Στάχτη και… αντιπυρικός σχεδιασμός

by/ 0 Comments / 3 View / 24/05/2021

Με διάσπαρτες εστίες φωτιάς να σιγοκαίνε θυμίζοντας το καταστροφικό πέρασμα της πυρκαγιάς από την Κορινθία και τη Δυτική Αττική η πολιτική ηγεσία της χώρας συνεδριάζει «κατόπιν εορτής».

Στις 13:00, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί την έδρα της Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, όπου θα συμμετάσχει σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.

Στη σύσκεψη θα μετάσχουν, επίσης, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής και οι 11 δήμαρχοι των 18 περιοχών της Αττικής που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας για την άμεση δρομολόγηση έργων μείωσης του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Η σύσκεψη γίνεται με φόντο τα αποκαΐδια στα Γεράνεια Όρη. Η φωτιά κατέκαψε πάνω από 70.000 στρέμματα δάσους και αγροτικών εκτάσεων, αλλά και αρκετές κατοικίες, κυρίως εξοχικές. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά από το 1984, που κρατούνται αναλυτικά στοιχεία στη Δασική Υπηρεσία, και η πρώτη σε μέγεθος καταστροφής στην Αττική από το 1998, όταν ανατέθηκε στην Πυροσβεστική η δασοπυρόσβεση.

Σε ότι αφορά την εποχή εκδήλωσης της πυρκαγιάς στα Γεράνεια Όρη, αποτελεί αρνητικό ρεκόρ, καθώς από το 2000 έως σήμερα καμία δασική πυρκαγιά από όσες συνέβησαν πριν το μήνα Ιούνιο δεν έχει κάψει πάνω από 5.000 στρέμματα.

Το βίντεο που ανήρτησε το Meteo.gr παρουσιάζει την χωρική κατανομή μεγάλων δασικών πυρκαγιών (που έκαψαν πάνω από 500 στρέμματα η κάθε μία), ανά έτος για την περίοδο 2010-2020. Διακρίνονται οι περιοχές της Ελλάδας που επλήγησαν περισσότερο κάθε έτος, με βάση την ένταση και το μέγεθος των εστιών. Παράλληλα, δυναμικά διαγράμματα δίνουν το πλήθος των μεγάλων πυρκαγιών ανά έτος.

► Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι περιοχές που επλήγησαν από τη φωτιά. Αποζημιώσεις αναμένεται να δοθούν στους πληγέντες, ενώ σήμερα ξεκινά η καταγραφή των ζημιών.

Χθες, την άμεση οικονομική στήριξη των πληγέντων από την καταστροφική πυρκαγιά με 600 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες και μέχρι 6.000 ευρώ για δαπάνες οικοσκευής, μετά την πρώτη καταγραφή των ζημιών, ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας από το Αλεποχώρι.

Efsyn.gr