Πάνω από 20 δισ. μπορεί να κοστίσει η θανατηφόρα ασθένεια της ελιάς

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πάνω από 20 δισ. μπορεί να κοστίσει η θανατηφόρα ασθένεια της ελιάς / 7 View / 14/04/2020

Τουλάχιστον σε 20 δισεκατομμύρια ευρώ μπορεί να φτάσει το οικονομικό κόστος της ασθένειας που πλήττει τα ελαιόδεντρα στην Ευρώπη, σύμφωνα με νέα μελέτη για τις επιπτώσεις του θανατηφόρου βακτηρίου Xylella που μεταδίδεται από έντομα.

Το βακτήριο έχει «σκοτώσει» πολλά δέντρα στην Ιταλία από το 2013, έχει εντοπιστεί επίσης σε Γαλλία και Πορτογαλία, αλλά απειλεί σοβαρά πλέον τις ελαιοκαλλιέργειες σε Ισπανία και Ελλάδα.

Η επικίνδυνη Xylella προσβάλει επίσης κερασιές, αμυγδαλιές και δαμασκηνιές, καθώς η μόλυνση περιορίζει τις ικανότητες των δέντρων να απορροφούν νερό και θρεπτικά συστατικά με αποτέλεσμα να μαραίνονται και να πεθαίνουν.

Στην γειτονική χώρα, οι συνέπειες της εξάπλωσης της νόσου ήταν καταστροφικές, με περίπου 60% μείωση των αποδόσεων των καλλιεργειών ήδη το 2013. «Η ζημιά στις ελιές προκαλεί επίσης υποτίμηση της αξίας της γης και της τουριστικής ελκυστικότητας αυτής της περιοχής», δήλωσε η καθηγήτρια Μαρία Σαπονάρι, από το Ινστιτούτο Βιώσιμης Προστασίας Φυτών της Ιταλίας, η οποία έκανε λόγο για σοβαρό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία και τις θέσεις εργασίας που συνδέονται με τη γεωργία.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρχει θεραπεία για την ασθένεια που προς το παρόν αντιμετωπίζεται με την αφαίρεση των μολυσμένων δέντρων και μια προσπάθεια να περιοριστεί η διάδοση του βακτηρίου μέσω των εντόμων. Αλλά εάν αποτύχουν αυτά τα μέτρα, ποιος θα είναι ο οικονομικός αντίκτυπος;

Οι ερευνητές μοντελοποίησαν διαφορετικά σενάρια προχωρώντας μεταξύ άλλων σε προβλέψεις για τη χώρα μας, την Ιταλία και την Ισπανία, που αντιπροσωπεύουν το 95% της ευρωπαϊκής παραγωγής ελαιολάδου.

Στη χώρα της Ιβηρικής, εάν η ασθένεια επεκταθεί και η πλειονότητα των δέντρων μολυνθεί και πεθάνει, το κόστος θα μπορούσε να φτάσει τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα 50 χρόνια. Ένα παρόμοιο σενάριο στην Ιταλία θα κόστιζε πάνω από πέντε δισεκατομμύρια, ενώ στην Ελλάδα, οι απώλειες θα ήταν κάτω από δύο δισεκατομμύρια.

Εάν ο ρυθμός της μόλυνσης επιβραδυνθεί, καλλιεργούνται πιο ανθεκτικές ποικιλίες ή εφαρμόζονται βιώσιμες στρατηγικές για τη μείωση του πληθυσμού των εντόμων, τότε αυτό το κόστος θα μειωθεί σημαντικά. Ωστόσο, οι μελετητές θεωρούν πως ό, τι κι αν συμβεί, πιθανότατα θα υπάρξει επιπτώσεις στους καταναλωτές.

«Το αναμενόμενο αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι η έλλειψη εφοδιασμού», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας από το Πανεπιστήμιο Wageningen της Ολλανδίας εκτιμώντας ότι αν αυξηθούν οι τιμές οι καταναλωτές θα είναι σε χειρότερη μοίρα.

Τέλος, οι συντάκτες της έρευνας επισημαίνουν τις δυνητικά μεγάλες απώλειες στον τουρισμό και την πολιτιστική κληρονομιά.

Πηγή: BBC