Ταλαιπωρούν τις χελώνες Καρέτα

by/ 0 Comments / 10 View / 07/09/2021

Του Τάσου Σαραντή

Η τήρηση των μέτρων προστασίας στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, όπου αναπαράγεται ένας από τους σημαντικότερους πληθυσμούς της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα στη Μεσόγειο, παραμένει ελλιπής και η παραβατικότητα αυξάνεται, καταγγέλλει η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ), επικαλούμενη μαρτυρίες από ντόπιους αλλά και τουρίστες.

 

Αν και καμία δραστηριότητα σκαφών δεν επιτρέπεται στη «Ζώνη Α», δυστυχώς επιτρέπεται στις ζώνες Β και Γ -όπου πάνω από το 70% των χελωνών συσσωρεύονται στη θαλάσσια περιοχή-, με αποτέλεσμα να προσελκύονται πάρα πολλοί τουρίστες αλλά και κολυμβητές από ιδιωτικά σκάφη. Στο λεγόμενο «turtle spot», στο οποίο μαζεύονται οι χελώνες για να τραφούν, πολλοί κολυμπούν ακριβώς πάνω από αυτές, με αποτέλεσμα, όταν προσπαθούν να βγουν στην επιφάνεια για να αναπνεύσουν, να μην έχουν αρκετό χώρο ώστε να μπορούν να αναδυθούν. Πολλές πανικοβάλλονται, αγχώνονται και μπορεί να πνιγούν πριν φτάσουν στην επιφάνεια.

 

Ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να υπάρχουν αρκετά μέτρα απόστασης μεταξύ των δυτών και των χελωνών, κάτι που δεν τηρείται. Μερικοί τις κυνηγούν, γεγονός που τους προκαλεί έντονο στρες. Η κολύμβηση με αναπνευστήρα για παρατήρηση θαλάσσιων χελωνών δεν ρυθμίζεται από τον νόμο και επιτρέπεται σε όλες τις ζώνες. Επιπλέον, παρότι είναι παράνομο, κάποιοι προσπαθούν να τις ταΐσουν από άγνοια και δεδομένης της έλλειψης ελέγχων από τις Αρμόδιες αρχές.

Efsyn.gr