Μια πρώτη νίκη κατά των αιολικών στις Κυκλάδες

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μια πρώτη νίκη κατά των αιολικών στις Κυκλάδες / 14 View / 27/05/2020

Μια πρώτη νίκη καταγράφηκε στον αγώνα των κατοίκων και των φορέων της Τήνου που μάχονται κατά της εγκατάστασης αιολικών από τον όμιλο Κοπελούζου στο νησί τους, έπειτα από την ακύρωση του σχεδιασμού για την εγκατάσταση 11 ανεμογεννητριών στην ενδοχώρα του νησιού. Ωστόσο, ο αγώνας των Τηνίων δεν τελειώνει εδώ, αφού μεγάλος αριθμός ανεμογεννητριών εξακολουθεί να απειλεί το περιβάλλον της Τήνου, όπως και των γειτονικών της κυκλαδίτικων νησιών.

Οπως ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος Τήνου, Γιάννης Σιώτος, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook, «σύμφωνα με πληροφορίες από την εν εξελίξει διαδικασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο όμιλος Κοπελούζου ακύρωσε τον σχεδιασμό για την εγκατάσταση 15 ανεμογεννητριών. Συνεχίζουμε ενωμένοι με σοβαρότητα, ψυχραιμία και θεσμικές διαδικασίες την προσπάθεια για τη διαφύλαξη του μοναδικού τηνιακού τοπίου και τον σεβασμό του περιβάλλοντος».

Ωστόσο, η κίνηση αυτή από τον όμιλο Κοπελούζου είχε προδιαγραφεί από τις 21/2/2020, όταν με αίτησή της στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με αριθμό Ι-277275 η εταιρεία «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΚΑΓΚΑΡΗ», συμφερόντων Κοπελούζου, ζήτησε την ακύρωση της εγκατάστασης 11 ανεμογεννητριών και όχι 15, όπως αναφέρει ο δήμαρχος Τήνου.

Μάλιστα, η τελική απόφαση εκδόθηκε από τον γενικό διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Δημόπουλο. Με αυτήν τροποποιείται η Εγκριση Περιβαλλοντικών Ορων (ΕΠΟ) του έργου «Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) που είχε εγκριθεί τον Δεκέμβριο του 2011, στο οποίο περιλαμβανόταν η εγκατάσταση 95 ανεμογεννητριών και των συνοδών τους έργων, συνολικής ισχύος 218,5 MW, στα νησιά Νάξο, Πάρο, Τήνο και Ανδρο.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, μειώνεται ο αριθμός των αιολικών πάρκων στα τέσσερα νησιά από 9 σε 7, μειώνεται ο αριθμός των ανεμογεννητριών από 95 σε 76 και, παράλληλα, μειώνεται το οδικό δίκτυο των συνοδών έργων από 52,6 χιλιόμετρα σε περίπου 40 χιλιόμετρα. Με την τροποποίηση της αδειοδότησης του έργου ουσιαστικά εγκαταλείπονται τα σχέδια για την κατασκευή των αιολικών πάρκων «ΓΚΑΓΚΑΡΗ Α.Ε.» στην Τήνο -αποτελούμενο από 11 ανεμογεννήτριες- και «ΒΟΥΡΛΑΣ Α.Ε.» στη Νάξο, αποτελούμενο από 14 ανεμογεννήτριες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το σχέδιο για την εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών στα τέσσερα κυκλαδίτικα νησιά έχει αδειοδοτηθεί από το 2011 από κοινοπραξία του ομίλου Κοπελούζου, του Ιωάννη Σαμαρά και της «ENEL GREEN POWER HELLAS A.E.», θυγατρικής της ιταλικής εταιρείας «ENEL SpA». Η τροποποίηση του σχεδίου με τη μείωση του αριθμού των ανεμογεννητριών στα δύο νησιά από την κοινοπραξία έρχεται έπειτα από προηγούμενες τροποποιήσεις της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου και, κυρίως, εν όψει της εκδίκασης των αιτήσεων ακύρωσης του έργου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, έπειτα από αρκετές αναβολές στις αρχές Ιουνίου, τις οποίες έχουν καταθέσει φορείς, πολίτες, οι 4 εμπλεκόμενοι δήμοι και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Ετσι, αυτή η φαινομενική υποχώρηση των εταιρειών επ’ ουδενί σημαίνει το τέλος του αγώνα των κατοίκων των τεσσάρων νησιών. Κι αυτό γιατί, εκτός από τη σύμπραξη Κοπελούζου, έχουν αδειοδοτηθεί και εκκρεμούν αιτήσεις αδειοδότησης για επιπλέον αιολικά πάρκα στα τέσσερα νησιά από άλλες εταιρείες. Για παράδειγμα, μόνο στην Τήνο, εκτός από 9 ακόμη ανεμογεννήτριες του ομίλου Κοπελούζου που εκκρεμούν για εγκατάσταση, έχει εγκριθεί άδεια για την κατασκευή αιολικού πάρκου με 5 ανεμογεννήτριες από τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» και ενός ακόμη με 3 ανεμογεννήτριες από άλλη εταιρεία.