Αναδίπλωση για το ακατάσχετο

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αναδίπλωση για το ακατάσχετο / 6 View / 20/10/2020

Νομοτεχνική βελτίωση υποσχέθηκε ο υπουργός Οικονομικών ● Στα 1.250 ευρώ ανεβάζει το ύψος των εύλογων δαπανών διαβίωσης για το μέσο νοικοκυριό ● Στον συμψηφισμό των ενοικίων 12ετίας με το τίμημα επαναγοράς ακινήτου από τον πτωχό επιμένει η αντιπολίτευση.

Ξαναγράφεται το άρθρο που αφορά την πτωχευτική περιουσία ώστε να είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι δεν τίθεται εν αμφιβόλω, πόσο μάλλον δεν καταργείται το ακατάσχετο των 1.250 ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς – ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για ατομικό ή κοινό.

Μετά τους φόβους που εξέφρασαν τόσο η αντιπολίτευση όσο και οι φορείς για την πρόβλεψη του άρθρου 92 σύμφωνα με το οποίο το εισόδημα που υπερβαίνει τις πενιχρές εύλογες δαπάνες διαβίωσης αποτελεί «κερόπορτα» για την κατάργηση του ακατάσχετου, ο υπουργός Οικονομικών γνωστοποίησε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ότι θα ακολουθήσει νομοτεχνική βελτίωση ώστε να μην υπάρξουν αμφιβολίες περί διατήρησης του ακατάσχετου.

Ωστόσο για το άλλο κρίσιμο ζήτημα που τέθηκε, αυτό του ύψους των «εύλογων δαπανών διαβίωσης», είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να τις θεωρεί εύλογες αν και είναι σαφές, όπως υποστήριξαν όλοι οι φορείς αλλά και η αντιπολίτευση, ότι στην πράξη «θολώνουν» την έννοια της «δεύτερης ευκαιρίας».

«Να δούμε λίγο ποιες είναι οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης, όπως καθορίζονται από την ΕΛΣΤΑΤ. Σε ένα νοικοκυριό με έναν ενήλικα οι δαπάνες αυτές ανέρχονται σε 537 ευρώ/μήνα, με δύο ενήλικες σε 906 ευρώ/μήνα, με δύο ενήλικες και ένα τέκνο σε 1.126 ευρώ/μήνα, με δύο ενήλικες και δύο τέκνα σε 1.347 ευρώ/μήνα και, τέλος, με δύο ενήλικες, δύο τέκνα και έναν επιπλέον εξαρτώμενο ενήλικα σε 1.555 ευρώ/μήνα. Αρα, στην πλειονότητα των μέσων νοικοκυριών στη χώρα οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης είναι εφάμιλλες ή ξεπερνούν το ακατάσχετο των 1.250 ευρώ», σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Την ίδια στιγμή, όπως υπογράμμισε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου, το άρθρο 100 προβλέπει άρση των κατασχεμένων από «ξέπλυμα» για να προχωρά απρόσκοπτα η πτώχευση.

«Τι λέτε δηλαδή εδώ, λέτε ότι ένας ποινικός που έχει έσοδα από ξέπλυμα χρήματος θα μπορεί ουσιαστικά να ξεχρεώνει τους πιστωτές του με αυτό το χρήμα, το οποίο έχει προκύψει από το ξέπλυμα, το κράτος δηλαδή αίρει την κατάσχεση που κάνει στον ελεγχόμενο για ξέπλυμα, για να μπορέσουν να ικανοποιηθούν οι τράπεζες. Εξωφρενικές ρυθμίσεις που δείχνουν μια ακραία εμμονή στη ρευστοποίηση χωρίς να υπάρχει κανένα όριο πραγματικά», υπογράμμισε η Εφη Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι επιβαρύνεται η θέση των εργαζομένων καθώς «οι συμβάσεις εργασίας λύνονται αυτόματα και χωρίς αποζημίωση με την κήρυξη πτώχευσης».

Προστατευτικές πρόνοιες

Στο επίκεντρο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην επιτροπή ήταν και πάλι η προστασία της πρώτης κατοικίας – με την κυβέρνηση να επιμένει να βαφτίζει τις στεγαστικές «πρόνοιες» για τους ευάλωτους «προστασία». Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ζήτησαν εκ νέου να συμψηφίζονται –να συνυπολογίζονται με κάποιο τρόπο– τα ενοίκια που θα καταβάλλει ο ευάλωτος στον ιδιωτικό φορέα αν έπειτα από 12 χρόνια ασκήσει το δικαίωμα επαναγοράς του ακινήτου.

Ωστόσο αναμένεται να διευκρινιστεί ρητά ότι όλα τα φυσικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως του αν έχουν ή όχι επιχειρηματική δραστηριότητα, μπορούν να λάβουν όλες τις προστατευτικές πρόνοιες του νόμου και να συμπεριληφθούν στις πρόνοιες του φορέα απόκτησης ακινήτων σε περίπτωση πτώχευσής τους.

Το σχέδιο νόμου ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής από την επιτροπή. «Υπέρ» ψήφισε η Ν.Δ., ενώ καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με την Ενωση Δικαίου Προστασίας Καταναλωτών και τη ΓΣΕΒΕΕ προκειμένου να ενημερωθεί για τις θέσεις τους σχετικά με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα.

Efsyn.gr