Αντιδράσεις εντός και εκτός Ελλάδας για την τουρκική προκλητικότητα

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αντιδράσεις εντός και εκτός Ελλάδας για την τουρκική προκλητικότητα / 10 View / 03/12/2019

Την έντονη αντίδραση της Αθήνας, που πλέον επισπεύδει τις διαδικασίες για οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, αλλά και τη δριμεία κριτική της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για την εξωτερική πολιτική, προκαλούν οι τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας. Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία για σεβασμό στο διεθνές δίκαιο έστειλε σήμερα και η Κομισιόν.

Κι άλλο λάδι στη φωτιά έβαλε εξάλλου σήμερα ο Γενικός Διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, που δημοσίευσε χάρτη με σημεία της «οριοθέτησης», από τον οποίο όμως έχει… εξαφανίσει το Καστελόριζο. Η νέα αυτή πρόκληση έρχεται σε συνέχεια της χθεσινής ανακοίνωσης του τουρκικού ΥΠΕΞ που αμφισβήτησε ότι το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα, υποστηρίζοντας πως τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

«Η ΕΕ έχει κατ’ επανάληψη τονίσει στην Τουρκία ότι θα πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, να διατηρεί καλές σχέσεις με τις γειτονικές της χώρες, καθώς και να αποφεύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια που θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις καλής γειτονίας ή την ειρηνική διευθέτηση διαφορών, όποιες κι αν είναι αυτές», τόνισε εκπρόσωπος της Κομισιόν, κατά τη διάρκεια του καθημερινού briefing της Επιτροπής, κληθείς να σχολιάσει το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης «σχετικά με την μελλοντική οριοθέτηση της ΑΟΖ, θαλασσίων συνόρων και άλλων θεμάτων που φέρονται να παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας».

Advertisement

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υπενθύμισε ότι στις 15 Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισήμανε ότι «η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας θα πρέπει είναι αποτέλεσμα διαλόγου, οι σχετικές διαπραγματεύσεις να γίνονται καλή τη πίστει, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και πάντοτε στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας. Αυτά επί του συγκεκριμένου ζητήματος».

Αντίθετα, από το Βερολίνο κρατούν σιγή ιχθύος προς το παρόν, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Ράινερ Μπρόιλ, να δηλώνει πως η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει στη διάθεσή της τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα και γι’ αυτό δεν μπορεί να σχολιάσει σχετικά.

Αυστηρό μήνυμα από το ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, χαρακτήρισε αβάσιμες αυτές τις αντιλήψεις της Τουρκίας, για τα ελληνικά νησιά και υπογράμμισε πως στερείται νομιμοποίησης η υπογραφή των «φερόμενων ως μνημονίων» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Μιλώντας, το πρωί, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Ν. Δένδιας παρατήρησε πως «είναι πολύ πιθανό να παραβιάζει από την πλευρά της Τουρκίας το εμπάργκο που έχει επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας στη μεταφορά όπλων στη Λιβύη» και υπενθύμισε πως αν ο Λίβυος πρέσβης δεν προσκομίσει την επίμαχη συμφωνία, την Παρασκευή, θα κηρυχθεί persona non grata.

«Η Τουρκία έχει μια καινοφανή σχολή διεθνούς δικαίου. Δε βοηθά ούτε τον εαυτό της, ούτε την κοινωνία της, ούτε τις οικονομικές της προοπτικές όταν εμφανίζεται ως μια χώρα η οποία καταπατά το διεθνές δίκαιο» υπογράμμισε.

«Αντί να ομιλεί για τη θέση νησιών στη “λάθος πλευρά της μέσης γραμμής”, την καλούμε να αναρωτηθεί εάν θέλει η ίδια να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του Δικαίου», τόνισε εξάλλου και απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς.

«Η επιμονή της Τουρκίας να αποπειράται να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών – όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο – ή ακόμα και ολόκληρων νησιών-κρατών, με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια που, ως δια μαγείας, μετατρέπονται αιφνιδίως σε συμφωνίες ή με επιλεκτική επίκληση δικαστικών αποφάσεων ή άρθρων της UNCLOS – στην οποία όμως αρνείται να προσχωρήσει – δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα», τόνισε και πρόσθεσε: «Ούτε, βέβαια, μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι αδιαμφισβήτητα εδραιωμένα στο διεθνές δίκαιο και, ειδικότερα, στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας».

«Είναι θετικό ότι η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για διαπραγμάτευση« είπε ακόμα αλλά υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές «δεν μπορούν να γίνονται παρά μόνο στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας».

Τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησε, στο μεταξύ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καταγγέλλοντας τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, κατά την παρέμβασή του στη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. που συμμετέχουν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, στη Μαδρίτη.

Επιπλέον κυρώσεις ζητά ο Τσίπρας

Επέκταση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία για την παραβατική της συμπεριφορά στην κυπριακή ΑΟΖ, με αφορμή τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, ζήτησε από την Αλεξανδρούπολη ο Αλέξης Τσίπρας, Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε, παράλληλα, κριτική στην κυβέρνηση για «αδράνεια και πολιτική κατευνασμού» και ζήτησε να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

«Είχαμε προειδοποιήσει ότι η πολιτική του κατευνασμού, προκειμένου η Τουρκία να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές, δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Επιβεβαιώνεται η πρόβλεψή μας: έχουμε ενέργειες εις βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ενώ δεν έχουμε καμία εξέλιξη όσον αφορά την σωστή τήρηση της ευρωτουρκικής συμφωνίας», σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Η κυβέρνηση πρέπει να αποκτήσει δύναμη φωνής και πυγμή, που δεν έχει, και στρατηγική. Χρειαζόμαστε εθνική στρατηγική και συμμαχίες, για να αποτρέψουμε παρόμοιες ενέργειες. Το επόμενο διάστημα, πρέπει να συγκληθεί το Συμβούλιο Εθνικής Πολιτικής και να συζητηθούν αυτά και να σταματήσει η πολιτική αδράνειας, η πολιτική του κατευνασμού των γειτόνων μας», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

Ζητούν σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών

Την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ζητούν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις.

«Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ούτε η λογική του παθητικού παρατηρητή ούτε οι ακροδεξιές φωνές μπορούν να καθορίζουν τη στάση της χώρας. Η μόνη διέξοδος είναι η επιστροφή στην ενεργητική εξωτερική πολιτική που χάραξε και εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που προωθούσε ταυτόχρονα μια θετική ατζέντα διαλόγου αλλά και την ενεργή αντίδραση απέναντι στις παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας, για πρώτη φορά με λήψη κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «χειρίζεται τα κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, και ιδίως τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας, χωρίς πυξίδα, χωρίς στρατηγική».

Αντίστοιχα, η Φώφη Γεννηματά επανέλαβε την επείγουσα ανάγκη να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για να καθοριστεί κοινή στάση και εθνική γραμμή απέναντι στην προκλητική επιθετικότητα της Τουρκίας. Παράλληλα, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ υπογράμμισε πως τα τελευταία χρόνια η χώρα «πορεύεται χωρίς εθνική γραμμή».

«Καλώ τον πρωθυπουργό να πάρει θέση. Εδώ και τώρα με αποφασιστικότητα οφείλει να αντιδράσει η κυβέρνηση στη νέα ιταμή πρόκληση της Τουρκίας που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, Σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας, αλλά και την ίδια τη γεωγραφία», ανέφερε η Φ. Γεννηματά και πρότεινε, μεταξύ άλλων, να ζητήσει ο κ. Μητσοτάκης από την Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρει αμέσως θέση.

Ερώτηση από ΚΚΕ στην Ε.Ε.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ εξαπέλυσε κριτική τόσο κατά της νυν κυβέρνησης όσο και κατά της προηγούμενης, σημειώνοντας πως «τόσο η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, που εναπόθεσαν και συνεχίζουν να εναποθέτουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στη δήθεν “προστασία” του ΝΑΤΟ, είναι πολλαπλά εκτεθειμένες απέναντι στον ελληνικό λαό».

Παράλληλα, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας  με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Ζ.Μπορέλ ο ευρωβουλευτής Κώστας Παπαδάκης.

«Είναι πολύ επικίνδυνη για τους λαούς η πρόσφατη επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ για τον αυθαίρετο καθορισμό θαλάσσιων ζωνών με ταυτόχρονη αμφισβήτηση της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας και η υπογραφή «μνημονίου κατανόησης» με την αποκαλούμενη κυβέρνηση της Λιβύης, την οποία μάλιστα αναγνωρίζει και στηρίζει η ΕΕ. Με τη χάραξη ΑΟΖ μεταξύ τους, αγνοώντας την Κρήτη και τα άλλα ελληνικά νησιά, παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Πρόκειται για προκλητικές κινήσεις που συνιστούν κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας», τονίζει στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Επιπλέον, προσθέτει: «Οι ενέργειες αυτές προστίθενται στην προκλητική παρουσία τουρκικών γεωτρύπανων στην Κυπριακή ΑΟΖ, την προώθηση διχοτομικών σχεδίων για την Κύπρο. Συνοδεύουν τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου, την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και την ενίσχυση της στρατιωτικής δράσης της στην ευρύτερη περιοχή, με στόχο την ενίσχυση της θέσης της στην περιοχή της Α. Μεσογείου, τη διεκδίκηση εδαφών και την αλλαγή συνόρων».

Όπως υπογραμμίζει: «Η ΕΕ είναι “στρατηγικός εταίρος” της Τουρκίας, τους συνδέουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα κι αυτό δεν μπορεί να αποκρυφτεί με τα προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα περί “κυρώσεων” που προβάλλει η ΕΕ και τα κράτη μέλη της. Παράλληλα, η επιθετικότητα αυτή της Τουρκικής κυβέρνησης εντείνεται στο πλαίσιο της παρουσίας τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Frontex στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή.

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αποδεικνύουν πως η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ όχι μόνο δεν μπορούν να εγγυηθούν την ειρήνη και την ασφάλεια, όπως ισχυρίζονται οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις αλλά με τους σχεδιασμούς τους στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών βάζουν σε κίνδυνο τους λαούς».

Έτσι, το ερώτημα που απευθύνει είναι: «Πώς τοποθετείται στη νέα επικίνδυνη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στην Α. Μεσόγειο και την ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου;».