Διευκρινήσεις για την έκδοση των «8» από τον Τούρκο πρέσβη

by/ 0 Comments / 33 View / 20/07/2016

Πιέσεις προς την ελληνική πλευρά ασκεί η τουρκική διπλωματία για την έκδοση των «8». Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Κερίμ Ουράς, αναφέρθηκε στην υπόθεση με το τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Κ. Ουράς χαρακτήρισε «λάθος» την άδεια προσγείωσης που δόθηκε στο τουρκικό ελικόπτερο. Ρωτήθηκε μάλιστα για ο πώς θα μπορούσε να αντιδράσει η Ελλάδα και αν θα έπρεπε να καταρριφθεί το ελικόπτερο απαντώντας ότι δεν εννοεί κάτι τέτοιο αλλά ότι δεν έπρεπε να δοθεί η άδεια.

Πρόσθεσε ότι ήταν εμφανές το ελικόπτερο δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα παρά το σήμα που είχε εκπέμψει κι ενώ ήταν γνωστό, όπως είπε, ότι εκδηλώθηκε απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο Τούρκος πρέσβης, σημείωσε πως έχει ήδη υποβληθεί αίτημα για την έκδοση των «8» και έχουν δοθεί στην Ελλάδα όλα τα απαραίτητα στοιχεία που αποδεικνύουν τη συμμετοχή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Ερωτηθείς τέλος τι θα συμβεί εάν δεν προχωρήσει η έκδοσή τους είπε ότι «αυτό θα ζημιώσει τις διμερείς σχέσεις».

Η πρεσβεία σε ανακοίνωσή της, τονίζει:

«Ο πρεσβευτής (κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τις εξελίξεις στην Τουρκία) τόνισε ότι οι Τούρκοι στρατιώτες οι οποίοι διέφυγαν στην Ελλάδα με ένα στρατιωτικό ελικόπτερο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Σαββατοκύριακου θα τύχουν μιας δίκαιης και διαφανούς δίκης στην πατρίδα (τους)».

Δήλωσε ότι η προσδοκία της Τουρκίας είναι ότι θα υπάρξει άμεση έκδοση του στρατιωτικού προσωπικού στην Τουρκία. Αυτό θα είχε πολύ θετικές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών. Από την άλλη, μια αρνητική απόφαση θα μπορούσε να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα στην τουρκική κοινή γνώμη και φυσικά αυτό είναι κάτι το οποίο (ο πρεσβευτής) δεν επιθυμεί, καθώς το βασικό του καθήκον ως πρεσβευτή είναι να βελτιώνει τις διμερείς σχέσεις και να διατηρεί την κατάσταση σταθερή.

Ο πρεσβευτής ευχαρίστησε τις ελληνικές αρχές στο ανώτατο επίπεδο για την έγκαιρη υποστήριξη και τη συνεργασία που προσέφεραν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις προσπάθειές μας να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία και το κράτος του νόμου».