Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου: “Όχι αιολικά σε αρχαιολογικούς χώρους”

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου: “Όχι αιολικά σε αρχαιολογικούς χώρους” / 16 View / 03/08/2020

Την αντίθεσή της στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε αρχαιολογικούς χώρους, εκφράζει μέσω ανακοίνωσή της η Οικολογική Πρωτοβουλία Ηρακλείου.

Όπως τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση, η ελληνική νομοθεσία έχει δώσει απεριόριστες δυνατότητες επιλογής στους επενδυτές για τον χώρο εγκατάστασης αιολικών σταθμών, με αποτέλεσμα να διαλέγουν τόπους εγκατάστασης. «Η επιλογή γίνεται όχι με περιβαλλοντικά κριτήρια αλλά κυρίως με βάση το κριτήριο του «καταλληλότερου» – δηλαδή πιο αποδοτικού- αιολικού δυναμικού», αναφέρει η Πρωτοβουλία.

«Πόσο αναγκαίο είναι αλήθεια να θυσιαστούν ακόμα και οι κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι στον βωμό της δημιουργίας μιας απελευθερωμένης αγορά ενέργειας;», αναρωτιέται η Πρωτοβουλία, τονίζοντας πως στην περίπτωση του αιολικού σταθμού της Ιεράπετρας που βρίσκεται μέσα σε οριοθετημένο αρχαιολογικό χώρο, «δίνεται προτεραιότητα στις επενδύσεις, εις βάρος της αρχαιολογικής κληρονομιάς».