Δήλωση του Φώτη Κουβέλη μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

by/ 0 Comments / 132 View / 19/07/2016

«Είχαμε μια διεξοδική συζήτηση με τον πρωθυπουργό αναφορικά με τον εκλογικό νόμο. Η απλή αναλογική πρέπει να καθιερωθεί και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο όπως εισάγεται από την κυβέρνηση. Η απλή αναλογική αποτελεί βαθιά τομή στο πολιτικό μας σύστημα, αναδεικνύει την ισοτιμία, την ισοδυναμία της ψήφου και καταγραφεί τους πραγματικούς κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς και κυρίως διαμορφώνει δυναμική για πολιτικές συνθέσεις και βεβαιότητα, στη βάση και προγραμματικών συμφωνιών, και για συνεργασίες.

Εκτιμώ ότι η άρνηση κάποιων κομμάτων να ψηφίσουν την απλή αναλογική εκ των πραγμάτων σημαίνει ότι αρνούνται τη συμπόρευση προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός προοδευτικού πόλου στη χώρα και τους εγκλωβίζει σε μια νεοφιλελεύθερη βαθιά συντηρητική πολίτικη.

Η αναφορά μας υπήρξε, όσο και η συζήτηση και για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση που αναμφισβήτητα πρέπει να οδηγήσει σε ρυθμίσεις που θα τονώνουν τη λαϊκή κυριαρχία, θα διευρύνουν τη συμμετοχή των πολιτών με τα λαϊκά δημοψηφίσματα στην ασκούμενη πολιτική και θα δημιουργούν στοιχεία κοινωνικού ελέγχου της ασκούμενης πολιτικής.

Η συνταγματική αναθεώρηση είναι δυνατότητα και ευκαιρία για βαθιές ,ριζικές δημοκρατικές τομές στο υπάρχον πολιτικό σύστημα. Είναι αποφασιστικό μέγεθος και για την αντιμετώπιση όλων εκείνων των προβλημάτων που σχετίζονται με την οικονομική και γενικότερη κρίση και γι αυτό πρέπει να προωθηθεί συγκεκριμένα, συντεταγμένα και πάντοτε με στόχευση την προοδευτική αναθεώρηση».

– Για την μείωση του ορίου εισόδου στη Βουλή

«Το κρίσιμο δεν είναι αυτό αυτή την ώρα, θα μπορούσαν ενδεχομένως να υπάρξουν και ρυθμίσεις που θα επέτρεπαν να μειωθεί το όριο εισόδου από το 3% σε ένα μικρότερο ποσοστό. Το κύριο στοιχείο όμως είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής με την κατάργηση του απαράδεκτου μπόνους που νοθεύει την δημοκρατική αντιπροσώπευση και προσβάλλει την ψήφο του ελληνικού λαού».

-Για την εκλογή ΠτΔ από τους πολίτες;

«Το κρίσιμο για μένα είναι ότι ο ΠτΔ πρέπει να αποκτήσει κάποιες ρυθμιστικές αρμοδιότητες που σε καμία περίπτωση όμως δεν θα αποτελούν μεταβίβαση εξουσιών από τον χώρο της κυβέρνησης και ειδικότερα από τον χώρο της Βουλής προς τον εκάστοτε ΠτΔ.

Το ζήτημα της εκλογής του ΠτΔ από τη σκοπιά αυτή πρέπει να αντιμετωπίζεται. Και βεβαίως μια ενδεχόμενη ρύθμιση για την απόδοση ρυθμιστικών αρμοδιοτήτων στον ΠτΔ θα πρέπει ταυτόχρονα να σημάνει και την αναγκαία αναβάθμιση του κατεξοχήν αντιπροσωπευτικού οργάνου της λαϊκής κυριαρχίας που είναι η Βουλή των Ελλήνων».

19/07/2016