Αλ. Τσίπρας: Να μην κουνάει η κυβέρνηση το δάχτυλο στους πολίτες, να μην πάνε στράφι οι θυσίες τους

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αλ. Τσίπρας: Να μην κουνάει η κυβέρνηση το δάχτυλο στους πολίτες, να μην πάνε στράφι οι θυσίες τους / 2 View / 01/09/2020

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε τη Δευτέρα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra και τον Γιώργο Μελιγγώνη για όλα τα μεγάλα θέματα της επικαιρότητας, για τον βαρύ χειμώνα που έρχεται για την κοινωνία, απαντάει για τα εθνικά θέματα, τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση και το άνοιγμα των σχολείων. Σύμφωνα με το κανάλι η συνέντευξη «σηματοδοτεί την ολομέτωπη επίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση».

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εξέφρασε την έντονη ανησυχία του διότι «οι κοινωνικοί δείκτες έχουν ήδη επιδεινωθεί δραματικά και βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο. Ούτε στην εποχή των μνημονίων και της οικονομικής ασφυξίας υπήρξε τόσο γενικευμένο το αίσθημα της ανασφάλειας των Ελλήνων πολιτών». Ανέλυσε τα μεγάλα λάθη της κυβέρνησης στο μέτωπω της πανδημίας και τόνισε ότι τα σχολεία πρέπει να λειτουργήσουν «με κανόνες, με τις μικρότερες δυνατές συνθήκες συνωστισμού. Αυτό απαιτεί περισσότερες αίθουσες και εκπαιδευτικούς».

Μιλώντας ειδικότερα για τα «μεγάλα λάθη» που έγιναν ανέφερε τα εξής:

  • Το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς σχέδιο, χωρίς ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα.
  • Τα μεγάλα λάθη και οι αντιφάσεις στο όνομα της οικονομίας και των ισχυρών οικονομικών πιέσεων ήταν το 85% πληρότητα στα πλοία τη στιγμή που έλεγε στον κόσμο ότι εσύ φταις.
  • Το γεγονός ότι δεν αύξησαν τα δρομολόγια στις δημόσιες συγκοινωνίες και συνωστίζονταν οι πολίτες μέσα στο Μετρό και στα δημόσια λεωφορεία. Προφανώς, όλα όσα συνέβησαν με τις αεροπορικές εταιρείες.
  • Τα μεγάλα λάθη και οι αντιφάσεις έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι από την αρχή της κρίσης ως σήμερα δεν έχει κρατηθεί μια ενιαία στρατηγική σε ό,τι αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους όρους προφύλαξης.

Για ακόμα μια φορά, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε πως δεν υπήρξε ουσιαστική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ δεν δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για να ανοίξουν τα σχολεία με τις μικρότερες δυνατές συνθήκες συνωστισμού.

Τέλος, υπενθύμισε πως η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε από την αρχή της κρίσης, εμπροσθοβαρή μέτρα, προκειμένου να μειωθεί η ύφεση, τα οποία ωστόσο δεν έλαβε εγκαίρως η κυβέρνηση. Παράλληλα, την κάλεσε «έστω και τώρα», να παρέμβει πυροσβεστικά και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, «θα υπάρξουν χιλιάδες νοικοκυριά τα οποία θα βρεθούν εκτός προϋπολογισμού, η ανεργία θα ξανασκαρφαλώσει, που ήδη έχει σκαρφαλώσει, πάρα πολύ ψηλά. Θα βρεθούμε δηλαδή σε έναν χειμώνα κοινωνικής κόλασης».