Αλ. Τσίπρας: Η Ευρώπη δεν μπορεί να πορεύεται με προγράμματα λιτότητας που εξοντώνουν τους λαούς

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αλ. Τσίπρας: Η Ευρώπη δεν μπορεί να πορεύεται με προγράμματα λιτότητας που εξοντώνουν τους λαούς / 27 View / 04/02/2017

Το μήνυμα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να πορεύεται με προγράμματα λιτότητας που εξοντώνουν τους λαούς έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά το πέρας της άτυπης Συνόδου Κορυφής στη Μάλτα.

«Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να κουβεντιάσουμε για το μέλλον της Ευρώπης και τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Η Ευρώπη, εκτός από τις μεγάλες κρίσεις, την προσφυγική, την οικονομική και την κρίση ασφάλειας, που διαχειρίζεται τα τελευταία χρόνια, έχει να διαχειριστεί και κάποια σοκ που έχει πάθει εξ αιτίας της απόφασης της Μ. Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ, εξ αιτίας της αλλαγής της εξωτερικής πολιτικής μετά την αλλαγή διακυβέρνησης στις ΗΠΑ και το νέο πλαίσιο της πολυετούς ατλαντικής συμμαχίας, που πλέον βλέπουμε από την πλευρά των ΗΠΑ μία αλλαγή στάσης» ανέφερε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Αυτές τις προκλήσεις πρέπει να διαχειριστεί η Ευρώπη με αποφασιστικότητα. Αν συνεχίσει στην ίδια πορεία, είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει πολλαπλά προβλήματα. Δεν μπορεί η Ευρώπη να παράγει περισσότερες εσωτερικές κρίσεις από όσες μπορεί να καταναλώσει. Δεν μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται με προγράμματα λιτότητας που εξοντώνουν τους λαούς και τους θέτουν σε πλήρη συναισθηματική αντίθεση με τις ηγεσίες τους και με την Ευρώπη, ως έννοια και ως όραμα.

Δεν μπορεί να συνεχίσει με λιγότερη αλληλεγγύη, δεν μπορεί να συνεχίσει με λιγότερη δημοκρατία, που αποφασίζουν κάποια εξωθεσμικά όργανα πίσω από κλειστές πόρτες το μέλλον των λαών».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι η η Σύνοδος της Ρώμης (σσ 25 Μαρτίου) είναι μία ευκαιρία προκειμένου να υπάρξει ένας επαναπροσδιορισμός και μια αλλαγή πορείας. Ωστόσο δεν είμαι αισιόδοξος ότι αυτό μπορεί να συμβεί άμεσα. Βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη, που θα καθορίσουν την πορεία της και νομίζω ότι αυτές οι εξελίξεις και οι προκλήσεις τις οποίες περιέγραψα, μπορεί να είναι είτε αφορμή για μία νέα πορεία, να αναλάβει με αυτοπεποίθηση η Ευρώπη το ρόλο της στο διεθνές στερέωμα και να διατηρήσει την ενότητά της, είτε όμως, αν δεν συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των στιγμών και αν δεν υπάρξει αλλαγή πορείας πολιτικής ατζέντας, μπορεί να βρεθεί και μπροστά σε πολύ κρίσιμα διλήμματα το επόμενο διάστημα».

«Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε για τις διεθνείς προκλήσεις, να κουβεντιάσουμε για την ανάγκη να τηρηθεί το διεθνές δίκαιο, τόσο όσον αφορά την διαχείριση των προσφυγικών ροών, όσο και σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στα ζητήματα της ασφαλείας».

Ερωτηθείς ποια ήταν η αντίδραση των συνομιλητών του στις διμερείς συναντήσεις και μέσα στη Σύνοδο, ο πρωθυπουργός είπε: «Νομίζω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εταίρων μας δείχνει απόλυτη κατανόηση στη θέση, στη στάση, στα δίκαια αιτήματα της ελληνικής πλευράς, σε όλα τα θέματα, τόσο σε ό, τι αφορά τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, όσο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και στα θέματα που αφορούν την οικονομία και την πορεία της χώρας και νομίζω ότι ο μεγάλος μας σύμμαχος στο τελευταίο, είναι η εξαιρετικά θετική απόδοση, η θετική υπέρβαση όλων των οικονομικών στόχων από την πλευρά της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα».