Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα στην Κορινθία – Στάχτη 40.000 στρέμματα

by/ 0 Comments / 0 View / 21/05/2021

Στάχτη έχουν γίνει δεκάδες σπίτια και περισσότερα από 40.000 στρέμματα δάσους και προστατευόμενων περιοχών Natura στα Γεράνεια Ορη μεταξύ Αττικής και Κορινθίας από το πέρασμα του πύρινου μετώπου δεκάδων χιλιομέτρων.

 

Απεγνωσμένοι και σοκαρισμένοι είναι εκατοντάδες μόνιμοι και περιστασιακοί κάτοικοι, οι οποίοι πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους ή σε συγγενείς, αφού εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μετά τις εκκενώσεις δέκα οικισμών. Σημειώνεται ότι τα μηνύματα από το 112, που χρησιμοποιήθηκε από χθες τέσσερις φορές, δεν έφτασαν σε όλους.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης το πρωί ο Νίκος Χαρδαλιάς υποστήριξε πως δεν πρόκειται για μηχανισμό ενημέρωσης αλλά έσχατη λύση στις περιπτώσεις που οι συμβατικοί τρόποι απομάκρυνσης των πολιτών δεν αρκούν.

Όπως ενημέρωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, εκτός από τις χθεσινές εκκενώσεις δέκα οικισμών, σήμερα απομακρύνθηκαν προληπτικά από τα σπίτια τους οι κάτοικοι στις Αιγηρούσες, στον Πευκενέα και στον Ιερόθεο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δόθηκε μάχη για να προστατευτούν κατοικίες «στις περιοχές Πευκογιαλός, όπου το μέτωπο κινούνταν προς το παραλιακό μέτωπο απειλώντας όλες τις κατοικίες του οικισμούς, στις Αιγειρούσες, που η φωτιά απείλησε όλο τον οικισμό και τις κατοικίες σε όλη την περίμετρο, στον Παρασκευά και στην ιερά Μονή Αγ. Ιωάννη, όπου η πυρκαγιά πέρασε μέσα από τον οικισμό και την Μονή. Οι δυνάμεις έδωσαν μάχη κτίριο κτίριο όπως και στην περιοχή των Σπάτων. Και τέλος στην περιοχή Χάνι και Πευκενέα, όπου απείλησε μεμονωμένα διάσπαρτα κτίρια».

Efsyn.gr