Αποσπάσματα συνέντευξης του Φώτη Κουβέλη στον ρ/σ ALPHA 989 και στη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου

by/ 0 Comments / 167 View / 23/09/2016

Για το προσφυγικό

Το προσφυγικό είναι ζήτημα πανευρωπαϊκό, διεθνές πια και για αυτό το λόγο και ο ΟΗΕ στη Σύνοδο του ασχολήθηκε με το θέμα αυτό. Η χώρα έχει περιορισμένες αντοχές, ανεξάρτητα από τα συγκεκριμένα αισθήματα και συμπεριφορές αλληλεγγύης και τη συγκεκριμένη πολιτική που έχει ασκηθεί, η οποία είναι εκείνη που επιτάσσουν ο ανθρωπισμός και οι διεθνείς κανόνες. Αλλά το ζήτημα πρέπει να αξιολογείται στη βάση της ευρωπαϊκής συμπεριφοράς. Δεν είναι δυνατόν συγκεκριμένες χώρες, οι χώρες του Βίσεγκραντ να προσέρχονται μονοθεματικά στη Σύνοδο Κορυφής στη Μπρατισλάβα και  να αξιώνουν  απαράδεκτα  ότι θέλουν να υψώνουν τείχη και να μην επιτρέπουν την υποδοχή συγκεκριμένων προσφύγων. Από την άλλη μεριά, στη Γερμανία τα συγκεκριμένα εκλογικά αποτελέσματα του κρατιδίου του Βερολίνου είναι χαρακτηριστικά της αποδοκιμασίας που έχει η προσφυγική πολιτική της Μέρκελ.  Επωφελείται όχι μόνο η ακροδεξιά αλλά και μια δεξιά που έχει ναζιστικά χαρακτηριστικά σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες.

Η χώρα μας έχει κληθεί να αντιμετωπίσει ένα ζήτημα τεράστιας σημασίας και δυσκολιών. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογεί τις φασιστικές, τις ναζιστικές και τις ρατσιστικές εκδηλώσεις οι οποίες τροφοδοτούνται από συγκεκριμένους θυλάκους της ακροδεξιάς και βεβαίως βρίσκουν κάποιες φορές και πρόσφορο έδαφος στη βάση των συνθηκών που έχουν προκύψει μέσα από τον μεγάλο αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα μας.

Για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών

Τα ζητήματα τα οποία αναδεικνύονται βρίσκονται κατά σειρά στα εξής θέματα: το ένα είναι αν πράγματι δικαιούται το ελληνικό κράτος, το δημόσιο να προχωρήσει σε διαγωνισμό. Σύμφωνα με το Σύνταγμα η αρμοδιότητα και το δικαίωμα όσο και η εξουσία χορήγησης αδειών ανήκει στο κράτος, εκτός και αν είχε υπάρξει εκχώρηση  προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Τέτοια εκχώρηση του δικαιώματος δεν υπήρξε, πολύ δε περισσότερο από την ώρα που  δεν υπήρχε συγκροτημένο το ΕΣΡ.

Το δεύτερο ζήτημα: Υπήρξε ένας διαγωνισμός  μετά από απόφαση της βουλής, με ένα νομοθέτημα που αναμφισβήτητα έχει  ψηφιστεί από την πλειοψηφία του ελληνικού κοινοβουλίου. Ο διαγωνισμός διεξήχθη με τους καλύτερους όρους. Όλες όμως οι πράξεις του διαγωνισμού υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο. Κατά συνέπεια, όποιος έχει αντίρρηση για τον διενεργηθέντα διαγωνισμό ας προσφύγει στη δικαιοσύνη , προκειμένου αυτή να κρίνει αν εξασφαλίστηκαν οι προϋποθέσεις και οι όροι της αντικειμενικότητας, του αδιαβλήτου και όλα τα συναφή που συγκροτούν  την έννοια του αδιάβλητου διαγωνισμού.

Το τρίτο ζήτημα: ισχύουν οι διατάξεις για τον βασικό μέτοχο ή δεν ισχύουν;  Μα η ίδια η προκήρυξη κάνει σαφή και  ρητή  αναφορά, ότι οι υποψήφιοι καναλάρχες πρέπει να τηρούν τις διατάξεις του νόμου 3.310 του  2005, ο οποίος  καθορίζει ότι η ιδιότητα του ιδιοκτήτη, του βασικού μετόχου είναι ασυμβίβαστη με άτομα που κατέχουν αντίστοιχες θέσεις σε άλλες εταιρείες που συνάπτουν συμβάσεις με το δημόσιο.  Τα πράγματα είναι εξαιρετικά καθαρά: Όποιος έχει καταθέσει καλύτερη προσφορά και δεν εμπίπτει σε ασυμβίβαστα και έχει καθαρό πόθεν έσχες βεβαίως θα πρέπει να πάρει την άδεια.

Πώς βλέπετε την υπόθεση Ντογιάκου;

Δεν μπορεί η δικαιοσύνη είτε με ευθύνη κάποιων δικαστικών λειτουργών, είτε με ευθύνη  πολιτικών δυνάμεων – κομμάτων  να εντάσσεται σε μία πολιτική διελκυστίνδα και αντιδικία. Διότι αυτό καταστρέφει το κύρος που πρέπει να έχει η δικαιοσύνη ως ανεξάρτητη εξουσία και την μετατρέπει σε θεραπαινίδα, και λυπάμαι για τη σκληρότητα του όρου που επιλέγω, πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Σε ό,τι αφορά την ερευνώμενη υπόθεση της συζύγου του κου Στουρνάρα, πρέπει να σας πω με απόλυτη σαφήνεια ότι έχει την αυτοτέλειά της και βεβαίως πρέπει να ερευνηθεί, πολύ δε περισσότερο όταν συνδέεται η υπόθεση, δεν σπεύδω να εκδώσω προδικαστική απόφαση, με τη λειτουργία του ΚΕΕΛΠΝΟ η οποία ελέγχεται. Και θέτω το ερώτημα: Γιατί τόσα χρόνια δεν είχε γίνει αυτός ο έλεγχος, όταν μάλιστα υπήρχαν φωνές που υπεδείκνυαν ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ένας χώρος  όπου η παρουσία του ελέγχου θα έπρεπε να έχει εξασφαλιστεί;

Όσον αφορά το  ζήτημα  της ΑΤΤΙΚΑ ΒΑΝΚ : Η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, αναμφισβήτητα και η λειτουργία της ΑΤΤΙΚΑ ΒΑΝΚ, αλλά και των άλλων τραπεζών, πρέπει να ελεγχθεί. Από όσο γνωρίζω υπάρχει κάποιο πόρισμα το οποίο πρέπει πρωτίστως να πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. Δεν είναι δυνατόν το τραπεζικό σύστημα, και μιλάω για συγκεκριμένες τράπεζες και συγκεκριμένες ευθύνες, να μένουν στο απυρόβλητο. Πρέπει να ελεγχθούν, πολύ δε περισσότερο όταν το τραπεζικό σύστημα της χώρας έχει τεράστια την ευθύνη για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Όσον αφορά την ελληνική οικονομία και την υποδόση των 2.8 δις καθώς και τα εργασιακά.

Από τη πλευρά των δανειστών υπάρχει η εμμονή τους στην περαιτέρω αποσάρθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων και το αναφέρω γιατί είναι ουσιαστικό, κεφαλαιώδες δημοκρατικό μέγεθος τα εργασιακά δικαιώματα τα οποία έχουν δεχθεί τεράστια πλήγματα και φοβερές επιβαρύνσεις γι αυτό και μου επιτρέπεται ο χαρακτηρισμός για «αποσαρθρωμένα εργασιακά δικαιώματα».

Η υποδόση πιστεύω θα εξασφαλιστεί μέσα από μία σκληρή διαπραγμάτευση, αλλά εκείνο που είναι το μείζον, είναι η συνολικότερη συζήτηση, όσο και η απόφαση, για την αναθεώρηση του χρέους προκειμένου να αναδιαρθρωθεί. Χωρίς αναδιαρθρωμένο χρέος κάθε φορά θα ζούμε, αυτό το οποίο σε όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, επί έξι συναπτά περίπου έτη, ζει η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία.

Νεοφιλελεύθερος – συντηρητικός και προοδευτικός πόλος

Έχω τοποθετηθεί δημόσια, ότι η παρουσία μου στην ενεργό πολιτική είναι συγκεκριμένη και δεδομένη, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν έχει αποκλειστική στόχευση το εάν θα ενταχθώ ή δεν θα ενταχθώ στον ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνο το οποίο θέλω είναι να επιτύχει η παρούσα προοδευτική – αριστερή κυβέρνηση, πολύ δε περισσότερο όταν βλέπω στην χώρα να διαμορφώνονται δύο πόλοι. Ο ένας πόλος είναι βαθύτατα νεοφιλελεύθερος και συντηρητικός και ένας άλλος προοδευτικός πόλος, ο οποίος πρέπει να στηριχτεί και πρέπει να εξασφαλίσει τη σταθερή πορεία του. Μιλάω για διπολισμό, είναι προφανές ότι δε μιλάω για δικομματισμό. Και όλες μου τις δυνάμεις θέλω να τις προσφέρω και τις καταθέτω στη προσπάθεια ο προοδευτικός πόλος να πορευτεί μπροστά προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας.