Βόμβα στα θεμέλια των Περιφερειών βάζει η κυβέρνηση της ΝΔ

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βόμβα στα θεμέλια των Περιφερειών βάζει η κυβέρνηση της ΝΔ / 12 View / 14/04/2020

Εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού κι ενώ το βράδυ της Πέμπτης ελήφθη μια σημαντική απόφαση από το Eurogroup για άμεση εκταμίευση 540 δισ. ευρώ με σκοπό την στήριξη των χωρών της Ευρωζώνης, η κυβέρνηση βάζει βόμβα στα θεμέλια των Περιφερειών της Ν.Δ.

Κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η απορρόφηση πόρων από το ΕΣΠΑ, που αξιοποιούν οι 13 Περιφέρειες, αυτή η πορεία ανατρέπεται από την τελευταία αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα στην επιστολή της 7ης Απριλίου 2020, που φέρει την υπογραφή του υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Τσακίρη και του γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημ. Σκάλκου, επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση «υπέβαλε πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και εγκρίθηκε, για τη μεταφορά 2 δισ. ευρώ που προορίζονταν για τις επιχειρήσεις».

Το ποσόν θα κατευθυνθεί σε δράσεις που θα υλοποιηθούν από τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας και σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Για 600 ευρώ μόνον…

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση θα κατευθύνει το ποσόν των 193 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 2 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης με πιστοποίηση για μηχανικούς, οικονομολόγους / λογιστές, δικηγόρους και συμβολαιογράφους, ελεύθερους επαγγελματίες ή επαγγελματίες με έμμισθη εντολή, ιατρούς κάθε ειδικότητας, εκπαιδευτικούς και ερευνητές. Πρόκειται για το πρόγραμμα των 600 ευρώ για ελευθέρους επαγγελματίες.

Επίσης από το σύνολο των 2 δισ. ευρώ το υπουργείο Υγείας θα αξιοποιήσει 10,8 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία δικτύου νοσηλευτών για κατ’ οίκον υπηρεσίες νοσηλευτικής φροντίδας με κινητές μονάδες.

Τέλος, το υπόλοιπο 1,7 δισ. ευρώ θα αξιοποιηθεί για «επιπρόσθετες δράσεις στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων σημαντικού προϋπολογισμού», που «πρόκειται να ενεργοποιηθούν άμεσα, όπως δράσεις οικονομικής ενίσχυσης των αυτοαπασχολούμενων», όπως αναφέρεται στην επιστολή του υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Τσακίρη.

Με κρυφή προθεσμία

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, που δήθεν κόπτεται για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αποσύρει εν κρυπτώ τα 2 δισ. ευρώ που προοριζόταν γι’ αυτές μέσω των προγραμμάτων των 13 Περιφερειών και εν τέλει τις αφήνει ξεκρέμαστες. Και μάλιστα χωρίς να ενημερώσει ούτε τους 13 περιφερειάρχες ούτε τις 13 διαχειριστικές αρχές των Περιφερειών, ούτε καν τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

Ενδιαφέρον έχει ότι, ενώ η επιστολή του υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Τσακίρη είναι της 7ης Απριλίου, η καταληκτική ημερομηνία για τους επιχειρηματίες που προτίθενται να υποβάλουν προτάσεις για την επιδότησή τους είναι η 10η Απριλίου! Και πέραν τούτου ουδέν!

Έντονη αντίδραση από τους περιφερειάρχες

Η κυβερνητική επιλογή έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των περιφερειαρχών, των οποίων η συντριπτική πλειονότητα ανήκει στον χώρο της Ν.Δ.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) τόνισε με απόφασή της ότι «η προτεινόμενη διαδικασία από το υπουργείο Ανάπτυξης στην ουσία ‘παγώνει’ την πρόοδο των ενταγμένων δράσεων και κατ’ επέκταση των προγραμμάτων και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τις Περιφέρειες, διότι δημιουργεί τον κίνδυνο απώλειας πόρων και έργων για τη χώρα».

Η ΕΝΠΕ κάνει ένα βήμα παραπέρα υπογραμμίζοντας ότι «σε επίπεδο νομιμότητας θεωρούμε πως μια τέτοια διαδικασία δεν συνάδει με το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου».

Ως εκ τούτου η ΕΝΠΕ ζητάει τη συνέχιση της υλοποίησης των περιφερειακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ως έχουν, χωρίς καμία αναστολή σε εντάξεις νέων έργων, έκδοση νέων προσκλήσεων και δημοπράτηση ενταγμένων έργων. Ακόμη ζητάει την έγκριση υπερδέσμευσης ανά περιφερειακό πρόγραμμα σε ύψος που θα καλύπτει τις οριζόντιες ανάγκες για την αντιμετώπιση της κρίσης, όταν οριστικοποιηθούν από πλευράς της κυβέρνησης.

Φιέστα με κινήσεις εντυπωσιασμού

Πάντως, η επίκληση των κυβερνώντων στην πανδημία του κορωνοΐού δεν έχει τέλος, ιδίως όταν πρόκειται για κινήσεις εν κρυπτώ ή εντυπωσιασμού. Μια ακόμη τέτοια ήταν η φιέστα του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, που παρουσία των υπουργών Ανάπτυξης Αδώνιδος Γεωργιάδη και Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα μετονόμασε τον «Φιλόδημο» σε «Αντώνη Τρίτση» για να παρουσιαστεί ως δήθεν ευεργέτης της Αυτοδιοίκησης με μεταρρυθμιστικό προφίλ.

Υπενθυμίζουμε ότι, ενώ ο ίδιος είχε αιφνιδιαστικά ανακοινώσει την 29η Νοεμβρίου, ανήμερα των εκλογών της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, την κατάργηση του προγράμματος «Φιλόδημος» με την δέσμευση να δημιουργήσει ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα. Όμως δεν είχε προσδιορίσει τον χρόνο έναρξής του νέου προγράμματος, προκειμένου να μην υπάρξει κενό χρηματοδότησης σε ήδη συμβασιοποιημένα και εκτελούμενα έργα.

Επιπλέον δεν είχε ενημερώσει την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος για την πρόθεσή του να επανασυστήσει το πρόγραμμα. Επέλεξε, όμως, εν μέσω πανδημίας, κάνοντας χρήση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, να θεσμοθετήσει το νέο πρόγραμμα, αλλά και τον φορέα που θα υπάγεται αποκλειστικά σε αυτόν και θα το διαχειρίζεται

Η αλήθεια για τον «Φιλόδημο»

Ας μην ξεχνούμε, πάντως, ότι το πρόγραμμα «Φιλόδημος», που σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έχαιρε αξιοπιστίας και συνολικής αποδοχής από τον κόσμο της αυτοδιοίκησης. Για το διάστημα, λοιπόν, από τον Ιούνιο του 2018 έως τον Ιούνιο του 2019, μέσα σε έναν μόλις χρόνο, στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» κατεγράφησαν εντάξεις 502 στοχευμένων έργων ύψους 1,24 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, με όρους διαφάνειας και αξιοπιστίας βάσει των κριτηρίων του ΕΣΠΑ, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαν δημοπρατηθεί έργα με προϋπολογισμό 700 εκατ. ευρώ, τα οποία μπορούν να συνδράμουν στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ και θα τονώσουν τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες που έχουν ανάγκη από υποδομές ζωτικής σημασίας.

Μετονομάζουν και τα έργα…

Επειδή, όμως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει στρατηγικό στόχο να αφανίσει το έργο του ΣΥΡΙΖΑ, που έχαιρε συνολικής αποδοχής, στο πεδίο της Αυτοδιοίκησης, επιχειρεί να αναπτύξει σχεδιασμό απόλυτου ελέγχου και χειραγώγησης των δημάρχων. Γι’ αυτό στην τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος παρουσίασε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον αναβαπτισμένο «Φιλόδημο» ύψους 2,5 δισ. ευρώ -όσος, δηλαδή, ήταν ο προϋπολογισμός επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Τ. Θεοδωρικάκος εμφανίστηκε, μάλιστα, ως άνθρωπος που δίνει λύσεις στις αβελτηρίες που δήθεν κληρονόμησε από τον ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργείο Εσωτερικών. Έτσι, λοιπόν, έσπευσε να παρουσιάσει στον πρωθυπουργό 40 έργα του «Φιλόδημου», που δήθεν δεν είχαν προχωρήσει λόγω δήθεν έλλειψης χρηματοδότησης.

Πληροφορούμαστε, όμως, ότι τα περισσότερα έργα είναι ήδη δημοπρατημένα και πως και τα 40 ήταν ήδη ενταγμένα στο πρόγραμμα «Φιλόδημος»!

ΣΥΡΙΖΑ: Έρχεται η ώρα των εξηγήσεων

Προς τούτο οι 65 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταθέσει ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τον λόγο για τον οποίο αιφνιδιαστικά κατάργησε τον «Φιλόδημο», όπως αιφνιδιαστικά τον ανέστησε, μετονομάζοντάς τον σε «Αντώνη Τρίτση».

Προς τούτο καλείται να απαντήσει γιατί «η κυβέρνηση ‘πάγωσε’ και διέσυρε τον ‘Φιλόδημο’», όπως χαρακτηριστικά είπε ο τέως υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι θα αξιοποιήσει «χρηματοδοτήσεις με όρους αδιαφάνειας και πελατειακής λογικής αξιώνοντας και συναίνεση!».

Μαζί με αυτό ο Τ. Θεοδωρικάκος καλείται να απαντήσει στον τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Σπίρτζη γιατί χρειάστηκε να περάσουν «οκτώ μήνες αδικαιολόγητου παγώματος» του προγράμματος «Φιλόδημος» για να το εμφανίσει μετονομασμένο. «Δυστυχώς, εξαιτίας της ολιγωρίας της κυβέρνησης, πολύ σημαντικά έργα προς όφελος των πολιτών, της κοινωνίας και της τοπικής ανάπτυξης έχουν καθυστερήσει» διαπιστώνει ο Χρ. Σπίρτζης.

avgi.gr