Ούτε αναδασωτέα δεν έχουν κηρυχθεί ακόμη τα καμένα της Εύβοιας

by/ 0 Comments / 1 View / 09/11/2021

Αυτοσυγχαίρεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον «εντυπωσιακό ρυθμό υλοποίησης των αντιδιαβρωτικών έργων» στις καμένες περιοχές της βόρειας Εύβοιας ύστερα από χθεσινή αυτοψία, αφού προηγήθηκε η επίσκεψη του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλ. Τσίπρα την Παρασκευή στην περιοχή.

Είναι τόσο εντυπωσιακός ο ρυθμός ώστε ακόμη δεν έχει κηρυχτεί αναδασωτέα η περιοχή παρότι η κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για λόγους εντυπωσιασμού μετά την καταστροφή όρισε ότι αυτό θα γίνει σε έναν μήνα. Κατά τη χθεσινή ανακοίνωση, «με γρήγορους ρυθμούς εκδόθηκε και η απόφαση κήρυξης αναδασωτέας της καμένης έκτασης δασικού χαρακτήρα, δεδομένου ότι έχει σταλεί για δημοσίευση σε Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως από τις 15 Οκτωβρίου»…

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων το ΥΠΕΝ, «μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες αντιδιαβρωτικής προστασίας και έχουν ξεκινήσει τα έργα συγκράτησης των εδαφών και στις εννέα υδρολογικές λεκάνες που υπάγονται στα Δασαρχεία Λίμνης και Ιστιαίας, συνολικού προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό υλοποίησης των αντιδιαβρωτικών έργων υπερβαίνει το 50% και, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, το σύνολο των εργασιών θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 15 Δεκεμβρίου 2021».

Βέβαια, σε πράξη ορισμού «αναδόχου αποκατάστασης» που αναρτήθηκε μόλις την Παρασκευή, η ΔΕΗ αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει αντιδιαβρωτικά – αντιπλημμυρικά έργα προϋπολογισμού 839.141 ευρώ σε έκταση 586 στρεμμάτων στο Δάσος Βουτά στην υδρολογική Λεκάνη Ιστιαίας 1 με καταληκτική προθεσμία ολοκλήρωσης των εργασιών την 5η Φεβρουαρίου!

avgi.gr