Συλλαλητήρια για το περιβάλλον

by/ 0 Comments / 1 View / 28/06/2021

Μέσα σε μια Αθήνα που «έβραζε» από τον ισχυρό καύσωνα, περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του «Πανελλαδικού Δικτύου συλλογικοτήτων για την ενέργεια» και συμμετείχαν το Σάββατο το βράδυ σε πορεία που ξεκίνησε από το Μοναστηράκι και κατέληξε στο Σύνταγμα. Με το πανό του Δικτύου «Φρένο στην ενεργειακή λαίλαπα – Οχι στη λεηλασία της φύσης» στην κορυφή της πορείας και με δεκάδες πανό να ακολουθούν από συλλογικότητες από όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν και στήριζαν (περισσότερες από 85), η πορεία κινήθηκε με παλμό και δυναμισμό στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.

«Η πράσινη ανάπτυξη δεν μας παραμυθιάζει, τη φύση καταστρέφει και τα βουνά ρημάζει», «Ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά», «Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία», «Από τον Αχελώο ώς τη Χαλκιδική, αγώνας για τη φύση, αγώνας για ζωή», «Από την Ικαρία ώς την Κεφαλονιά, ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά», «Η αλληλεγγύη το όπλο των βουνών, πόλεμο στον πόλεμο των επενδυτών» ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια της αστυνομίας να περιοριστεί η πορεία από διμοιρίες ΜΑΤ, σε δύο μόνο λωρίδες της διαδρομής στις οδούς Αθηνάς και Σταδίου, εμφανώς σε μια προσπάθεια να τηρηθεί ο νόμος για τις διαδηλώσεις. Ωστόσο, κατά την κατάληξη της πορείας στο Σύνταγμα υπήρξε απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ προς την κεφαλή της με βίαιη απώθηση, χρήση κλομπ, κλοτσιές και περιορισμένη χρήση χημικών. Η δικαιολογία που χρησιμοποιήθηκε ήταν ότι υπήρχε εντολή να μην ολοκληρωθεί η πορεία μπροστά στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη, αλλά στην απέναντι πλευρά της πλατείας Συντάγματος, πάνω από τα σκαλάκια.

Στον Βόλο

Εκατοντάδες διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν και στο «πανελλαδικό συλλαλητήριο ενάντια στην καύση σκουπιδιών και την τρομοκρατία κράτους-πολυεθνικών» που πραγματοποιήθηκε στον Βόλο από τον Συντονισμό Συλλογικοτήτων Βόλου Ενάντια στην Καύση Σκουπιδιών, το απόγευμα του Σαββάτου, με συγκέντρωση στο νοσοκομείο και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν και εκπρόσωποι συλλογικοτήτων από περιοχές εκτός Μαγνησίας.

Οι συγκεντρωμένοι με πανό και συνθήματα απαίτησαν να σταματήσουν η καύση απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ-Lafarge και όλες οι ενέργειες της δημοτικής αρχής για δημιουργία εργοστασίου παραγωγής SRF. Ακούστηκαν συνθήματα κατά της δημοτικής αρχής Μπέου, της ΑΓΕΤ, αλλά και της αστυνομίας για τον θάνατο του Βασίλη Μάγγου που έφυγε από τη ζωή έναν μήνα μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του και βασανιστήρια από αστυνομικούς, την επομένη παρόμοιου συλλαλητηρίου που είχε πραγματοποιηθεί πέρυσι τον Ιούνιο προς τις εγκαταστάσεις της τσιμεντοβιομηχανίας. «Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη – Δεν θα ξεχαστεί τι κάναν στον Βασίλη», ανέφερε πανό που αναρτήθηκε έξω από τα δικαστήρια του Βόλου, όπου ο Βασίλης είχε δεχτεί την επίθεση των αστυνομικών.

Efsyn.gr