«Αικατερίνη Κελέση»: Επιβεβαιώνω όλες τις καταθέσεις μου

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Αικατερίνη Κελέση»: Επιβεβαιώνω όλες τις καταθέσεις μου / 14 View / 26/02/2020

Το περιεχόμενο όλων των προηγούμενων καταθέσεων της φέρεται να επιβεβαίωσε ο προστατευόμενος μάρτυρας με το κωδικό όνομα «Αικατερίνη Κελέση», κατά την κατάθεσή της στα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για τους χειρισμούς του Δ. Παπαγγελόπουλου στο σκάνδαλο Novartis.

Επίσης, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες φέρεται να είπε ότι «όσα κατέθεσα είναι όλα αληθινά» και πως «όλα αυτά που κατέθεσα αποτελούσαν πρακτικές της εταιρείας που είχαν την απόλυτη έγκρισή της».

Τόνισε δε ότι όσα κατέθεσε «τα κατέθεσα αυτοβούλως και με γνώμονα την αλήθεια. Δεν έχω παροτρυνθεί ούτε πιέστηκα ούτε εκβιάστηκα από κανέναν, ήταν αποκλειστικά δικιά μου συνειδητή απόφαση».

«Όσα κατέθεσα τα κατέθεσα από προσωπική μου αντίληψη, αλλά προκύπτουν και από έγγραφα, όπως στοιχεία των υπολογιστών της εταιρίας, καθώς και από πλήθος άλλων υποστηρικτικών εγγράφων», φέρεται να είπε επίσης στην κατάθεσή της.

«Η Αικατερίνη Κελέση είπε ότι δεν γνωρίζει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, και πως όσα κατέθεσε για την υπόθεση Νοvartis, τα έχει καταθέσει οικεία βούληση. Ότι εντάχθηκε στο πρόγραμμα προστασίας με δική της απόφαση και ότι οι καταθέσεις της, δεν αποτελούν, ούτε προϊόν πίεσης, ούτε προϊόν εκβιασμού που να επηρέασε τη βούληση της», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας, μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης της «Αικατερίνης Κελέση».

«Ήταν μια τοποθέτηση ενός προστατευόμενου μάρτυρα, που έχει δώσει 13 καταθέσεις, κοιτάει και την προστασία του. Πάντως επιβεβαίωσε τις καταθέσεις της», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στον «Μάξιμο Σαράφη», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ο μάρτυρας είχε μια τελείως διαφορετική τακτική. «Απάντησε στα πάντα, επί πολλές ώρες. Δεν ανασκεύασε τίποτα. Αλλά σε μια μαρτυρία μπορεί να προκύψουν και νέα πράγματα», είπε ο Σπύρος Λάππας και πρόσθεσε ότι «επιβεβαίωσε όλες τις καταθέσεις του». Σημείωσε δε, ότι ο Μάξιμος Σαράφης είπε στην επιτροπή, πως με τις καταθέσεις του στην εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, έχει ταυτόχρονα εγχειρίσει και χιλιάδες έγγραφα που επιβεβαιώνουν όλα όσα έχει καταθέσει.

«Παρόλο που παρασχέθηκε στην προστατευόμενη μάρτυρα το καθεστώς το οποίο ήθελε για να καταθέσει αρνήθηκε να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις μας», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης αποχωρώντας από τη ΓΑΔΑ.

«Η μάρτυρας επιδεικτικά μας απαντούσε «δεν αφορά την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, δεν απαντώ». Ακόμη και στην ερώτηση για ένα προς ένα τα πολιτικά πρόσωπα και τις αντιφάσεις στις οποίες έχει υποπέσει, αρνήθηκε να καταθέσει. Δυστυχώς της δόθηκε ακριβώς ό,τι ήθελε αλλά έχουμε άρνηση μαρτυρίας», δήλωσε ο Θ. Πλεύρης.

Ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε και στην κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη».

«Ο μάρτυρας Μάξιμος Σαράφης κατέθεσε με το καθεστώς το οποίο ήθελε. Θα αξιολογήσουμε τα πρακτικά, δεσμευόμαστε από τη μυστικότητα. Η φράση, όμως, που επικράτησε είναι ‘πιθανολόγηση’. Με πιθανολόγηση και με άρνηση απάντησης υπήρξε όλη αυτή η υπόθεση που ερευνούμε», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Εξετάσαμε την κ. Κελέση η οποία στην ερώτησή μου αν γνωρίζει πολιτικά πρόσωπα, αν τα έχει δει από κοντά, αν έχει συναντηθεί με πολιτικά πρόσωπα, αν έχει συναλλαγές με πολιτικά πρόσωπα, είπε ότι δεν έχει συναντηθεί με πολιτικά πρόσωπα και δεν θέλει να έχει σχέση με πολιτικά πρόσωπα. Αυτή είναι για εμάς μια ουσιώδης απάντηση που θα αξιολογηθεί στην πορισματική μας θέση», επισήμανε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, αποχωρώντας από τη ΓΑΔΑ.

Ο Β. Κεγκέρογου αναρωτήθηκε σε ποιες καταθέσεις εμμένει η «Αικατερίνη Κελέση» διότι «είναι αντιφατικές μεταξύ τους». «Η πιο κρίσιμη ερώτηση που ούτε αυτή την συγκίνησε ήταν πως ένιωσε όταν είδε στο βήμα της Βουλής δακρυσμένο τον κ. Πικραμμένο να είναι κατηγορούμενος από την ψευδορκία της. Εκείνη δεν απάντησε», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ..

Ο βουλευτής ανέφερε στην «Αικατερίνη Κελέση»: «Γνωρίζω την ταυτότητά σας αλλά δεν θα την αποκαλύψω. Η κ. Τουλουπάκη που σας διαβεβαίωσε όμως ότι θα σας προστατεύσει, έχει αποκαλύψει την ταυτότητά σας. Το ονοματεπώνυμο σας περιλαμβάνεται σε τρία έγγραφα, ένα του FBI, ένα εταιρικό έγγραφο και ένα έγγραφο που υπογράφει η ίδια η Εισαγγελέας Διαφθοράς και αναφέρει ότι γνωρίζατε εσείς, με το ονοματεπώνυμό σας, όλο το σχέδιο δωροδοκιών», είπε ο Βασίλης Κεγκέρογλου και συνέχισε: «Τα θέλετε τα έγγραφα να σας τα δώσω; Αν τα θέλετε ρωτήστε τον νομικό σας σύμβουλο να σας τα δώσουμε».

Ο μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση» ξεκίνησε να καταθέτει στις 6 το απόγευμα, στον ειδικό χώρο της ΓΑΔΑ με τους όρους που προβλέπει η νομοθεσία για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή χωρίς εικόνα και τεχνητά αλλοιωμένη τη φωνή. Η κατάθεσή της διήρκεσε λίγο παραπάνω από δύο ώρες.

Χθες, Δευτέρα, κατέθετε επί τουλάχιστον επτά ώρες, ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης».

Η κατάθεσή του διήρκεσε έως τα ξημερώματα της Τρίτης και σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, και εκείνος επιβεβαίωσε τις αρχικές του καταθέσεις, κατέδειξε τον τρόπο δωροδοκίας που χρησιμοποιούσε η Novartis ενώ σε σχέση με τις αθέμιτες πρακτικές στα φάρμακα επιβεβαίωσε πλήρως τα σχετικά πορίσματα των επιθεωρητών.