Δώρο 100 δισ. στα golden boys της ιδιωτικής ασφάλισης

by/ 0 Comments / 0 View / 27/07/2021

Οκρατικός προϋπολογισμός ή, πιο απλά, οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πληρώσουν ενδεχομένως και πάνω και από το μισό ελληνικό ΑΕΠ για να χρηματοδοτήσουν το νέο σύστημα των ιδιωτικών συντάξεων, με τα χρήματά τους αυτά να τα διαχειρίζονται στις «αγορές», και με το όποιο συνεπαγόμενο ρίσκο, τα golden boys της ιδιωτικής ασφάλισης, όπως προβλέπει σχετικά το σχέδιο νόμου «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά» το οποίο κατέθεσε στη Βουλή, μετά τα μεσάνυχτα Παρασκευής προς Σάββατο, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως προκύπτει από τις σχετικές διατάξεις του νομοσχεδίου, η μεγάλη δαπάνη που προκύπτει για τη μετάπτωση στο νέο σύστημα επικουρικών συντάξεων θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του ελληνικού κράτους, παρότι ακόμη και οι δανειστές είχαν διατυπώσει σοβαρές ενστάσεις για το κόστος αυτής της μετάπτωσης, που υπολογίζεται πως μπορεί να ανέλθει στα 78 δισ. ευρώ, και με ένα επιπλέον «κρυφό κόστος», που, σύμφωνα με επαΐοντες περί το ασφαλιστικό σύστημα, μπορεί να εκτινάξει το τελικό ποσό ακόμη και στο ύψος των 100 δισ. ευρώ, σαφώς πάνω από το μισό του σημερινού ΑΕΠ της χώρας.

Στις πλάτες των συνταξιούχων

Δυσβάστακτο βάρος αναλαμβάνουν για τη χρηματοδότηση του θατσερικού μοντέλου που εισάγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη οι συνταξιούχοι. Και τούτο διότι είναι η «13η σύνταξη», την οποία η ίδια κατάργησε, εκείνη που θα χρηματοδοτήσει το νέο σύστημα. Το κοινωνικό μέρισμα, ακόμη και αυτό το 0,5% του ΑΕΠ, ήτοι περί τα 900 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, που αποτελούσε μια σημαντική οικονομική ανακούφιση για τους πιο αδύναμους, προορίζεται τώρα για τα golden boys, που θα το τζογάρουν στις αγορές για να διαχειριστούν το κεφαλαιοποιητικό ιδιωτικό σύστημα ασφάλισης.

Το νομοσχέδιο, το οποίο θα συζητηθεί στην ολομέλεια μετά τις θερινές διακοπές της Βουλής, προσφέρει βορά στην ιδιωτική ασφάλιση τους νέους που θα εισέλθουν στην ασφάλιση από την 1η Ιανουαρίου του 2022, καθώς και όσους ήδη εργάζονται και τυχόν επιλέξουν να υπαχθούν στο νέο σύστημα της ιδιωτικής ασφάλισης εάν είναι κάτω των 35 ετών.

Στον αέρα οι συντάξεις του σημερινού συστήματος

Οι συντάξεις εξασφαλίζονται μόνον εφόσον χρηματοδοτηθεί το κόστος μετάβασης, που πρακτικά σημαίνει βίαιη αναδιανομή εις βάρος μεγάλου τμήματος της κοινωνίας προς όφελος λίγων ιδιωτικών συμφερόντων

Ένα από τα κατεξοχήν τρωτά σημεία του νομοσχεδίου είναι ότι δεν διασφαλίζονται οι σημερινές και μελλοντικές συντάξεις του ισχύοντος συστήματος, συν βεβαίως το υψηλό κόστος μετάβασης. Και τούτο διότι, με την επιβολή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων δεν θα καλύπτουν πλέον τις υφιστάμενες και μελλοντικές συντάξεις προκαλώντας μεγάλο κενό στη χρηματοδοτική κάλυψή τους. Οι συντάξεις εξασφαλίζονται μόνον εφόσον χρηματοδοτηθεί το κόστος μετάβασης. Διαφορετικά, θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός, δηλαδή οι φορολογούμενοι, ιδιαίτερα μετά το 2030, με μια ετήσια δαπάνη της τάξης του 1 δισ. ευρώ και, μετά το 2040, με μια ετήσια δαπάνη της τάξης των 2,7 δισ. ευρώ. Πρακτικά, αυτό σημαίνει βίαιη αναδιανομή εις βάρος μεγάλου τμήματος της κοινωνίας προς όφελος λίγων ιδιωτικών συμφερόντων.

Το «χρηματοδοτικό κενό» ή το κόστος μετάβασης είναι άνω των 56 δισ. ευρώ και εάν συνυπολογιστούν και οι διακηρυσσόμενες εγγυήσεις των χορηγούμενων κεφαλαιοποιητικών επικουρικών συντάξεων, θα φτάσει στο επίπεδο των 75 με 78 δισ. ευρώ. Γεγονός που αναφέρεται ρητά και στην αναλογιστική μελέτη, ότι στις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας δεν έχουν υπολογιστεί τυχόν εγγυήσεις για κατώτατα όρια και σε περίπτωση που γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση. Το κόστος μετάβασης θα επιβαρύνει την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους κατά 49%. Ακόμα υπάρχουν κρυφά κόστη που δεν θα συνυπολογιστούν στο τελικό αναλογιστική κόστος, όπως είναι π.χ. μια δυσανάλογα μικρή συμμετοχή των σημερινών ασφαλισμένων ηλικίας έως 35 ετών ή μια χρηματοοικονομική επιδείνωση που θα συνεπάγεται πρόσθετο κόστος καταβολής των ελάχιστων εγγυημένων επικουρικών συντάξεων κ.ά.

avgi.gr