Κυπαρισσιακός / Εν κρυπτώ σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες

by/ 0 Comments / 1 View / 28/01/2022

Ενημέρωση για τα εν εξελίξει σχέδια διεξαγωγής σεισμικών ερευνών στις περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και τον Κυπαρισσιακό Κόλπο ζητάει το ελληνικό γραφείο της Greenpeace με επιστολές του προς τις εταιρείες Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.) και Total Energies, αλλά και προς την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).

Οπως επισημαίνει η οργάνωση, πρόσφατες πληροφορίες στον Τύπο αναφέρουν ότι σεισμικές έρευνες στην Κρήτη προς το παρόν αναστέλλονται την ίδια ώρα που πληροφορούμαστε ότι ειδικό ερευνητικό σκάφος διεξάγει εν κρυπτώ σεισμικές έρευνες στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Πελοποννήσου, στην οποία συμπεριλαμβάνεται το οικόπεδο 10 (“Κυπαρισσιακός Κόλπος”) που έχει παραχωρηθεί στα ΕΛ.ΠΕ. από το Ελληνικό Δημόσιο.

Στις 18 Ιανουαρίου εστάλη από κοινού με το WWF Ελλάς αίτημα ώστε να ενημερωθούν για τις εν εξελίξει σεισμικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή 10-“Κυπαρισσιακός Κόλπος”. Στη συνέχεια, το γραφείο της Greenpeace απέστειλε επιστολές ζητώντας ενημέρωση από τα ΕΛ.ΠΕ. για το θέμα του Κυπαρισσιακού και από την Total Energies για τις σεισμικές έρευνες ανοιχτά της Κρήτης. Η οργάνωση καταγγέλλει ότι ουδείς τους απάντησε όταν για τα θέματα αυτά «απαιτείται πλήρης διαφάνεια και ενημέρωση των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών» και θέτει το εύλογο ερώτημα «κατά πόσο τα σχέδια εκμετάλλευσης ορυκτών καυσίμων στη χώρα προχωρούν με διαφάνεια και ασφάλεια».

Στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι ο Κυπαρισσιακός Κόλπος προστατεύεται με Προεδρικό Διάταγμα από το 2018 και αποτελεί τη σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών καρέτα καρέτα στη Μεσόγειο και σημαντικό ενδιαίτημα για θαλάσσια θηλαστικά, όπως αντίστοιχα και οι θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Ζητάει δε να πληροφορηθεί αν έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα προστασίας της οικολογικά ευαίσθητης αυτής περιοχής, αν έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες αρχές και φορείς για τη διεξαγωγή των σεισμικών ερευνών και από ποια εταιρεία έχει μισθωθεί το συγκεκριμένο ερευνητικό σκάφος και ποιος είναι ο σκοπός των ερευνών. Επίσης, για το τι μέλλει γενέσθαι με τα σχέδια της κοινοπραξίας Total Energies-ΕxxonMobil-ΕΛ.ΠΕ. στην Κρήτη, δεδομένου ότι αυτές θα πρέπει να διεξαχθούν μέχρι τον Οκτώβριο του 2022.

avgi.gr