Α. Τσίπρας: «Πολύ πριν από την πανδημία ρίξατε το καράβι σε ξέρα»

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Α. Τσίπρας: «Πολύ πριν από την πανδημία ρίξατε το καράβι σε ξέρα» / 6 View / 13/06/2020

Αντιμέτωπος με την αποκάλυψη της αντιαναπτυξιακής πολιτικής του βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στη Βουλή κατά την αντιπαράθεσή του με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Μόνο ένας Μωυσής θα μπορούσε να πάρει μια οικονομία με 12 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης και να την πάει σε ύφεση» ανέφερε εμφατικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και, δείχνοντας τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και της Eurostat, είπε στον πρωθυπουργό: «Ρίξατε ξανά, πολύ πριν έρθει η πανδημία, το καράβι σε ξέρα. Η αποτυχία σας στην οικονομία, που είναι καθολική, προηγείται του κορωνοϊού».

«Παραλάβατε τον Ιούλιο του 2019 μια οικονομία να τρέχει με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,8%» υπογράμμισε και συνέχισε λέγοντας: «Και ενώ είχατε υποσχεθεί ανάπτυξη 4%, πετύχατε το πρωτοφανές κατόρθωμα, μέσα σε τέσσερις μόλις μήνες, μια οικονομία που είχε δώδεκα συνεχόμενα τρίμηνα θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης τον Οκτώβριο του 2019, πολύ πριν έρθει ο κορωνοϊός, πολύ πριν έρθει η πανδημία, να τη βυθίσετε στην ύφεση. Αυτό δεν είναι κατόρθωμα του κορωνοϊού. Αυτό είναι επίτευγμα, επιτυχία δική σας και του Χρ. Σταϊκούρα και του οικονομικού επιτελείου, όλων».

Επενδυτική έκρηξη… η πώληση δύο start ups!

Ο Κ. Μητσοτάκης δεν είχε απαντήσεις -ειδικά όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ του υπενθύμιζε ότι υποσχόταν ανάπτυξη 4%. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να πει ούτε στην πρωτολογία του ούτε στη δευτερολογία του μία επένδυση που ήρθε επί Ν.Δ. και μπέρδεψε τις επενδύσεις με τις εξαγορές start up επιχειρήσεων!

«Θυμάστε τι τάζατε λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές; Ότι τις πρώτες εβδομάδες θα βάλετε μπουλντόζες στο Ελληνικό για να φέρετε την ανάπτυξη και να γεμίσετε επενδύσεις. Θα ήθελα ειλικρινά να μου πείτε σήμερα μία σοβαρή επένδυση που φέρατε εσείς, όχι αυτές που είχαν δρομολογηθεί από πριν» είπε ο Αλ. Τσίπρας.

«Θα σας αναφέρω τέσσερις επενδύσεις οι οποίες έγιναν τους τελευταίους δύο μήνες. Μέσα στην πανδημία δύο ελληνικά start ups εξαγοράστηκαν από πολύ μεγάλες επιχειρήσεις του εξωτερικού. Σε τρίτη επιχείρηση εισήλθε σημαντικό κεφάλαιο από το εξωτερικό. Και η προβληματική Forthnet εξαγοράστηκε» απάντησε ο Κ. Μητσοτάκης.

«Με συγχωρείτε, αλλά το αποτέλεσμα σχεδόν ενός χρόνου διακυβέρνησης, όταν μας λέγατε ότι θα φέρετε επενδυτική έκρηξη, ότι θα μπουν μπουλντόζες στο Ελληνικό, ήταν ότι ανεβήκατε εδώ και μας είπατε ότι πουλήθηκαν δύο start ups; Eντάξει, με συγχωρείτε. Μπράβο σας, συγχαρητήρια. Αυτό ήταν, να δώσουμε δύο start ups; Δεν το υποτιμώ, αλλά δεν είναι αυτή η επενδυτική έκρηξη που θα φέρνατε» σχολίασε δηκτικά ο Αλ. Τσίπρας.

Όμως ο Αλ. Τσίπρας ανέδειξε και τον αντικοινωνικό και αντεργατικό χαρακτήρα της πολιτικής της κυβέρνησης. Ρώτησε τον Κ. Μητσοτάκη αν έχει δεσμευθεί στην Ε.Ε. ότι θα σταματήσει την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά εκείνος έκανε ότι δεν άκουσε το πρόβλημα.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν «μάχη για τη δουλειά», αλλά για να παίρνουν «σχεδόν όλο το μισθό». «Αυτό θα γίνει αν η εργασία σε αναστολή συνδυαστεί για ένα διάστημα με την ενίσχυση της πραγματικής απασχόλησης με βάση την πραγματική ζήτηση. Δεν γίνεται ένα εστιατόριο ή ένα ξενοδοχείο το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με πολύ μειωμένο τζίρο να κρατά όλες τις ημέρες ενεργό όλο το προσωπικό του ανεξάρτητα από την πληρότητά του» είπε ο Κ. Μητσοτάκης.

Φοροαπαλλαγές στους πλούσιους

«Εμείς είχαμε δρομολογήσει μια σειρά ελαφρύνσεις, μια σειρά φιλοαναπτυξιακά μέτρα, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, τη μείωση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ, τη μείωση του 50% της προκαταβολής φόρου, την ενίσχυση επιδομάτων που ενισχύουν την ενεργό ζήτηση, την αύξηση του κατώτατου μισθού και του 2020 για 7,5%. Όλα αυτά τα καταργήσατε» αντέτεινε ο Αλ. Τσίπρας.

Επεσήμανε δε ότι «και αυτοί που πήραν τα σαραντάρια και τα πενηντάρια και τα εξηντάρια από τη μείωση του φόρου τα Χριστούγεννα δεν έκαναν διακοπές εδώ, έκαναν στην Ελβετία μάλλον», ενώ τα 1,5 εκατ. νοικοκυριά που έπαιρναν το κοινωνικό μέρισμα «ό,τι εισέπρατταν τον Δεκέμβριο το κατανάλωναν στην αγορά».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να αξιοποιηθούν «εμπροσθοβαρώς, εγκαίρως, μέρος των ταμειακών διαθεσίμων» προκειμένου να στηριχθούν η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα και η εργασία «τώρα που χρειάζονται τη στήριξη. Γιατί αν το κάνετε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, όταν θα έχουν μπει χιλιάδες λουκέτα στην αγορά, θα είναι αργά».

Βάλατε τις τράπεζες ως φίλτρο

«Έχετε φτιάξει το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και την επιστρεπτέα προκαταβολή. Στο πρώτο έχουν μπει 2.000 επιχειρήσεις, στο δεύτερο μόνο 53.000 επιχειρήσεις, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το 10% του αριθμού των επιχειρήσεων. Όλες οι υπόλοιπες δεν είναι μέσα» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων αποκλείεται από τα εργαλεία της Πολιτείας. Και ο λόγος είναι ότι έχετε βάλει μπροστά τις τράπεζες ως φίλτρο ανάμεσα στην Πολιτεία και τις επιχειρήσεις. Οι τράπεζες λειτουργούν με κριτήρια τα οποία αφορούν καιρούς ομαλότητας, όχι καιρό κρίσης. Η ρευστότητα δεν φτάνει σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Φτάνει σε άλλους, στους καλούς πελάτες των τραπεζών».

Τέσσερα ημίμετρα Μητσοτάκη

Ο Κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να αντιστρέψει τις εντυπώσεις με τέσσερις εξαγγελίες:

1. Η “Συν-Εργασία” ενισχύεται με 190 εκατομμύρια. Έτσι μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα καλύπτει το 60% των εργοδοτικών εισφορών για τους εργαζόμενους του προγράμματος.

2. Οι οφειλές Μαρτίου – Σεπτεμβρίου σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, που έχουν ανασταλεί, θα αποπληρωθούν σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 δόσεις μειωμένου επιτοκίου από το 2021.

3. Αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Τα φυσικά πρόσωπα θα πληρώνουν τις φετινές υποχρεώσεις σε 8 μηνιαίες αντί των 3 δόσεων. Οι εταιρείες σε 8 αντί των 6 μηνιαίων δόσεων. Οι ιδιοκτήτες σε 6 αντί των 5 δόσεων.

4. Όσοι αποπληρώσουν εφάπαξ τις φετινές υποχρεώσεις θα έχουν άμεση έκπτωση φόρου σε ποσοστό 2%…