Βούτσης: Θα αποκατασταθούν όλα τα αρχεία της χούντας που εντοπίστηκαν στη Βουλή

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βούτσης: Θα αποκατασταθούν όλα τα αρχεία της χούντας που εντοπίστηκαν στη Βουλή / 27 View / 16/11/2017

Πρόκειται για 1.180 φακέλους σε 172 κούτες που βρέθηκαν τυχαία σε δωμάτιο πίσω από την αίθουσα της Γερουσίας κατά τη διάρκεια εργασιών για συστήματα πυρανίχνευσης. Θα δοθούν στους ερευνητές αλλά και το κοινό

Στην επιστημονική κοινότητα αλλά και στο ευρύ κοινό θα δώσει η Βουλή όλο το σπάνιο αρχειακό υλικό με τα πρακτικά του υπουργικού συμβουλίου του καθεστώτος των συνταγματαρχών που εντοπίστηκε τυχαία σε «ξεχασμένο» δωμάτιο στο Μέγαρο της Βουλής κατά τη διάρκεια εγκατάστασης συστημάτων πυρανίχνευσης.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βουλή ο κ. Βούτσης απεκάλυψε ότι το υλικό αφορά την περίοδο 1897-1977 αλλά το μεγαλύτερο μέρος των αρχείων περιλαμβάνει τις συνεδριάσεις του παράνομου «υπουργικού συμβουλίου» του καθεστώτος των συνταγματαρχών καθώς και  συνομιλίες της λεγόμενης «τριανδρίας» (Παπαδόπουλος, Μακαρέζος, Παττακός). Ο κ. Βούτσης ανέφερε, πάντως, ότι από την πρώτη εικόνα το υλικό που βρέθηκε σε δωμάτιο πίσω από την αίθουσα της Γερουσίας φαίνεται να έχει «εξωραϊστεί» από τους χουντικούς. «Τα αρχεία έχουν τύχει επεξεργασίας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης σημειώνοντας ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν “αποκαλυπτικοί διάλογοι”.

Σημειώνεται ότι το υλικό βρέθηκε σε πολύ άσχημη κατάσταση καθώς στο δωμάτιο είχαν εισέλθει περιστέρια από σπασμένο παράθυρο και είχαν φτιάξει φωλιές προκαλώντας φθορές. Όμως οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι δεν έχει καταστραφεί το υλικό και μπορεί να αποκατασταθεί και να ψηφιοποιηθεί στο σύνολό του. Ήδη, μάλιστα, έχουν αποδελτιωθεί οι τίτλοι στο 85% των εγγράφων που εντοπίστηκαν στο δωμάτιο.

«Το υλικό αυτό είναι μια σπίθα, ένα έναυσμα που μπορεί να ενεργοποιήσει πλήθος ερευνητών, ανθρώπων και συλλογικοτήτων» είπε ο πρόεδρος της Βουλής. Ο κ. Βούτσης ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι μόλις αποκατασταθούν τα αρχεία θα δοθούν στους ερευνητές προς αξιοποίηση αλλά θα είναι επίσης και δημόσια και ανοικτά στο κοινό. Πάντως, ο πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε ότι θα χρειαστεί «πολύς χρόνος» για την αξιοποίηση όλου αυτού του υλικού. Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε επίσης ότι δεν γνωρίζει κανείς πότε μετακινήθηκαν αυτές οι κούτες στο συγκεκριμένο δωμάτιο και από πότε έχουν εγκαταλειφθεί εκεί. Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι δεν επιρρίπτει ευθύνες στους προκατόχους του.

“Να καταγραφεί επιτέλους το σύνολο των αρχείων της χώρας”

Με την ευκαιρία του εντοπισμού του σπάνιου υλικού ο κ. Βούτσης κατέθεσε πρόταση για να ενοποιηθούν επιτέλους όλα τα αρχεία της χώρας. Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι η Βουλή μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια και σημείωσε ότι υπάρχει πλέον η δυνατότητα να δημιουργηθεί και ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα περιλαμβάνει το σύνολο των αρχείων της χώρας.

πηγή: news247