Περού: Πώς μια γυναίκα ιθαγενής γίνεται εμπόδιο στα σχέδια ακόμη μιας μεγάλης περιβαλλοντικής και ανθρώπινης καταστροφής.

by/ 0 Comments / 107 View / 25/02/2016

H Mάξιμα Ακούνια ζει στους λόφους της Καχαμάρκα του Περού, δίπλα στη Γαλάζια Λίμνη. Πολιορκημένη, φρουρούμενη, και με ένα φράκτη να εμποδίζει την έξοδο της από το κτήμα της. Η Yanacocha, το μεγαλύτερο χρυσωρυχείο της Λατινικής Αμερικής, ένα κονσόρτσιουμ με συμμετοχή και θυγατρικής της Παγκόσμιας Τράπεζας, εδώ και χρόνια επιχειρεί με κάθε τρόπο να διώξει τη Μάξιμα και την οικογένειά της από τα εδάφη της. Η Yanacocha θέλει να αποξηράνει και να μετατρέψει τη λίμνη σε μια μαύρη τρύπα απόθεσης τοξικών αποβλήτων.

Είναι τέτοια η εμμονή της εταιρίας, που τους τελευταίους μήνες παρακολουθούσε τα κτήματά της με drone (τηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο με κάμερα) που μαγνητοσκοπούσε κάθε κίνηση, ενώ εγκατέστησε μόνιμες κάμερες έξω από τα κτήματά της.

Χρησιμοποίησε ένοπλους φρουρούς, εφόδους στα κτήματά της, εκφοβισμούς, απειλές και δημοσιογράφους που την συκοφαντούν. Ξυλοκόπησαν τα δυο μικρότερα παιδιά της, ενώ έκαψαν δυο φορές την καλύβα της και ξερίζωσαν τις καλλιέργειες της. Προ μερών μαχαίρωσαν τον σκύλο της. Όταν η Mάξιμα το κατήγγειλε στην αστυνομία, απάντησαν με απειλές: « Είδες τι κάναμε με τον κόπρο σου, αύριο είναι η σειρά σου.

Η τελευταία «τιμωρία» για το πείσμα της «να αρνείται την πρόοδο της χώρας» είναι ο αποκλεισμός της με ένα μεταλλικό φράκτη. «Δεν μπορούμε να απομακρυνθούμε, δεν μπορούμε να περπατήσουμε ελεύθερα. Είναι πολύ θλιβερό να ζεις όπως εγώ».

Ο εξορυκτικός κολοσσός επιμένει πως όλη αυτή η έκταση του ανήκει, την αγόρασε από την κοινότητά της, το Σοροτσούκο. Αλλά η Μάξιμα  δείχνει τους τίτλους ιδιοκτησίας των χωραφιών της και αρνείται να φύγει από τον τόπο της.

«Μου είπαν πως κάτω από τα χωράφια μου και τη λίμνη υπάρχει πολύς χρυσός. Και ότι γι΄ αυτό πρέπει να φύγω» δηλώνει η γυναίκα που δεν έχει κανένα πολύτιμο μέταλλο, ούτε καν βέρα, και δεν καταλαβαίνει αυτόν τον πόλεμο για το χρυσό: «Γιατί όλα αυτά, αφού δεν είναι ζωτικό για τους ανθρώπους;»

H Mάξιμα Ακούνια, μια γυναίκα, ιθαγενής, αγρότισσα γίνεται εμπόδιο στα σχέδια ακόμη μιας μεγάλης περιβαλλοντικής και ανθρώπινης καταστροφής.

Η Κυρά της Γαλάζιας Λίμνης, όπως την αποκαλούν οι ακτιβιστές εντός και εκτός της χώρας, τιμήθηκε με το βραβείο της Ακτιβίστριας της Χρονιάς από την Ένωση Λατινοαμερικανών Γυναικών και το Ειδικό Βραβείο του Εθνικού Συντονιστικού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Περού.