ΑΣΕΠ / Συμμαχία για τον έλεγχο της ανεξάρτητης αρχής

by/ 0 Comments / 1 View / 26/05/2021

Μεθόδευση για τον πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ ενόψει του μεγάλου γραπτού διαγωνισμού που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση για χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο

Επιστροφή στην κομματοκρατία για τις ανεξάρτητες αρχές, και μάλιστα στα χρώματα του γαλάζιου με ολίγον πράσινο. Στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής συγκροτήθηκε η απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία από τη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. με εμφανές αντάλλαγμα τον διορισμό δύο κομματικών στελεχών του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Για «παρωδία» και «πρακτικές του πελατειακού κράτους της Δεξιάς» έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καταψήφισαν όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης τον διορισμό των στελεχών του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Το κομματικό παιχνίδι δεν πέρασε απαρατήρητο ακόμη και από βουλευτές της Ν.Δ. (Νικήτας Κακλαμάνης, Γιώργος Βλάχος), που έδωσαν θετική ψήφο.

Στο ΑΣΕΠ διορίστηκαν ως σύμβουλοι οι:

* Παναγιώτης Καρκατσούλης: ο πρώην «καλύτερος δημόσιος υπάλληλος του κόσμου», αφού έγινε βουλευτής με το Ποτάμι, μεταπήδησε στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. με αρμοδιότητα τη Δημόσια Διοίκηση.

* Γιώργος Διέλλας: συνεργάτης του γραμματέα της Κ.Ο. του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Βασίλη Κεγκέρογλου και ειδικός επιστήμονας στο ΑΣΕΠ.

Ακόμα επελέγησαν από τη Διάσκεψη των Προέδρων ο Θανάσης Παπαϊωάννου ως νέος πρόεδρος, ο Λευτέρης Μακρυλάκης ως αντιπρόεδρος και ως σύμβουλοι οι Χάιδω Χαρμπίλη, πρόεδρος εφετών διοικητικών δικαστηρίων)], Ευαγγελία Λαχάνη, διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού της Γενικής Τράπεζας, και Γιάννης Σπηλιωτόπουλος, γενικός διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού του υπουργείου Εσωτερικών. Σε επόμενη συνεδρίαση θα συμπληρωθούν οι θέσεις ενός αντιπροέδρου και ενός συμβούλου.

Σημειώνεται ότι ο Θ. Παπαϊωάννου διετέλεσε γενικός γραμματέας της Βουλής επί προεδρίας Πετσάλνικου και Μεϊμαράκη, ενώ ήταν και συμμαθητής του υπουργού Εσωτερικών Μ. Βορίδη! Μάλιστα για εκείνον υπήρξε ειδική ρύθμιση στο τελευταίο νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ για επανατοποθέτηση των ήδη υπηρετούντων μελών του ΑΣΕΠ.

ΣΥΡΙΖΑ: Παρωδία, δεν ακολουθούμε

Τις μεθοδεύσεις κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ με κοινή δήλωση των βουλευτών του (Δημήτρης Βίτσας, Νίκος Βούτσης, Όλγα Γεροβασίλη και Γιώργος Κατρούγκαλος). «Μετά την ψήφιση της αντισυνταγματικής και φωτογραφικής διάταξης, με την οποία δίνεται η δυνατότητα επανατοποθέτησης των ήδη υπηρετούντων μελών του ΑΣΕΠ προκειμένου να βολευτούν οι αρεστοί της Ν.Δ. για μια ακόμη πλήρη θητεία, ακολούθησε η εισήγηση του Προέδρου της Βουλής προς τη Διάσκεψη των Προέδρων, η οποία αγνοεί προκλητικά όχι μόνο τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και τις προτάσεις της ίδιας της Ολομέλειας του ΑΣΕΠ. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η πρόταση -προφανώς στο πλαίσιο αποκομματικοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης- περιλαμβάνει εν ενεργεία κομματικά στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛΛ.», υπογραμμίζουν και τονίζουν: «Προφανώς η συγκεκριμένη μεθόδευση δεν είναι τυχαία. Αποβλέπει στον πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ ενόψει του μεγάλου γραπτού διαγωνισμού που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση για χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο αλλά και ενόψει της επιλογής των προϊσταμένων της Δημόσιας Διοίκησης».

«Δυστυχώς, η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη εδώ και δύο χρόνια επιδίδεται σε μια διαρκή και απροκάλυπτη προσπάθεια υποβάθμισης, ελέγχου και χειραγώγησης των ανεξάρτητων αρχών. Αποκορύφωμα της ακραία διχαστικής και παλαιοκομματικής πρακτικής της κυβέρνησης των ‘αρίστων’ αποτελούν οι πρωτοφανείς μεθοδεύσεις για την άλωση του ΑΣΕΠ, της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής που είναι συνυφασμένη με την εμπέδωση των κανόνων αξιοκρατίας, ισότητας και διαφάνειας στη στελέχωση του δημόσιου τομέα», επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι η Ν.Δ. δεν αναζήτησε συναινέσεις

«Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν θα ακολουθήσει σε αυτή την παρωδία. Προφανώς αυτό δεν έχει να κάνει -μόνο- με συγκεκριμένα πρόσωπα. Κάποιοι από αυτούς που περιλαμβάνονται στην εισήγηση του προέδρου της Βουλής πληρούν τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις για τις συγκεκριμένες θέσεις. Το θέμα είναι αμιγώς θεσμικό», ξεκαθαρίζουν και καταλήγουν: «Η Ν.Δ. φέρει ακέραια την ευθύνη για τη διάρρηξη του ισχυρού πολιτικού και κοινωνικού συμβολαίου που έχει συναφθεί και τηρείται επί σειρά ετών στον τρόπο στελέχωσης και λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών. Δυστυχώς, η Ν.Δ. και όσοι συνεργάζονται μαζί της υπονομεύουν την ανεξαρτησία τους και νομιμοποιούν τις παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας στο έργο τους».

Avgi.gr