«Δεκατιανό στο σχολείο» για 11.050 μαθητές δημοτικού

by/ 0 Comments / 66 View / 21/10/2016

Σε 11.050 μαθητές 68 δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων της Αττικής πρόκειται να διανεμηθεί δεκατιανό, σε εφαρμογή του προγράμματος των υπουργείων Εργασίας και Παιδείας «Δεκατιανό στο Σχολείο». Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώς Φωτίου και του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκου Φίλη.

Η κα Φωτίου συνέδεσε το πρόγραμμα «Δεκατιανό στα Σχολεία» με το Πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» που άρχισε ξανά στον Δήμο Περάματος με σκοπό, αξιοποιώντας μέρος των εισπράξεων του Κράτους από τις τηλεοπτικές άδειες, να επεκταθεί αρχικά σε 30.000 και κατόπιν σε 60.000 μαθητές και μαθήτριες.

Έρευνα που διενήργησε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο έδειξε ότι πέρα από την παιδευτική εμπειρία των παιδιών να τρώνε υγιεινά και όλα μαζί, με την οποία δημιουργείται ένα άλλο κλίμα μέσα στα σχολεία, τα παιδιά δηλώνουν ότι αυτό που κάνουν όλα μαζί είναι ωραίο «σαν εκδρομή».

Οι εκπαιδευτικοί διαπιστώνουν ότι η σχολική επίδοση των παιδιών αυξήθηκε κατά 40%, και ότι βελτιώθηκε επίσης η σχολική συμπεριφορά. Στην επιτυχία του προγράμματος μπορούν να συμβάλουν όλοι καταθέτοντας έστω και ένα ευρώ στην πλατφόρμα της Εθνικής Τράπεζας www.act4greece.gr.

Το δεκατιανό, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός, “είναι πολύτιμο για τα παιδιά, τα οποία, ανεξάρτητα από το πώς φεύγουν από το σπίτι τους, στις 10 η ώρα τρώνε όλα μαζί. Τόσο για το δεκατιανό όσο και για τα μεσημεριανά γεύματα υπάρχει άριστη συνεργασία με τους συλλόγους των γονέων και των εκπαιδευτικών”.

Ο κ. Φίλης υπογράμμισε ότι οι φετινές δράσεις στον τομέα της διατροφής των μαθητών και μαθητριών με τη συνεργασία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, μοναδικό στόχο έχουν να καταστήσουμε τα παιδιά συμμέτοχους σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών τις κρίσης.

“Αισθανόμαστε ότι εκπληρώνουμε ένα καθήκον απέναντι στην κοινωνία. Και πέρσι όπως και φέτος προωθούμε το πρόγραμμα των δεκατιανών γευμάτων σε όλα παιδιά των σχολείων με διαδικασία ισονομίας και ισότητας μέσα στα παιδιά στη βάση της κοινής ζωής και της συντροφικότητας.

Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι “η εξαγγελία της κυβέρνησης ότι θα διατεθεί ένα μέρος από τα έσοδα των τηλεοπτικών αδειών για σχολικά γεύματα, έχει και έναν άλλο συμβολισμό: Τα έσοδα από μια δημοκρατική ενέργεια όπως η αποκατάσταση της νομιμότητας στον χώρο της τηλεόρασης μπορούν να ενισχύσουν τις αναγκαίες κοινωνικές δράσεις υπέρ των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Θέλω να ευχαριστήσω τους εκπαιδευτικούς, είπε ο Νίκος Φίλης, “που έδειξαν περίσσευμα καρδιάς και από το υστέρημα του χρόνου προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις τις κρίσης σε δύσκολες εποχές και συνθήκες. Οι εκπαιδευτικοί έχουν μπει μπροστά στο να πραγματοποιηθούν τα γεύματα όπως και σε άλλες περιπτώσεις όπως με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, έχουν δείξει ότι έχουν μια ευρύτητα πνεύματος και επαγγελματική αντίληψη για την αντιμετώπιση οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων και είναι οι στυλοβάτες της προσπάθειας”.