Αλ. Τσίπρας: Βασικό συστατικό της ζωής μας οι άνθρωποι του πολιτισμού

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αλ. Τσίπρας: Βασικό συστατικό της ζωής μας οι άνθρωποι του πολιτισμού / 7 View / 05/05/2020

Στο πλευρό των ανθρώπων του πολιτισμού τάχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την στάση αδιαφορίας που επιδεικνύει απέναντί τους.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», με αφορμή την Ημέρα Δράσης #save_art , για τη στήριξη των εργαζομένων στον πολιτισμό , ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «οι άνθρωποι του πολιτισμού μπορούν μεν να ακουστούν περισσότερο ίσως από άλλες κατηγορίες, έχουν όμως και έναν ιδιαίτερο ρόλο στην κοινωνία. Δεν είναι υπηρεσία πολυτελείας, αλλά βασικό συστατικό της ζωής μας».

Με αφορμή την «εν κινήσει» συναυλία της Άλκηστης Πρωτοψάλτη και τη γνωστή πλέον σκηνή έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι «θέλουν τους ανθρώπους του πολιτισμού για να βγάζουν κάποιες φωτογραφίες και να τις αναπαράγουν, για να τους τραγουδάνε έξω από το Μαξίμου, παγιδεύοντάς τους και αυτούς σε επικοινωνιακά σόου. Τους θέλουν για να παίρνουν λίγη αίγλη από αυτούς. Δεν έχουν στρατηγική, δεν έχουν σχέδιο, δεν έχουν όραμα».

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι «δεν είναι μόνο ανασκαφή ο πολιτισμός», επισημαίνοντας ότι οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο, δεν είναι μόνο όσοι είναι μπροστά στη σκηνή, αλλά και όσοι είναι πίσω και αυτοί δεν καλύπτονται με κανένα τρόπο.

Άσκησε ακόμη κριτική στην κυβέρνηση για τα 15 εκατομμύρια που εξήγγειλε το ΥΠΠΟΑ, τα οποία όπως είπε, δεν καλύπτουν με κανένα τρόπο τις ανάγκες του κόσμου του πολιτισμού. «Πολύ έγκαιρα καταθέσαμε το πρόγραμμα ‘’Μένουμε όρθιοι’’, το οποίο προέβλεπε την κατανομή κοινωνικών μερισμάτων για να καλυφθεί ο κόσμος ωσότου ξανασταθεί η οικονομία στα πόδια της. Η κυβέρνηση όμως αγνόησε, αν δεν χλεύασε κιόλας, το πρόγραμμα μας. Αντίθετα, πηγαίνει με μια τακτική ‘’βλέποντας και κάνοντας’’», είπε ο κ. Τσίπρας.

Για τα 20 εκατομμύρια ευρώ, επιλεκτικά σε «ημέτερα» ΜΜΕ, σχολίασε ότι η κυβέρνηση ενισχύει κλάδους με αντίτιμο να την «λιβανίζουν».

Αναφερόμενος  στη δημιουργία ενός οριζόντιου ταμείου ανεργίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εξήγησε ότι η εποχική εργασία πρέπει να στηριχθεί από μια επιδοματική πολιτική, σε συνδυασμό με ενεργητικές πρωτοβουλίες στήριξης της εργασίας, σε συνθήκες εξέλιξης της πανδημίας. «Μπορεί ο πολιτισμός με μια πολιτική γενναίας χρηματοδότησης να επιβιώσει με πολλές μικρές παραστάσεις, αντί για μαζικά γεγονότα. Χωρίς να χρειάζεται να συνωστίζονται οι άνθρωποι. Θα μπορούσε να υπάρξει κοινωνικό πρόγραμμα για την αγορά βιβλίου, τη στήριξη του κινηματογράφου κ.ο.κ», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.