Οι Βολιώτες αντιδρούν στον «χημικό πόλεμο» που υφίστανται

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι Βολιώτες αντιδρούν στον «χημικό πόλεμο» που υφίστανται / 11 View / 17/10/2019

Οταν ένας Ιατρικός Σύλλογος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υγεία μιας πόλης 150.000 κατοίκων, όπως είναι ο Βόλος, και δεν σημαίνει συναγερμός στα γραφεία των αρμόδιων υπουργείων, της περιφέρειας και του δήμου, οι πολίτες έχουν το «δικαίωμα» να αισθάνονται απροστάτευτοι. Και να αξιοποιούν τα ένδικα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, προκειμένου να αναπνέουν καθαρό αέρα και να βάλουν ανάχωμα στον καρκίνο που έρχεται.

Αν και η αέρια ρύπανση ταλανίζει τον Βόλο εδώ και χρόνια, η άδεια που δόθηκε στην τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-Lafarge προκειμένου να καίει σκουπίδια αμφιβόλου συνθέσεως, ώστε να παράγει ενέργεια για τις εγκαταστάσεις της, έχει επιβαρύνει την κατάσταση, με την οσμή του καμένου πλαστικού να ταλαιπωρεί επιπρόσθετα μικρούς και μεγάλους.

Μύτες και λαιμοί που καίνε, δυσφορία και πονοκέφαλοι είναι μόνο μερικά από τα συμπτώματα που αντιμετωπίζουν πολλοί Βολιώτες καθημερινά, λόγω της έντονης δυσοσμίας που πλήττει την πόλη, ιδιαίτερα τις περιοχές κοντά στην ΑΓΕΤ.

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, καθώς οι ποσότητες σκουπιδιών που καίγονται στην ΑΓΕΤ με απαρχαιωμένη τεχνολογία αυξάνονται κατακόρυφα. Από την αρχή του χρόνου πάνω από 40.000 τόνοι σκουπιδιών έχουν καεί στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ, ποσότητα που υπολείπεται σημαντικά της αδειοδότησης που έχει η εταιρεία για την καύση 200.000 τόνων σκουπιδιών τον χρόνο, δηλαδή κάτι παραπάνω από 548 τόνους την ημέρα. Τα καράβια που μεταφέρουν τα σκουπίδια πάνε κι έρχονται -έφτασαν τα 3 μέσα σε μόλις 20 μέρες- επίσημα από Ιταλία και Ισπανία.

Ομως, τα φορτία που μετέφεραν τα τελευταία πλοία είχαν ύποπτη διαδρομή, που πιθανότατα υποδηλώνει παράνομη μεταφορά επικίνδυνων, τοξικών αποβλήτων.

Τα άγνωστης προέλευσης και σύστασης σκουπίδια που μεταφέρονται συνεχώς προς καύση στην ΑΓΕΤ κορυφώνουν τους κινδύνους για την υγεία των πολιτών και κυρίως των μικρών παιδιών, με τις διοξίνες, τα φουράνια, τα βαρέα μέταλλα και τις άλλες καρκινογόνες ουσίες που εκλύονται.

Δεδομένης της ανησυχητικής κατάστασης και της επιδείνωσής της το τελευταίο διάστημα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Ευθύμης Τσάμης, κατέφυγε στη Δικαιοσύνη καταθέτοντας μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την αερορύπανση και τη δυσοσμία στην πόλη, θορυβημένος και από μαρτυρίες γιατρών για επιπτώσεις στη δημόσια υγεία που, ήδη, έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται.

Κι αυτό διότι, σύμφωνα με γιατρούς, μέλη του Συλλόγου, εκτός από τη δυσάρεστη αίσθηση που προκαλούν η αέρια ρύπανση και η δυσοσμία, η ύπαρξή της σχετίζεται πλέον και με την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως έντονος βήχας, φαρυγγαλγία, ρινόρροια και δερματικά προβλήματα.

«Είναι άμεση προτεραιότητα να αποκαλυφθεί ο ρυπαντής και να τιμωρηθεί για να σταματήσει αυτή η πρακτική. Οσοι γνωρίζουν τον ρυπαντή και δεν τον αποκαλύπτουν έχουν ευθύνες», δήλωσε ο κ. Τσάμης.

Της μήνυσης είχε προηγηθεί κάλεσμα του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας προς τους αρμόδιους πολιτικούς φορείς (Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμο Βόλου και υπουργείο Περιβάλλοντος) «να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να επιλύσουν το απαράδεκτο και άκρως επιβαρυντικό για την υγεία των ανθρώπων φαινόμενο της αέριας ρύπανσης και δυσοσμίας που παρατηρείται στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου».

Την ανάληψη πρωτοβουλιών από την Περιφέρεια Θεσσαλίας απαίτησαν σχεδόν σύσσωμα και οι επιστημονικοί φορείς της πόλης σε κοινή σύσκεψη που πραγματοποίησαν τον προηγούμενο μήνα, ζητώντας την πραγματοποίηση ελέγχων και μετρήσεων χωρίς προαναγγελία, για την ανίχνευση διοξινών, καθώς και την εγκατάσταση δικτύου μετρητών.