Το Κέιπ Τάουν ξεμένει από νερό σε 90 ημέρες!

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το Κέιπ Τάουν ξεμένει από νερό σε 90 ημέρες! / 24 View / 17/01/2018

Ως είθισται, οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, εκλαμβάνονται από τους πολιτικούς ως ένα είδος «γραφικής» δυστοπίας, όταν δεν αγνοούνται εντελώς. Ακόμη και στις περιπτώσεις που υιοθετούνται διεθνείς περιβαλλοντικές συμφωνίες, στην πράξη, ελάχιστα από τα συμφωνηθέντα εφαρμόζονται.

Η απειλή όμως βρίσκεται πλέον ενώπιον της ανθρωπότητας. Πολύ πιο άμεση από όσο φανταζόμαστε και αφορά στο πλέον σημαντικό αγαθό μαζί με το οξυγόνο: Το νερό.

Αν μέχρι σήμερα με την φράση «πόλεμος για το νερό» ανησυχούσαν, ίσως, μόνο εκείνοι που την έγραφαν, πλέον ανησυχούν σοβαρά και μερικά ακόμη εκατομμύρια ανθρώπων: Οι κάτοικοι του Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής. Μετά από τρία χρόνια μιας άνευ προηγουμένου ξηρασίας, η πόλη έχει λιγότερο από 90 ημέρες νερό στις δεξαμενές της, ευρισκόμενη σε «τροχιά» μια ιδιαίτερα επικίνδυνης «πρωτιάς», ως της πρώτης μεγάλης πόλης στον κόσμο που ξεμένει από το νερό.

Η δήμαρχος του Κέιπ Τάουν, Πατρίσια ντε Λιλ ήταν σαφής: Αν οι κάτοικοι δεν μειώσουν δραστικά την καθημερινή χρήση νερού, οι βρύσες της παραθαλάσσια μητρόπολης των τεσσάρων εκατομμυρίων ψυχών θα στεγνώσουν σύντομα. Στις 22 Απριλίου, για την ακρίβεια.

Δεν πρόκειται για μια υποθετική ημερομηνία με στόχο να τρομοκρατήσει. Η «Ημέρα Μηδέν», όπως ήδη ονομάζεται, είναι πραγματική και υπολογίζεται κάθε εβδομάδα με βάση την τρέχουσα χωρητικότητα των δεξαμενών και την καθημερινή κατανάλωση. Στις 8 Ιανουαρίου, η δήμαρχος αναθεώρησε προς τα κάτω την προηγούμενη ημερομηνία της 29ης Απριλίου, βασιζόμενη σε στοιχεία που έδειξαν αύξηση της καθημερινής κατανάλωσης.

Αν και τυπικά η πόλη δεν θα στεγνώσει, ωστόσο αυτό δεν θα έχει καμία διαφορά για τους διψασμένους κατοίκους, αφού, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι δεξαμενές δεν μπορούν να στραγγιστούν από την τελευταία σταγόνα τους, καθώς η λάσπη και οι διάφορες αποθέσεις  καθιστούν το τελευταίο 10% του νερού ενός φράγματος, ακατάλληλο.

‘Ετσι, οι αρχές της πόλης αποφάσισαν ότι μόλις τα φράγματα φθάσουν το 13,5%, η παροχή νερού θα απενεργοποιηθεί για όλες τις βασικές υπηρεσίες, όπως τα νοσοκομεία.

πηγή: tvxs