Δριμεία κριτική του Αλ. Τσίπρα στην κυβέρνηση: «Προϋπολογισμός απάτης και ταξικής μονομέρειας»

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δριμεία κριτική του Αλ. Τσίπρα στην κυβέρνηση: «Προϋπολογισμός απάτης και ταξικής μονομέρειας» / 16 View / 19/12/2019

Σκληρή κριτική εφ’ όλης της ύλης άσκησε στην κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, τον οποίο χαρακτήρισε κορωνίδα της προεκλογικής και μετεκλογικής απάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Η χώρα μετά την έξοδο από τα Μνημόνια δεν χρειάζεται να επιστρέψει στα χέρια και στις πολιτικές συνταγές που μας οδήγησαν στα Μνημόνια» υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός, τονίζοντας την ανάγκη για ένα ανορθωτικό σχέδιο και απευθύνοντας κάλεσμα “στους εργαζόμενους, τη νεολαία, τη μεσαία τάξη, τους αγρότες, τους ανθρώπους του πνεύματος, να είναι σε εγρήγορση.

Η πορεία προς τα εμπρός για τη χώρα δεν ακυρώθηκε. Απλώς αναστάλθηκε. Με τους δικούς τους αγώνες, σύντομα θα ξαναγίνει πραγματικότητα”.

“‘Δώρα’ στους λίγους και εκλεκτούς”

«Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό ταξικής μονομέρειας, νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας και πολιτικής απάτης», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τίποτε καλό δεν προβλέπει, δεν προϋπολογίζει, δεν καθρεφτίζει για τους πολλούς. Για την Υγεία, την Παιδεία, το κοινωνικό κράτος, τη μεσαία τάξη. Για τους λίγους και εκλεκτούς όμως προϋπολογίζει το εντελώς αντίθετο. Από ελαφρύνσεις, φορολογικές και άλλες, μέχρι επιχορηγήσεις και ‘δώρα’, συχνά φωτογραφικά”, επισήμανε.

Απάτη το 4ο Μνημόνιο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην παρέμβασή του κωδικοποίησε τις απάτες της Ν.Δ., προκαλώντας μάλιστα σε ορισμένα σημεία την δυσφορία των εδράνων της συμπολίτευσης και αυτών της κυβέρνησης: «Απάτη μέγιστη, η προπαγάνδα της Ν.Δ. περί 4ου Μνημονίου» είπε θυμίζοντας τα όσα έλεγε η Ν.Δ. στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2019 ως αντιπολίτευση.

Απάτη η πολεμική για το χρέος

«Απάτη επίσης μέγιστη, η πολεμική της Ν.Δ. για το χρέος», τη στιγμή που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «όχι μόνο το ρύθμιζε προς όφελος της χώρας, αλλά άνοιγε και ένα καθαρό διάδρομο, μετά από πολλά χρόνια, για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Απάτη η διαπραγμάτευση για τα πλεονάσματα

Απάτη, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, και η περίφημη διαπραγμάτευση για τα πλεονάσματα που είχε υποσχεθεί ο Κυρ. Μητσοτάκη. «Απάτη οι επιθέσεις της Ν.Δ. στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τα πλεονάσματα, τα οποία η σημερινή κυβέρνηση είχε υποσχεθεί να μειώσει άμεσα. Δεν αξιοποίησαν αυτό που εμείς είχαμε ανακοινώσει, δηλαδή τη μείωσή τους με τη δημιουργία ενός καταπιστευτικού λογαριασμού».

Απάτη η ανάπτυξη 4%

Ως τρανή απάτη χαρακτήρισε επίσης τις υποσχέσεις για ανάπτυξη του 4%. «Ο προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει ανάπτυξη 2,8%, ενώ το ΔΝΤ -τις προβλέψεις του οποίου εκτιμά ιδιαίτερα η Ν.Δ.- ρίχνει την πρόβλεψη κάτω από το 2% και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο 2,3%», επισήμανε.

Η μερίδα του λέοντος στις μεγάλες περιουσίες

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ., έναντι των αναγκαίων ελαφρύνσεων της μεσαίας τάξης που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογήσει, δίνει προτεραιότητα στην επιθετική μείωση της φορολογίας μιας μικρής μερίδας επιχειρήσεων. Δίνει πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς», πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας για ακόμη μια απάτη: Τη «δήθεν μεγαλοψυχία της Ν.Δ. για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. »Επί της ουσίας η Ν.Δ. πήρε την ψηφισμένη απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, για να την εναρμονίσει με τη δική της ταξική μονομέρεια. Να δώσει δηλαδή τη μερίδα του λέοντος στις μεγάλες περιουσίες”, επισήμανε.

Απάτη με μέρισμα, 13η σύνταξη, αύξηση στο ρεύμα

Απάτη χαρακτήρισε και τη δήθεν ελάφρυνση της μεσαία τάξης, «την οποία τελικά επιβαρύνει η κυβέρνηση της Ν.Δ. Με την αύξηση στην τιμή του ρεύματος, με την κατάργηση της μόνιμης 13ης σύνταξης, με το πάγωμα των αυξήσεων του κατώτατου μισθού, με τις νέες ασφαλιστικές εισφορές για τους μη μισθωτούς».

Απάτη ακόμη, η εκστρατεία της Ν.Δ. για το κοινωνικό μέρισμα, «που όταν το έδινε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το χαρακτήριζαν ‘ψίχουλα’. Και ενώ τα ‘ψίχουλα’ δόθηκαν την τελευταία φορά σε 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους, τώρα δικαιούχοι είναι μόλις 200 χιλιάδες νοικοκυριά».

Η απάτη του δημοσιονομικού κενού

Μάλιστα, σε σχέση με τις δαπάνες για το κράτος πρόνοιας, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε τη σημαντική μείωση για τη χρηματοδότηση της έρευνας, τις μειώσεις και τη στασιμότητα που καταγράφονται στην Παιδεία, την Υγεία, την κοινωνική πρόνοια και τον Πολιτισμό.

Αναφέρθηκε ακόμα στην απάτη, όπως τόνισε, περί δημοσιονομικού κενού που δήθεν άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Παραδώσαμε, όχι δημοσιονομικό κενό 394 εκατ. ευρώ για το 2019, όπως λέει ο δικός σας λογαριασμός απάτης, αλλά δημοσιονομικό πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης, όπως λέει ο λογαριασμός του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2019, 1,783 δισ. ευρώ – δηλαδή αυξημένο κατά 263 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018», είπε χαρακτηριστικά.

Η fake αριστεία και η προπαγάνδα των Πρεσπών

Μίλησε ακόμη για το επιτελικό κράτος, «που αποδείχτηκε κράτος των πλαστών πτυχίων και της fake αριστείας», την προεκλογική υπόσχεση για δήθεν αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο από το ποσοστό της ανάπτυξης. «Απάτη μέγιστη και τρισάθλια», όμως, εκτός των οικονομικών, χαρακτήρισε την καταγγελία της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως προδοτικής. «Που τώρα, ορθώς, θα την τηρήσετε και θα την τιμήσετε», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. «Απάτη το αίσχος της προπαγάνδας σας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσκαλεί τους πρόσφυγες και προκαλεί το προσφυγικό. Απάτη ακόμη και οι μπουλντόζες στο Ελληνικό, που θα έπιαναν δουλειά την επόμενη μέρα και έχουν περάσει πέντε μήνες και ούτε ο διαγωνισμός για το καζίνο δε τελείωσε», πρόσθεσε.

Ο προϋπολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ σηματοδότησε το τέλος των προγραμμάτων

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον τελευταίο προϋπολογισμό της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος «σηματοδότησε το τέλος των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής και την αρχή μιας νέας εποχής δημοσιονομικής επέκτασης μετά από εννιά ολόκληρα χρόνια». Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη σημείωσε: «Ο δικός σας προϋπολογισμός τι κάνει; Πού είναι αυτά τα μέτρα; Πού είναι η ελάφρυνση της μεσαίας τάξης που υποσχεθήκατε; Είπαμε: Απάτη. Όμως πέραν της απάτης, ποια είναι η δική σας φιλοσοφία; Έναντι των αναγκαίων ελαφρύνσεων της μεσαίας τάξης που εμείς είχαμε δρομολογήσει, εσείς δίνετε προτεραιότητα στην επιθετική μείωση της φορολογίας μιας μικρής μερίδας επιχειρήσεων». Σημείωσε δε πως η οικονομική στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση έχει δοκιμαστεί σε όλο τον πλανήτη και έχει αποτύχει: «Πρόκειται για τη στρατηγική αύξησης των κερδών, με την ελπίδα πως αυτή κάποια στιγμή θα μεταφραστεί σε επενδύσεις και θέσεις εργασίας».

Επιπλέον 2 δισ. έδινε ο καταπιστευτικός λογαριασμός

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον καταπιστευτικό λογαριασμό των 5,5 δισ. «που θα μας έδινε τη δυνατότητα να δώσουμε επιπλέον 2 δισ. σε κοινωνικές δαπάνες και περικοπές φόρων μέσα στο 2020», την επιπλέον αύξηση του κατώτατου μισθού, την ενίσχυση των δαπανών για την Παιδεία και την Υγεία, για την έρευνα, για την ανάσχεση του brain drain.

«Αρκείστε μόνο σε ψεύτικα επικοινωνιακά τεχνάσματα», επισήμανε, τονίζοντας πως «ενώ θα διώχνατε στο εξωτερικό 4.500 νέους (από το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας που δεν ανανεώνεται) που ήδη δουλεύουν στην Ελλάδα, θα φέρετε 500 καινούργιους από το εξωτερικό».

Κάλεσε δε τον πρωθυπουργό να αναθεωρήσει την απόφαση για μείωση της επιδότησης στον ΟΑΕΔ και να δώσει στους 4.500 νέους επιστήμονες μια δεύτερη ευκαιρία να μείνουν στη χώρα.