Για τον ανασχηματισμό και το ναυάγιο με τον Αποστολάκη

by/ 0 Comments / 0 View / 01/09/2021

Είναι δύσκολο να ανατρέξει κανείς σε κάποιον ανασχηματισμό, από τον οποίον ο εκάστοτε Πρωθυπουργός δεν έχει αποκομίσει κάποια πολιτικά οφέλη. Και όμως, η χθεσινή φαρσοκωμωδία επιβεβαιώνει πως η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Και ένα φιάσκο ιστορικών διαστάσεων ήταν εφικτό, με εξαιρετικά σημαντική φθορά στο πρόσωπο του ίδιου του Πρωθυπουργού.

Ο κ. Μητσοτάκης εδώ και καιρό αναζητούσε έναν προωθητικό ανασχηματισμό, που θα φρεσκάρει την εικόνα της κυβέρνησης και θα διορθώσει αστοχίες και δυσλειτουργίες στο οικοδόμημα του επιτελικού κράτους. Η ανάγκη αυτή κατέστη επιτακτική μετά την σημαντική φθορά που ήδη καταγράφεται στις μετρήσεις από την καταστροφική διαχείριση των πυρκαγιών του Αυγούστου.

Το δόγμα «το πλάνο μας λειτούργησε αλλά η Ελλάδα κάηκε» δεν είχε καμία τύχη, με αποτέλεσμα η αρχική στήριξη του κ. Μητσοτάκη στους αρμόδιους υπουργούς να δώσει τη θέση της στην επίσπευση του ανασχηματισμού.

Η καλή μέρα φάνηκε ωστόσο από το πρωί της Δευτέρας, όταν εν αναμονή των ανακοινώσεων και ενώ οι παραδοσιακές καραμπόλες και οι εσωκομματικές ισορροπίες ανέβαλαν τις ανακοινώσεις και επέτειναν έτι περαιτέρω την εικόνα αδυναμίας πραγματοποίησής του. Η φαεινή διαρροή κυβερνητικού αξιωματούχου για πιέσεις και εκβιασμούς βουλευτών αλλά και «παραγόντων» στο παρασκήνιο του ανασχηματισμού ηλέκτρισε ακόμα περισσότερο το πολιτικό σκηνικό και το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις ωστόσο ήρθαν να το τσουρουφλίσουν.

Τα συμπεράσματα είναι ενδεικτικά της αποτυχίας του ανασχηματισμού και των βασικών στόχων του κ. Μητσοτάκη.

1. Ο Πρωθυπουργός ήθελε να στείλει πρωτίστως το μήνυμα ότι η λεκτική συγγνώμη θα ακολουθηθεί από έμπρακτες και υλοποιήσιμες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των φυσικών καταστροφών. Το φιάσκο με την ωριαία υπουργοποίηση του ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη σε μία νέα υπουργική δομή προσαρμοσμένη στις ανάγκες των συνθηκών ήταν το πρώτο πλήγμα στο στόχο. Το οριστικό όμως ήρθε με την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι ακυρώνεται μέχρι νεωτέρας ο σχεδιασμός για νέα δομή Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Με λίγα λόγια, η κλιματική κρίση είτε θα αντιμετωπιζόταν με τον ναύαρχο Αποστολάκη στην Ελλάδα είτε δεν θα αντιμετωπιστεί ποτέ. Με την απόφαση αυτή ο κ. Μητσοτάκης ακυρώνει την «συγγνώμη» του και τείνει να επιβεβαιώσει τον ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λόγο για προσπάθεια διεμβολισμού του αντί για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. «Το ενδιαφέρον του για θεσμικές και δομικές μεταρρυθμίσεις για την κλιματική κρίση εξαντλήθηκε όταν «κάηκε» η προσπάθεια διεμβολισμού του ΣΥΡΙΖΑ και δημιουργίας εντυπώσεων» σημειώνουν από την Κουμουνδούρου, τονίζοντας πως ο κ. Μητσοτάκης «επιχείρησε να παρουσιάσει ως συναίνεση ένα μικροπολιτικό στρατήγημα».

2. Η παραδοχή της κυβέρνησης πως η νέα αυτή δομή ήταν ένας από τους δύο όρους του κ. Αποστολάκη και όχι στρατηγική επιλογή της για αναβάθμιση και αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας ακυρώνει τον πυρήνα της κυβερνητικής δικαιολογίας για τις καταστροφικές πυρκαγιές, πως οφείλονται αποκλειστικά στην κλιματική κρίση και θα ληφθούν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή της.

3. Οι μέχρι πρότινος οριακά πανηγυρισμοί για την διαχείριση των πυρκαγιών από τους κ.κ. Χρυχοχοΐδη και Χαρδαλιά ακυρώνονται de facto από την εκπαραθύρωση του πρώτου από το κυβερνητικό σχήμα και την μετακόμιση του δεύτερου στο χαρτοφυλάκιο της Άμυνας, που περισσότερο παραπέμπει σε χαριστικό παρκάρισμα παρά σε κάποια ουσιώδη κίνηση με συγκεκριμένη στόχευση.

4. Οι πανηγυρισμοί για την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας, την ώρα που αυτή βρίσκεται για τέταρτη φορά εκτός ελέγχου και προϊδεάζει για νέο φθινοπωρινό Γολγοθά, οδήγησαν στον εξοστρακισμό και των δύο υπουργών Υγείας. Δεν είναι εύκολο να επιχειρηματολογήσει κάποιος υπέρ της επιτυχούς διαχείρισης με αποπομπή και των δύο υπουργών που διαχειρίστηκαν την πανδημία. Όσο για την επιλογή του Θανάση Πλεύρη, θα ήταν η είδηση του ανασχηματισμού εάν δεν είχαν μεριμνήσει οι επιτελείς του κ. Μητσοτάκη να τον ανατινάξουν με τους άστοχους χειρισμούς με τον κ. Αποστολάκη. Οι πρόσφατες αμφίσημες δηλώσεις του ότι το κράτος δεν οφείλει να πείσει τους πολίτες για τον εμβολιασμό θα βαραίνουν το έργο του από τον υπουργικό θώκο. Η ανάγνωση δε, πως η επιλογή ενός σκληρού δεξιού προερχόμενου από το ΛΑ.Ο.Σ για το υπουργείο Υγείας, ώστε να «φλερτάρει» με τη μεγάλη δεξαμενή των υπερσυντηρητικών θρησκόληπτων ανεμβολίαστων, μένει να φανεί κατά πόσο ευσταθεί αλλά και κατά πόσο θα θέσει σε διακινδύνευση το μείζον της αντιμετώπισης της πανδημίας και της ανάγκης μαζικού εμβολιασμού για μικροκομματικές σκοπιμότητες.

5. Η αποπομπή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα στις ταραχώδεις το τελευταίο διάστημα σχέσεις του κ. Μητσοτάκη με το εκσυγχρονιστικό στρατόπεδο, με τα επόμενα επεισόδια να είναι στα προσεχώς. Το αποτύπωμα που μένει από τον ανασχηματισμό, πέραν του φιάσκου, είναι μία σαφής μετατόπιση του κυβερνώντος κόμματος στην άκρα δεξιά και μία απόπειρα γεφυροποίησης του χάσματος με το μπλοκ του πρώην Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

6. Είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση της ΝΔ έχει ως πρωτοκλασσάτους υπουργούς και τα τρία στελέχη που είχε κάνει μεταγραφή από τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό το 2012 ο Αντώνης Σαμαράς. Μάκης Βορίδης, Άδωνις Γεωργιάδης και ο άρτι αφιχθείς Θάνος Πλεύρης βρίσκονται στην προμετωπίδα της κυβερνώσας ΝΔ, την ώρα που τα στελέχη και οι βουλευτές της παραδοσιακής παράταξης αναζητούν πλέον βαλβίδα αποσυμπίεσης για τον παραγκωνισμό τους. Το κλίμα στο εσωτερικό της ΝΔ επιδεινώνεται από την επιλογή Αποστολάκη, ασχέτως του φιάσκου που ακολούθησε, καθώς το ερώτημα «δεν υπήρχε κάποιος από ολόκληρη την παράταξη και έπρεπε να πάρουμε μεταγραφή τον ΣΥΡΙΖΑίο» θα παραμένει αναπάντητο.

Ο κ. Μητσοτάκης βγαίνει ακόμα πιο βαθιά πληγωμένος από έναν ανασχηματισμό που στόχο είχε να επουλώσει πληγές και να μετακυλήσει ευθύνες. Και αυτό οφείλεται τόσο στον ίδιον όσο και στους χειρισμούς των επιτελών του. Ο επόμενος ανασχηματισμός θα αργήσει και ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να πορευτεί με αυτό το σχήμα. Εκτός εάν ο επόμενος ανασχηματισμός δεν αφορά την κυβέρνηση αλλά τους επιτελείς του.

ieidiseis.gr