτιδήποτε έχει να κάνει με τα εκλογικά ποσοστά του προωθούμενου νομοσχεδίου πιθανότατα θα αποκρυσταλλωθεί στο επικείμενο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης, 28 Ιανουαρίου. Οι τελικές αποφάσεις αποδίδονται στον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη.

 

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εσωτερικών εξήγγειλε τη μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων. «Θεωρούμε ότι είναι αρκετά μεγάλος», είπε χαρακτηριστικά. Αγνωστο, ακόμη, το μέγεθος της προτεινόμενης μείωσης των εκλεγμένων αιρετών. Σύμφωνα με υπουργικές πηγές, ο εν λόγω «κόφτης» το πιθανότερο είναι να τεθεί σε όλα τα δημοτικά συμβούλια, με χαρακτηριστικά αναλογικότητας.

 

Εξετάζεται, σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, μείωση και του αριθμού των περιφερειακών συμβούλων. Ο υπουργός προανήγγειλε ακόμη κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης για τα κοινοτικά και διαμερισματικά συμβούλια – «θα εκλέγονται σε ένα ψηφοδέλτιο», σημείωσε. Ως γνωστόν, ο προωθούμενος νόμος θα εφαρμοστεί πρώτη φορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023.

Efsyn.gr