COP26 / Εκτός κλίματος οι ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν

by/ 0 Comments / 0 View / 05/11/2021

Κανονικά θα ήταν μια μέρα πανηγυρισμών στην παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα COP26. Περισσότερες από 40 χώρες δεσμεύτηκαν να εγκαταλείψουν σταδιακά τη χρήση άνθρακα, του ορυκτού καυσίμου δηλαδή που προκαλεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο την υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι δύο, όμως, μεγαλύτερες οικονομίες, ΗΠΑ και Κίνα, όπως επίσης η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Ινδία, αρνήθηκαν να υπογράψουν τη συμφωνία.

Και αν η αρνητική στάση της Κίνας ήταν λίγο – πολύ αναμενόμενη, λόγω της πρόσφατης αύξησης της χρήσης άνθρακα στη χώρα αυτήν και της απουσίας του Προέδρου της Σι Τζινπίνγκ από τη διεθνή διάσκεψη της Γλασκώβης, δεν ισχύει το ίδιο και για τις ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναδείξει την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε κεντρικό άξονα της Προεδρίας του.

Βάσει της συμφωνίας οι 48 χώρες, μεταξύ των οποίων χώρες όπως ο Καναδάς, η Πολωνία, η Νότια Κορέα, η Ινδονησία και το Βιετνάμ, των οποίων οι οικονομίες είναι σημαντικά εξαρτημένες από τον άνθρακα, θα εγκαταλείψουν την καύση του για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες.

Ωστόσο οι τρεις μεγαλύτεροι ρυπαντές από καύσεις άνθρακα, οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία, δεν υπέγραψαν τη συμφωνία καθιστώντας αμφίβολη την επιτυχία της. Και κάπως έτσι οι πανηγυρισμοί της βρετανικής κυβέρνησης για “το τέλος της εποχής του άνθρακα” έμοιαζαν μάλλον εκτός κλίματος.

Το πόσο ολέθρια είναι η απροθυμία για αποφασιστική δράση ακόμα και στο παρά πέντε ήρθε να υπογραμμίσει χθες και η τελευταία εκτίμηση της ερευνητικής ομάδας Global Carbon Project ότι οι εκπομπές ρύπων από το διοξείδιο του άνθρακα επέστρεψαν στα επίπεδα προ πανδημίας.

Οι εκπομπές από την καύση ορυκτών καυσίμων αναμένεται να αυξηθούν φέτος κατά 4,9% πάνω από το επίπεδο του 2020, σε 36,4 γιγατόνους CO2, ή σχεδόν στο επίπεδο του 2019. Πέρυσι οι εκπομπές μειώθηκαν κατά 5,4% μετά την καραντίνα και τα περιοριστικά μέτρα λόγω της Covid-19, καθώς περιορίστηκε και η οικονομική δραστηριότητα σε μεγάλο μέρος του κόσμου.

Για να επιτευχθεί ο στόχος του 2050 της Συμφωνίας του Παρισιού, ο οποίος απαιτεί όρια στην αύξηση της θερμοκρασίας, τα έθνη θα πρέπει τώρα να μειώνουν τις εκπομπές κάθε χρόνο κατά ένα ποσό μεγαλύτερο από την παραγωγή άνθρακα της Γερμανίας και της Σαουδικής Αραβίας μαζί.

«Οι εκπομπές έσπασαν σαν λάστιχο» είπε ο Ρόμπερτ Τζάκσον, καθηγητής Επιστήμης Συστημάτων της Γης στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και πρόεδρος του Παγκόσμιου  Έργου  Άνθρακα. «Αυτό είναι το ίδιο πράγμα που είδαμε μετά το 2008, όταν οι εκπομπές μειώθηκαν κατά 1,5% το 2009 και στη συνέχεια αυξήθηκαν κατά 5% το 2010 σαν να μην είχε αλλάξει τίποτα» τόνισε.

Τέσσερις μεγάλες οικονομίες -η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή  Ένωση και η Ινδία- θα είναι υπεύθυνες το 2021 για το 59% του συνόλου του διοξειδίου του άνθρακα που αποβάλλεται από τον παγκόσμιο ενεργειακό και βιομηχανικό τομέα. Η Κίνα θα είναι μακράν πρώτη, με 31% των εκπομπών. Θα ακολουθήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με 14% και η Ε.Ε. και η Ινδία με 7% η καθεμία.

Το κλίμα ήρθε να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο η υπαναχώρηση της Ινδονησίας από τη συμφωνία για την αποψίλωση των δασών έως το 2030, τρεις μόλις ημέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

«Το να αναγκάζεται η Ινδονησία να μηδενίσει την αποψίλωση των δασών έως το 2030 είναι ξεκάθαρα ανάρμοστο και άδικο» σημείωσε χθες η υπουργός Ανάπτυξής της Σίτι Νουρμπάγια Μπάκερ ζητώντας την τροποποίηση των στόχων. Σημειώνεται ότι στην Ινδονησία βρίσκεται το ένα τρίτο των τροπικών δασών του πλανήτη.

avgi.gr