Το ΣτΕ κόβει τα φτερά του υπ. Περιβάλλοντος για αιολικό στην Ανδρο

by/ 0 Comments / 2 View / 13/02/2021

Διακοπή εργασιών για ανεμογεννήτριες στο Φραγκάκι, ώστε να προστατευτεί η αναπαραγωγή του σπιζαετού ● Υπόλογη η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής για εξυπηρέτηση επενδυτικών συμφερόντων ● Η παρέμβαση και οι αυθαίρετες ερμηνείες του γεν. διευθυντή, Κώστα Δημόπουλου, που με έγγραφό του στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παρακινούσε τη Διεύθυνσή της να παρεκκλίνει από τη νομοθεσία ● Για πλήγμα του κύρους του υπουργείου και της υπηρεσίας του κάνει λόγο η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ● «Θα τηρήσουμε τη νομιμότητα», δηλώνει από την πλευρά της η εταιρεία που κατασκευάζει τον αιολικό σταθμό.

Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας διακόπτονται προσωρινά οι εργασίες στον υπό κατασκευή αιολικό σταθμό στο Φραγκάκι της Ανδρου, προκειμένου να προστατευτεί η ορνιθοπανίδα. Της απόφασης είχε προηγηθεί πολιτική παρέμβαση της Διοίκησης του ΥΠΕΝ η οποία, καθ’ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων της, κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων και αψηφώντας προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ, επιχείρησε να δώσει το πράσινο φως για τη συνέχιση των εργασιών. Για πλήγμα του κύρους του υπουργείου και της Υπηρεσίας του κάνει λόγο η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. «Θα τηρήσουμε τη νομιμότητα», δηλώνει από την πλευρά της η εταιρεία που κατασκευάζει τον αιολικό σταθμό.

Ολα ξεκίνησαν στις 14 Ιανουαρίου, όταν η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ζήτησε με επείγον έγγραφό της την άμεση διακοπή των εργασιών για την κατασκευή του αιολικού σταθμού (ΑΣΠΗΕ) στη θέση Φραγκάκι. Παράλληλα, ζήτησε από το Α.Τ. Ανδρου να ελέγξει εάν τηρείται όρος της Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) του ΑΣΠΗΕ στο Φραγκάκι από την εταιρεία Greek Wind Power, σύμφωνα με τον οποίο θα πρέπει να διακοπούν οι εργασίες κατασκευής του αιολικού πάρκου κατά την περίοδο αναπαραγωγής του απειλούμενου με εξαφάνιση σπιζαετού σε απόσταση μικρότερη των τριών χιλιομέτρων από τη φωλιά του.

Το έγγραφο της υπηρεσίας στηρίχτηκε σε γνωμάτευση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος που είχε αποσταλεί μια μέρα πριν, στην οποία αναφερόταν ορθά ότι η αναπαραγωγική περίοδος του σπιζαετού ξεκινά από τις αρχές Ιανουαρίου και λήγει στο τέλος Ιουνίου κάθε χρόνο. Η δε έκδοσή του πραγματοποιήθηκε δεδομένου ότι οι εργασίες για την κατασκευή του ΑΣΠΗΕ με 5 ανεμογεννήτριες στο Φραγκάκι είχαν ξεκινήσει στις αρχές Νοεμβρίου και βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη.

Ωμή παρέμβαση

Ωστόσο, 7 ημέρες μετά, στις 20/1, η ο γενικός διευθυντής της Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ, Κώστας Δημόπουλος, απέστειλε έγγραφο στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με το οποίο παρακινούσε τη Διεύθυνση της Περιφέρειας να παρεκκλίνει από τη νομοθεσία, επιτρέποντας την κατασκευή του έργου σε χρονική περίοδο που αυτό απαγορεύεται.

Σε αυτό διατύπωνε αυθαίρετες ερμηνείες για την εφαρμογή συγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων του ΑΣΠΗΕ στη θέση Φραγκάκι με τρόπο που εξυπηρετούσε τα επενδυτικά συμφέροντα. Και, μάλιστα, περιφρονώντας και παραβιάζοντας την προηγούμενη απόφαση 2419/2019 του ΣτΕ που ρητά αναφέρει την απαγόρευση των εργασιών κατά την αναπαραγωγική περίοδο.

Με το συγκεκριμένο έγγραφο ο κ. Δημόπουλος επιχείρησε να παραποιήσει εις τριπλούν τα επιστημονικά δεδομένα. Καταρχήν διότι ανέφερε ότι η «πραγματική αναπαραγωγική περίοδος του σπιζαετού (ωοτοκία – επώαση – εκκόλαψη) εκκινεί κατά τον μήνα Φεβρουάριο και ολοκληρώνεται στα τέλη Μαρτίου». Κάτι που δεν ισχύει, αφού, «σύμφωνα με πλήθος επιστημονικών δημοσιεύσεων και συγγραμμάτων που αφορούν το είδος, η αναπαραγωγική περίοδος εκτείνεται κατ’ ελάχιστο από Ιανουάριο έως Ιούνιο […] και με τον αναπαραγωγικό κύκλο να ξεκινά κάθε χρόνο αρκετά πριν το καθαυτό ζευγάρωμα και ολοκληρώνεται μετά την εγκατάλειψη της περιοχής της επικράτειας από τους νεοσσούς», ανέφερε σε «εξαιρετικά επείγουσα» επιστολή της προς τον κ. Αραβώση η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Στη συνέχεια ο κ. Δημόπουλος προχώρησε σε… ελεύθερη μετάφραση ενός όρου από την ΑΕΠΟ του έργου. Οπως ανέφερε στο ίδιο έγγραφο, «δεν επιβάλλεται απαγόρευση εκτέλεσης κάθε είδους εργασιών σε ακτίνα μικρότερη των 3.000 μέτρων, αλλά συνιστάται η αποφυγή αυτών οι οποίες δύνανται να παρακωλύσουν την επιτυχή αναπαραγωγική διαδικασία». (Σημ.: Δεν απαγορεύονται λοιπόν οι εργασίες, αλλά υπάρχει μια σύσταση να αποφεύγονται.)

Στην ουσία, υιοθετώντας την επιχειρηματολογία της εταιρείας Greek Wind Power, η οποία σε επιστολή της προς τον ίδιο στις 18/1 ανέφερε: «Επισημαίνουμε ότι η ΑΕΠΟ δεν έχει όρο a priori απαγόρευσης εκτέλεσης παντός είδους εργασιών την περίοδο αναπαραγωγής του σπιζαετού, όπως εσφαλμένως ερμηνεύθηκε, αλλά προβλέπεται η αποφυγή εκτέλεσης εργασιών κατασκευής κατά τη χρονική περίοδο αναπαραγωγής».

Υπό αυτές τις ερμηνείες ο κ. Δημόπουλος προχώρησε ακόμη παρακάτω σε ένα τρίτο συμπέρασμα, αποφαινόμενος ότι «οι εργασίες που δεν θεωρούνται υπό αυτήν την έννοια οχλούσες και μέρος των οποίων περιλαμβάνονται στις υπό κατασκευή εργασίες της εταιρίας […] δύναται να εκτελούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της ανωτέρω περιόδου». Εκμηδενίζοντας έτσι την αναπαραγωγική περίοδο του αρπακτικού.

Ποιες είναι οι μη οχλούσες εργασίες κατά τον γενικό διευθυντή του ΥΠΕΝ, αλλά και κατά την ίδια την εταιρεία; Μεταξύ άλλων, η τοποθέτηση και σύνδεση των καλωδίων και οπτικών ινών εντός του αιολικού πάρκου, η ηλεκτρομηχανολογική εγκατάσταση του κτιρίου ελέγχου και το σιδέρωμα και η σκυροδέτηση με μπετό βάσεων.

«Συνεπώς η Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής βαφτίζει εργασίες κατασκευής (π.χ. σκυροδέτησης με μπετόν βάσεων Α/Γ) οι οποίες απαιτούν τη μετακίνηση βαρέων οχημάτων κ.λπ. ως μη οχλούσες», αναφέρει στην επιστολή της η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Υπενθυμίζοντας ότι «η ευαισθησία του σπιζαετού στην όχληση είναι ιδιαίτερα μεγάλη και εκτός των τεχνικών και κατασκευαστικών εργασιών που υλοποιούνται κατά τη δημιουργία ενός ΑΣΠΗΕ».