“Φρένο” από το ΣτΕ στα σχέδια για λειτουργία του Φράγματος Μεσοχώρας

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο “Φρένο” από το ΣτΕ στα σχέδια για λειτουργία του Φράγματος Μεσοχώρας / 3 View / 28/11/2020

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε τους Περιβαλλοντικούς Όρους του Φράγματος Μεσοχώρας εξέλιξη που προκαλεί δυσαρέσκεια στη Θεσσαλία αλλά ευνοεί τον αγώνα των Αιτωλοακαρνάνων ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου.

Το ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση των κατακλυζομένων με βασικό επιχείρημα πως στο αναθεωρημένο το 2017 Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών δεν γίνεται καμία μνεία για μεταφορά ύδατος στη λεκάνη του Πηνειού από τη λεκάνη του Αχελώου.

Στις 21 Δεκεμβρίου του 2019, πέρυσι δηλαδή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεπτόμενος τα Τρίκαλα είχε δεσμευτεί ότι το φράγμα θα λειτουργήσει σε 2 χρόνια από τότε. Ο στόχος μοιάζει και είναι ανέφικτος πια, εξέλιξη που δυσαρεστεί την Θεσσαλία

Συγκεκριμένα το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ με την απόφαση 2230/2020 κάνει δεκτή την αίτηση ακύρωσης του Συνδέσμου Ιδιωτών Κατακλυζομένου Οικισμού Μεσοχώρας κατά της ΑΕΠΟ του έργου, κρίνοντας ότι

1. Το έργο δεν έρχεται σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις του Εθνικού & Περιφερειακού Σχεδιασμού
2. Οι Υδρομορφολογικές αλλοιώσεις που θα επέλθουν στα ποτάμια Υδατικά Συστήματα των ποταμών Αχελώου και Πηνειού έχουν αξιολογηθεί στο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Ελλάδας και Θεσσαλίας με την εξέταση του έργου βάσει του άρθρ. 4 παρ. 7 της Οδηγίας 2000/60. Η ως άνω εξέταση τεκμηρίωσε την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική σκοπιμότητα του έργου και αιτιολόγησε ως υπαγορευμένη από υπέρτερο δημόσιο συμφέρον την αναγκαιότητα εξαίρεσης από την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της Οδηγίας 2000/60.
3. Το ΥΗΕ ΜΕσοχώρας είναι συμβατό με το Ν. 3199/2032 (νόμος περί διαχείρισης υδάτων) σχετικά με την άδεια χρήσης ύδατος, με το Σχέδιο Διαχείρισης Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Ελλάδας στο οποίο έχει κριθεί ως έργο πρώτης προτεραιότητας. Στο ΜΠΕ αναφέρεται ότι το έργο είναι ανεξάρτητο και αυτόνομο.
4. Όμως, στην Αναθεώρηση των ΣΔΛΑΠ το Δεκέμβριο 2017, δηλαδή μετά την έκδοση της ΑΕΠΟ δεν προβλέπονταν πλέον τα έργα μεταφοράς ύδατος από τη μία Λεκάνη Απορροής (Ηπείρου) στην άλλη (Θεσσαλίας). Επίσης, τον Οκτώβριο 2019 έγινε αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδίου Θεσσαλίας και καταργήθηκε η προηγούμενη απόφαση έγκρισή του του 2003. Στο νέο χωροταξικό δεν γίνεται καμία μνεία για μεταφορά ύδατος στη λεκάνη του Πηνειού από τη λεκάνη του Αχελώου.
5. Επομένως, και επειδή
1. Δεν εχώρησε επανεξέταση της ΑΕΠΟ και συμβατότητά της με τις αναθεωρήσεις ΣΔΛΑΠ και
2. με αναθεωρημένο χωροταξικό
Η ΑΕΠΟ απώλεσε το νόμιμο έρεισμά της.
Ενόψει αυτών, γίνεται δεκτή η αίτηση ακύρωσης και η απόφαση ακυρώνεται.

Ο Γιώργος Χονδρός, πρώην Κοινοτάρχης Μεσοχώρας, επικεφαλής του Τμήματος Οικολογίας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως δε άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομά του με την «αντίσταση» στην εκτροπή του Αχελώου και τη λειτουργία του φράγματος Μεσοχώρας δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος από την εξέλιξη.

«Όταν η Πολιτεία και οι φορείς της αγνοούν συστηματικά και διαχρονικά την λαϊκή βούληση, δεν σκύβουν στο πραγματικό πρόβλημα, τόσο το κοινωνικό όσο και το περιβαλλοντικό, είναι αναμενόμενο να σπαταλούν πόρους και να καταστρέφουν το περιβάλλον» λέει στο trikalavoice.gr και καταλήγει με έμφαση: «Η ΑΕΠΟ για τηο ΥΗΣ Μεσοχώρας είναι με την βούλα του ΣτΕ άκυρη».

Πληροφορίες από trikalavoice.gr