Οι ωκεανοί “αρρωσταίνουν” από την υπερθέρμανση του πλανήτη

by/ 0 Comments / 70 View / 06/09/2016

Οι ωκεανοί «αρρωσταίνουν» από την υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με επιστημονική έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στις σχετικές έρευνες συμμετείχαν 80 επιστήμονες από 12 χώρες, όπως διευκρίνισαν οι ειδικοί που συναντώνται στη Χονολουλού για το συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (UICN).

Η έκθεση με τίτλο «Εξηγήσεις για την υπερθέρμανση των ωκεανών» είναι «η πιο πλήρης και η πιο συστηματική μελέτη που έχει γίνει για τις συνέπειες της υπερθέρμανσης των ωκεανών», υπογραμμίζει ένας από τους βασικούς της συντάκτες, ο Νταν Λαφόλεϊ.

«Όλοι ξέρουμε ότι οι ωκεανοί διατηρούν ζωντανό τον πλανήτη», ανέφερε η γενική διευθύντρια της UICN, Δανή περιβαλλοντολόγος, ‘Ινγκερ Άντερσεν. «Και παρόλα αυτά εμείς αρρωσταίνουμε τους ωκεανούς», πρόσθεσε η ίδια, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου στο οποίο λαμβάνουν μέρος 9.000 επιστήμονες και ειδικοί για την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι συντάκτες της έκθεσης για την υπερθέρμανση των ωκεανών βεβαιώνουν ότι υπάρχουν αποδείξεις σύμφωνα με τις οποίες η υπερθέρμανση των υδάτων «προκαλεί την αύξηση των ασθενειών στους ζωικούς και φυτικούς πληθυσμούς».

Η μελέτη, που αναφέρεται σε όλα τα σημαντικά θαλάσσια οικοσυστήματα και αφορά οργανισμούς από το μικρόβιο έως τη φάλαινα, καλύπτοντας ένα μεγάλο εύρος από βάθη των ωκεανών, υπογράμμισε ότι μέδουσες, πτηνά και πλαγκτόν μετανάστευσαν κατευθυνόμενα στους πόλους και το κρύο, διασχίζοντας έως 10 μοίρες γεωγραφικού πλάτους.

Τα νερά του πλανήτη απορρόφησαν περισσότερο από το 93% της επιπλέον θερμότητας που προήλθε από την υπερθέρμανση από τη δεκαετία του 1970 και μετά, περιορίζοντας τη θερμότητα που γίνεται αισθητή στην ξηρά αλλά τροποποιώντας ριζικά τον ρυθμό της ζωής μέσα στους ωκεανούς, διευκρινίζει ο Νταν Λαφόλεϊ. Σχετικά με τη λεπτομέρεια αυτή, ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Επιτροπής για Προστατευμένες Περιοχές της UICN προσθέτει: «Οι ωκεανοί μας προστάτευσαν και οι συνέπειες αυτού του γεγονότος είναι τεράστιες».

O Καρλ Γκούσταφ Λούντιν, διευθυντής προγραμμάτων θαλασσίων και πολικών περιοχών στη UICN δήλωσε «Πρέπει να μειώσουμε δραστικά τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου» και πρόσθεσε «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για το γεγονός ότι εμείς είμαστε η αιτία όλου αυτού του φαινομένου. Ξέρουμε ποιες είναι οι λύσεις».

Να σημειωθεί ότι, μεταξύ άλλων, η υπερθέρμανση των ωκεανών σκότωσε κοραλλιογενείς υφάλους σε ρυθμό ρεκόρ, με αποτέλεσμα τη μείωση στα είδη των ψαριών που στερούνται της φυσικής τους κατοικίας.

Για τον ίδιο λόγο, «στη νοτιοανατολική Ασία, αναμένεται μείωση της αλιείας μεταξύ 10 και 30% με χρονικό ορίζοντα το 2050, σε σύγκριση με την περίοδο 1970- 2000», αναφέρει η μελέτη, που υπογραμμίζει την ανάγκη ταχείας δράσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.