Βαθιά συντηρητική επίθεση κατά Ν. Φίλη  για τα νέα Προγράμματα Σπουδών στο μάθημα των Θρησκευτικών

by/ 0 Comments / 32 View / 22/09/2016

Ενάντια στις αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου κινούνται οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για τα νέα Προγράμματα Σπουδών στο μάθημα των Θρησκευτικών. Σε έκπληξη τόσο του υπουργείου Παιδείας όσο και θεολογικών κύκλων χαρακτήρισε «απαράδεκτα και επικίνδυνα» τα νέα προγράμματα, «που δεν θα αποδώσουν καρπούς, αλλά μεγάλη ζημιά στην Παιδεία γενικότερα, στην κοινωνία μας και ρήξη στις σχέσεις Εκκλησίας – πολιτείας».

“Είναι λάθος ένα ώριμο αίτημα, όπως η αναβάθμιση του μαθήματος των Θρησκευτικών από ομολογιακό σε μάθημα γνώσης των θρησκειών με ιδιαίτερη έμφαση στην Ορθοδοξία, να μετατρέπεται σε αφορμή ακατανόητης αντιδικίας και κινδυνολογίας” ήταν η απάντηση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, που υπενθύμισε ότι τα νέα προγράμματα είναι “αποτέλεσμα πολύμηνου διαλόγου με τους εκπαιδευτικούς- θεολόγους και εκπροσώπους της Εκκλησίας”. Τόνισε δε πως “η ευθύνη για τα προγράμματα σπουδών ανήκει σύμφωνα με τον νόμο στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής”, υπογραμμίζοντας “τον αυτονόητο αμοιβαίο σεβασμό των διακριτών θεσμικών ρόλων”.

Οι τρεις “όροι”

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (6 Σεπτεμβρίου) επαναλαμβάνει για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών «την πρόταση του μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου για ‘την υποχρεωτικότητα του μαθήματος των Θρησκευτικών, την τήρηση των ωρών διδασκαλίας στο τρέχον πρόγραμμα και τον ορθόδοξο χαρακτήρα του».

Οι τρεις «όροι» του αρχιεπισκόπου, ωστόσο, ικανοποιούνται, αφού δεν αναιρείται ο υποχρεωτικός χαρακτήρας του μαθήματος – εξάλλου, η διαθρησκευτική προσέγγιση και η ομαδοσυνεργατική μέθοδος διδασκαλίας μπορούν να αποτελέσουν κίνητρα για να μην αιτούνται περισσότεροι μαθητές απαλλαγής· ακόμη τηρούνται οι ώρες διδασκαλίας σχεδόν ακέραιες, αφού μόλις μια ώρα αφαιρείται από την Ε’ και στην Στ’ Δημοτικού και στο Γυμνάσιο δεν αλλάζουν. Όσο για τον ορθόδοξο χαρακτήρα, επίσης δεν αμφισβητείται, αφού και το σχετικό ΦΕΚ περιγράφει πως η Ορθοδοξία καταλαμβάνει θέση κέντρου για την πορεία της ύλης, πλην όμως βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τα λοιπά δόγματα του Χριστιανισμού και άλλες μεγάλες θρησκείες.

Πάντως, θετικά στοιχεία σε επίπεδο περιεχομένου, καινοτόμα στοιχεία σε επίπεδο εκπαιδευτικού υλικού και απεξάρτηση από το ένα και μοναδικό διδακτικό εγχειρίδιο “βλέπει” ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος “Καιρός”.

-Φίλης: Η εκκλησία έχει συμβάλει στην ηθική έκπτωση της κοινωνίας

Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης με νέες του δηλώσεις, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra επέρριψε ευθύνες στην εκκλησία για τη στάση της την περίοδο της κατοχής και της χούντας. Η εκκλησία έχει συμβάλει στην ηθική έκπτωση της κοινωνίας, τόνισε ο κ. Φίλης διερωτώμενος με «ποιο μέρος ήταν η εκκλησία και που ήταν στη χούντα και στην κατοχή». Διευκρίνισε δε ότι για τους λόγους αυτούς στη συνταγματική αναθεώρηση θα προωθηθεί ρύθμιση για ένα ουδετερό-θρησκο κράτος.

Εξάλλου ο Ν. Φίλης σε ερώτηση στη Βουλή για τις αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών απάντησε: «Τα νέα Προγράμματα Σπουδών στα Θρησκευτικά δεν διακηρύσσουν ιδεολογικά και δεν αναπαράγουν συμβολικές αντιλήψεις για το θρησκευτικό φαινόμενο, αλλά εκπαιδεύουν στο σχολείο μαθητές, προκειμένου να γνωρίζουν το ρόλο και τη δυναμική της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης στη ζωή και στην ιστορία του τόπου τους, να γνωρίζουν άλλες χριστιανικές παραδόσεις  καθώς και άλλες θρησκείες, και να σέβονται τις θρησκευτικές ή μη δεσμεύσεις άλλων ανθρώπων».