Αυξάνονται οι φωνές κατά του νομοσχεδίου Μηταράκη

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αυξάνονται οι φωνές κατά του νομοσχεδίου Μηταράκη / 5 View / 08/05/2020

Υστατη έκκληση από φορείς και οργανώσεις να αποσυρθούν οι προβληματικές διατάξεις ● Και η επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, δήλωσε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες ειδικά για το θέμα κράτησης και τη θεσμοθέτηση «κλειστών» κέντρων στα νησιά.

Σε παράσταση διαμαρτυρίας καλούν το απόγευμα έξω από τη Βουλή και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Ασύλου, που βρίσκονται σε απεργία διαρκείας

Εκκληση στην κυβέρνηση να αποσύρει έστω και την τελευταία στιγμή τις προβληματικές διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου απευθύνουν φορείς και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό, όπως και η αντιπολίτευση.

Στους επικριτές του νομοσχεδίου που συζητείται και ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής προστέθηκε χτες η επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η Ντούνια Μιγιάτοβιτς δήλωσε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες που εξέφρασαν η Υπατη Αρμοστεία, ο Συνήγορος του Πολίτη και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ιδίως σε ό,τι αφορά τη γενίκευση της κράτησης και τη θεσμοθέτηση «κλειστών» κέντρων στα νησιά.

«Πολλές από τις διατάξεις του νομοσχεδίου θα έχουν σοβαρές συνέπειες στις ζωές χιλιάδων ανθρώπων, στερώντας τους την πρόσβαση σε θεμελιώδη δικαιώματα, θίγοντας εκ νέου το ευρωπαϊκό κεκτημένο στον τομέα του ασύλου, ενώ στην πραγματικότητα δεν διασφαλίζουν ούτε τη βελτίωση αλλά ούτε καν την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου» σημειώνουν σε χτεσινή κοινή ανακοίνωση 20 οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ενημέρωση

Για τα ζητήματα που εγείρει το νομοσχέδιο και γενικότερα για την κατάσταση στο προσφυγικό ενημερώνουν σήμερα το μεσημέρι στις 2.00 σε διαδικτυακή εκδήλωση οι οργανώσεις Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Διεθνής Αμνηστία, Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και HumanRights360 (η συζήτηση θα προβληθεί ζωντανά στις σελίδες των οργανώσεων στο φέισμπουκ).

Σε παράσταση διαμαρτυρίας καλούν το απόγευμα έξω από τη Βουλή και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Ασύλου, που βρίσκονται σε απεργία διαρκείας, ζητώντας από τον υπουργό Νότη Μηταράκη να μην απολυθούν 17 συμβασιούχοι, από τους παλιότερους της Υπηρεσίας και με συνδικαλιστική δράση οι περισσότεροι, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν από το τέλος Απριλίου, ενώ ο υπουργός επικαλείται νομικό κώλυμα για την ανανέωσή τους.

Στη χτεσινή τελευταία ανάγνωση του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο κ. Μηταράκης κατέθεσε νομοτεχνικές διορθώσεις, ύστερα από τον σάλο που προκλήθηκε για τη θεσμοθέτηση μυστικών κονδυλίων με όρους αδιαφάνειας και ασυδοσίας. Σύμφωνα με τις διορθώσεις, στη γνωμοδοτική επιτροπή για τα απόρρητα κονδύλια θα μετέχουν αποκλειστικά μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι και όχι μετακλητοί, όπως μπορούσε να γίνεται με την αρχική διάταξη, ενώ τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου θα γνωστοποιούνται στη Βουλή με τις ισχύουσες προβλέψεις περί απορρήτου, όπως ισχύει με τα μυστικά κονδύλια άλλων υπουργείων.

Κατά τα άλλα, ο υπουργός έκανε δεκτό το αίτημα της ΕΣΑΜΕΑ να περιλαμβάνεται η νοηματική γλώσσα στις γλώσσες διερμηνείας κατά τη διαδικασία ασύλου, επέμεινε όμως στις άλλες προβληματικές διατάξεις του νομοσχεδίου, μεταξύ των οποίων και σ’ αυτήν που υποχρεώνει τον εξεταζόμενο να εξεταστεί το αίτημά του για άσυλο σε γλώσσα διαφορετική από αυτήν που δηλώνει ότι μιλά και κατανοεί.

«Το νομοσχέδιο καταστρατηγεί ευρωπαϊκές και διεθνείς διατάξεις, αλλά και τις υποχρεώσεις της χώρας που δεν είναι επιλογή αν θα τις εφαρμόσουμε ή όχι, θα καταδικαστούμε γι’ αυτά και, δυστυχώς, θυμηθείτε το, δεν έχουν και αποτέλεσμα» σημείωσε ο εισηγητής της μειοψηφίας, Γιώργος Ψυχογιός. Επισήμανε μεταξύ άλλων ότι είναι λάθος η μεταφορά στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου της αρμοδιότητας σχετικά με τους ασυνόδευτους ανηλίκους, που ανήκε μέχρι τώρα στο υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπου είχαν αναπτυχθεί τεχνογνωσία και θεσμική μνήμη. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη μη εφαρμογή του νόμου της επιτροπείας των ασυνόδευτων ανηλίκων, όπως και για την επιμονή της κυβέρνησης να άρει προστατευτικές διατάξεις για τους ανηλίκους άνω των 15 ετών, που αποτελούν την πλειονότητα.

«Σε έναν τόσο κρίσιμο τομέα δεν επιτρέπεται να λειτουργεί ένα υπουργείο κατά παρέκκλιση σε ό,τι αφορά το προσωπικό του και σε ό,τι αφορά θεμελιώδεις διαδικασίες, όπως είναι οι διαδικασίες των δημοσίων συμβάσεων» επισήμανε ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Γιώργος Καμίνης, υπογραμμίζοντας ότι ο υπουργός παραβίασε την υποχρέωσή του να ενημερώσει για το νομοσχέδιο την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων. Ακόμα, επισήμανε τις εκπτώσεις που εισάγει στη διαδικασία ασύλου στα νησιά η κυβέρνηση.

«Τα νησιά πρέπει να αποσυμφορηθούν, αλλά δεν πρέπει να αποσυμφορηθούν με αυτόν τον τρόπο. Δεν πρέπει, ουσιαστικά, να καθιερώνετε δεύτερου, κατώτερου είδους, κατώτερου βαθμού κρίση, επειδή κάποιος, για ένα τυχαίο γεγονός, βρέθηκε εδώ και όχι εκεί. Αυτό ακριβώς προσβάλλει δικαιώματα, θα το βρείτε μπροστά σας, είναι αντισυνταγματικό, αντιβαίνει στο δίκαιο της Ε.Ε.», υπογράμμισε.