Ο πάγος της Αρκτικής αναμένεται να εξαφανιστεί για πάντα

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο πάγος της Αρκτικής αναμένεται να εξαφανιστεί για πάντα / 27 View / 10/01/2018

Σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, η Αρκτική τείνει προς μια μόνιμη κατάσταση χωρίς πάγο και δεν δείχνει κανένα σημάδι επιστροφής στην παγωμένη κατάσταση των τελευταίων δεκαετιών. Η τήξη των πάγων της Αρκτικής επηρεάζει την παγκόσμια σταθερότητα του κλίματος, το περιβάλλον, καθώς και σημαντικές βιομηχανίες όπως η αλιεία και ο τουρισμός.

Στην πρόσφατη έκθεση, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) αναλύει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο η περιοχή σημείωσε μια απότομη αλλαγή τα τελευταία χρόνια. Πριν από μια δεκαετία, η Αρκτική ήταν αρκετά σταθερή παρά την υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά πρόσφατα αποσταθεροποιήθηκε σε σημείο από όπου πιθανότατα δεν θα επιστρέψει ποτέ.

«Ο ρυθμός της αλλαγής είναι πρωτοφανής τουλάχιστον για τα τελευταία 1.500 χρόνια και πιθανόν ακόμα περισσότερο από αυτό. Όχι μόνο βλέπουμε μεγάλες αλλαγές, αλλά ο ρυθμός αυτής της αλλαγής αρχίζει να επιταχύνεται», δήλωσε ο Τζέρεμι Μάθις, διευθυντής του Αρκτικού Προγράμματος της NOAA.

Φυσικά, οι επιστήμονες δεν μπορούν να γνωρίζουν με βεβαιότητα, αλλά αν συνεχιστεί αυτή η τάση, η τήξη του μόνιμου πάγου μπορεί να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές και να απελευθερώσει επίσης αέρια θερμοκηπίου που έχουν μείνει παγιδευμένα στον πάγο για χιλιετίες, σύμφωνα με την έκθεση. Εξάλλου, το φως του ήλιου χτυπά τον μεγαλύτερο όγκο νερού που προκύπτει από την τήξη των πάγων, το οποίο διατηρεί περισσότερη θερμότητα, και αυξάνει έτσι την τοπική θερμοκρασία. Ως αποτέλεσμα, οι θερμότερες εποχές της Αρκτικής επιμηκύνονται, οι πυρκαγιές αυξάνονται και διαταράσσεται το οικοσύστημα στα θερμότερα νερά.

Οι επιστήμονες πιστεύουν επίσης ότι η μεταβολή του κλίματος στην Αρκτική προκαλεί πιο ακραίες καιρικές συνθήκες σε άλλες περιοχές, όπως στη Βόρεια Αμερική, με την σοβαρή ξηρασία στην Καλιφόρνια.

πηγή: naftemporiki.gr