Αλ. Τσίπρας: Προσπάθεια για διατήρηση των ισχυουσών αμοιβών των δικαστικών – Δεν χειραγωγείται η δικαιοσύνη, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣτΕ, Νίκος Σακελλαρίου

by/ 0 Comments / 26 View / 06/10/2016

Η πρόταση της κυβέρνησης για τα ειδικά μισθολόγια παρουσιάστηκε σε συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων, Βασιλική Θάνου (πρόεδρος του Αρείου Πάγου), Ανδρονίκη Θεοτοκάτου (πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου), Νίκο Σακελλαρίου (πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας), καθώς επίσης και τους Ξένη Δημητρίου (εισαγγελέας του Αρείου Πάγου) και Ευτυχία Φουντουλάκη (γενικός επίτροπος Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων), στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι με την πρόταση για τα ειδικά μισθολόγια γίνεται μια ουσιαστική προσπάθεια για να διατηρηθούν χωρίς καμία μείωση οι ισχύουσες αμοιβές για τους δικαστικούς υπαλλήλους «και μια αναδιάρθρωση που δίνει μια προοπτική δικαιοσύνης με βάση βεβαίως τις δημοσιονομικές δυσκολίες στις οποίες βρισκόμαστε».

Εντούτοις, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνηση έχει κάνει μια πολύ καλή επεξεργασία αναφορικά με την πρόταση που αφορά τα ειδικά μισθολόγια, «όπου πιστεύω γίνεται μια προσπάθεια ουσιαστική να μπορέσουμε να διατηρήσουμε χωρίς καμία μείωση τις ισχύουσες αμοιβές για τους δικαστικούς υπαλλήλους και μια αναδιάρθρωση που δίνει μια προοπτική δικαιοσύνης, με βάση βεβαίως τις δημοσιονομικές δυσκολίες στις οποίες βρισκόμαστε». Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι «μια μεταρρύθμιση στα μισθολόγια που θα δώσει τη δυνατότητα να αποτυπωθεί με δικαιοσύνη η δυνατότητα εξέλιξης και σε κάποιες περιπτώσεις οι αναγκαίες αυξήσεις στους μισθούς εκείνων των λειτουργών που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας».

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η πρόταση που παρουσιάζεται, θα κριθεί κι από τους ίδιους και φυσικά από τις ενώσεις και τους ίδιους τους λειτουργούς στο χώρο της δικαιοσύνης και όχι μόνο, καθώς, όπως επισήμανε, τα ειδικά μισθολόγια αφορούν και στρατιωτικούς, ενστόλους με την ευρύτερη έννοια, αστυνομικούς αλλά και τους πανεπιστημιακούς και άλλους καθηγητές, το διπλωματικό σώμα και γιατρούς.

-Δεν χειραγωγείται η δικαιοσύνη, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣτΕ, Νίκος Σακελλαρίου

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ανέφερε ότι δεν πρέπει να γίνεται επιχείρηση χειραγώγησης των δικαστών κατά την απονομή της δικαιοσύνης.

Το δικαστήριο δεν χειραγωγείται από τους διαδίκους ούτε χρησιμοποιείται ως όχημα πολιτικών επιδιώξεων. Εμείς είμαστε ταγμένοι στο καθήκον μας, είπε ο κ. Σακελλαρίου.

Σχετικά με τις παραιτήσεις δυο δικαστών από την Ένωση δικαστών, ο κ. Σακελαρίου είπε ότι με τις ενέργειες τους προσφέρουν πολύ κακές υπηρεσίες στη δικαιοσύνη και τη βλάπτουν σε μιας καίριας σημασίας χρονική περίοδο για την πατρίδα μας.