Βήμα ιδιωτικοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης

by/ 0 Comments / 1 View / 29/03/2022

Αφροδίτη Τζιαντζή

ε 100 έκτακτες προσλήψεις από την αγορά με διαπιστωτική πράξη του αρμόδιου υπουργού στελεχώνει η κυβέρνηση τις υπηρεσίες που θα τρέχουν τα έργα ● Η διάταξη είχε προκαλέσει δυσφορία της Κομισιόν και είχε αποσυρθεί από προηγούμενο νομοσχέδιο, αλλά επανήλθε και ψηφίστηκε με το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και τον νέο ΕΝΦΙΑ.

Με 100 στελέχη από την ελεύθερη αγορά, με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου και με διαπιστωτική πράξη του αρμόδιου υπουργού Θ. Σκυλακάκη θα στελεχώσει η κυβέρνηση τις υπηρεσίες που θα παρακολουθούν και θα υλοποιούν τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Η ρύθμιση πέρασε με τροπολογία της τελευταίας στιγμής στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον εκσυγχρονισμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και τον νέο ΕΝΦΙΑ, που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα. Το σύνολο της τροπολογίας αφορά τη διάρθρωση των διευθύνσεων και του τμήματος Νομικής Υποστήριξης της Ειδικής Υπηρεσίας, αντικαθιστώντας άρθρα του ιδρυτικού νόμου του Ταμείου Ανάκαμψης (4738/2020).

Στον αρχικό νόμο υπήρχε πρόβλεψη για 40 άτομα προσωπικό και για δύο παχυλά αμειβόμενους ιδιωτικούς συμβούλους που θα πληρώνονται με 500.000 ευρώ τον χρόνο. Στη νέα διάταξη το προσωπικό αυξάνεται κατά 20 άτομα και φτάνει τους 60 υπαλλήλους, αριθμός που παραμένει μικρός αν αναλογιστούμε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα διαχειριστεί κονδύλια άνω των 60 δισ. ευρώ, μαζί με τις ιδιωτικές επενδύσεις και τα τραπεζικά δάνεια. Οι θέσεις καλύπτονται τουλάχιστον κατά τα 2/3 με αποσπάσεις μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων και υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, ενώ οι μισθοί και τα μπόνους θα καθορίζονται από τον διοικητή της υπηρεσίας και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών.

Το παράθυρο για την έμμεση ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του Ταμείου Ανάκαμψης ανοίγει με το άρθρο 8 της τροπολογίας, σύμφωνα με το οποίο «για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών των υπηρεσιών της κεντρικής διοίκησης που έχουν επιφορτιστεί με την παρακολούθηση και έγκαιρη υλοποίηση των έργων που χρηματοδοτούνται από το ΤΑΑ, το υπουργείο Οικονομικών δύναται να προσλαμβάνει προσωπικό με σχέση εργασίας ΙΔΟΧ». Οπως σημειώνεται, οι 100 συμβάσεις είναι ετήσιες και ανανεώνονται μέχρι το τέλος του προγράμματος, το 2027.

Παρόμοια ρύθμιση για προσλήψεις ΙΔΟΧ στη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ Α.Ε.) περιλαμβανόταν σε μία από τις εκδοχές του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για το νέο ΕΣΠΑ, η οποία ωστόσο αφαιρέθηκε, καθώς υπήρξαν αντιδράσεις και από την αρμόδια διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η επαναφορά της ρύθμισης από το παράθυρο, χωρίς διαβούλευση, δημιουργεί ερωτήματα για τη σκοπιμότητά της, καθώς εντείνει τον συγκεντρωτισμό της υπηρεσίας και τον στενό έλεγχο απευθείας από τον αναπληρωτή υπουργό, με την τυπική και μόνο επίβλεψη του ΑΣΕΠ.

efsyn.gr