1 δισ. άνθρωποι σε κίνδυνο από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 1 δισ. άνθρωποι σε κίνδυνο από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας / 13 View / 01/10/2019

Μία από τις δραματικότερες συνέπειες της κλιματικής κρίσης είναι η επιτάχυνση των αλλαγών που παρατηρούνται στους ωκεανούς και την κρυόσφαιρα, ενώ οι αλλαγές αυτές εκτιμάται πως θα συνεχίζονται και θα είναι ανεπανόρθωτες ακόμη και στην περίπτωση που κάποια στιγμή το κλίμα σταθεροποιηθεί, επισημαίνει το WWF Ελλάς με αφορμή τη νέα μελέτη της διακυβερνητικής (ΙPCC) του ΟΗΕ.

Η μελέτη, με τίτλο «Πώς επηρεάζονται οι ωκεανοί και η κρυόσφαιρα από ένα κλίμα σε κρίση», έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι ωκεανοί καλύπτουν το 71% της επιφάνειας της Γης και περιέχουν το 97% του νερού της, ενώ η κρυόσφαιρα, τα μέρη εκείνα δηλαδή του πλανήτη που καλύπτονται από χιόνι και πάγο, καταλαμβάνει το 10% της ξηράς, αναφέρει η οργάνωση.

Μεταξύ άλλων το WWF Ελλάς επεξηγεί πως οι ωκεανοί και η κρυόσφαιρα είναι ταυτόχρονα εξαιρετικά ευάλωτοι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση του παγκόσμιου κλίματος.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει προκαλέσει το λιώσιμο 123 δισ. τόνων πάγου από 170.000 παγετώνες μόνο τη δεκαετία 2006 – 2015, η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται στην Κεντρική Ευρώπη, τον Καύκασο και τις Νότιες Άνδεις.

Στην Κεντρική Ευρώπη οι παγετώνες έχουν χάσει το 80% του όγκου τους τον τελευταίο αιώνα, ενώ υπολογίζεται ότι σε περιοχές όπως η Κεντρική Ευρώπη η πυκνότητα των παγετώνων θα μειωθεί κατά 80% μέσα σε αυτόν τον αιώνα.

Παράλληλα το πρωτοφανές λιώσιμο των παγετώνων της Γροιλανδίας και της Αρκτικής ευθύνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό για την παγκόσμια άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Την περίοδο 1902 – 2015 η στάθμη έχει ανέβει κατά 16 εκατοστά, ενώ τη δεκαετία 2006 – 2016 ο ρυθμός ανόδου αγγίζει τα 3,6 χιλιοστά σε ετήσια βάση.

Οι προβλέψεις του IPCC, αναλόγως με τα σενάρια περιορισμού των εκπομπών που εξετάστηκαν, δείχνουν άνοδο της στάθμης 48 έως 84 εκατοστά μέχρι το τέλος του αιώνα, η οποία όμως θα συνεχίσει να αυξάνεται για αιώνες.