Κρέας εργαστηρίου / Προσεχώς στο πιάτο μας

by/ 0 Comments / 8 View / 03/12/2020

Το μεγαλύτερο μέρος όλων των θηλαστικών του πλανήτη, το 60% με βάση το συνολικό βάρος τους, είναι ζώα εκτροφής, που τα περισσότερα καταλήγουν να γίνουν ανθρώπινη τροφή. Το 38% είναι άνθρωποι και μόλις το 4% είδη άγριας ζωής. Περίπου 130 εκατομμύρια κοτόπουλα και τέσσερα εκατομμύρια χοίροι σφαγιάζονται κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο για να γίνουν ανθρώπινη τροφή…

Η βιομηχανικής κλίμακας εκτροφή ζώων για το κρέας τους αποτελεί πλέον ζήτημα ηθικής συνείδησης και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Η βιομηχανική κοινωνία και η αδηφάγος μηχανή του κέρδους αντιμετωπίζουν τα έμβια όντα ως αντικείμενα που “παράγονται” σε μαζική κλίμακα για να καταναλωθούν με την μορφή διατροφικών προϊόντων.

Εκτός αυτού, η βιομηχανικής κλίμακας κτηνοτροφία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πηγές έκλυσης αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα και έναν από τους βασικούς παράγοντες συρρίκνωσης της βιοποικιλότητας.

Πριν από τρία χρόνια περισσότεροι από 15.000 επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο είχαν υπογράψει κοινή έκκληση για δραστική μείωση της κατά κεφαλήν κατανάλωσης κρέατος ως μια από τις βασικές επιλογές για τον περιορισμό της αποψίλωσης των δασών. Την ίδια ώρα το κίνημα υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων και της χορτοφαγίας και ενάντια στη γιγάντωση της βιομηχανίας του κρέατος έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στον δυτικό κόσμο με δυναμικές παρεμβάσεις και ακτιβιστική δράση.

Θα μπορούσε άραγε η τεχνολογία της εντυπωσιακά αναπτυσσόμενης βιοεπιστήμης να προσφέρει σήμερα μια λύση; Ή μήπως αυτή η λύση θα μπορούσε να είναι το ίδιο ζοφερή και αποκρουστική με το πρόβλημα;

Πρόκειται για ένα ερώτημα που θα απαντηθεί στο μέλλον. Για την ώρα η πρώτη έγκριση κρατικής ρυθμιστικής αρχής για διάθεση και κατανάλωση τεχνητού κρέατος που έχει παραχθεί in vitro είναι γεγονός!

Σύμφωνα με χθεσινό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Guardian, “καλλιεργημένο” κρέας κοτόπουλου, που έχει αναπτυχθεί σε βιοαντιδραστήρες, πήρε έγκριση ασφαλείας από την Υπηρεσία Τροφίμων της Σιγκαπούρης προκειμένου να διατεθεί στην αγορά. Η εξέλιξη θεωρείται ορόσημο για τη διατροφική βιομηχανία καθώς ανοίγει τον δρόμο για την παραγωγή κρέατος που δεν θα σημαίνει αναγκαστικά τη θανάτωση ζώων.

Το συγκεκριμένο κρέας παράγεται από την αμερικανική εταιρεία Eat Just. Τα κύτταρα της ζωικής ύλης αναπτύσσονται σε βιοαντιδραστήρα και στη συνέχεια αναμειγνύονται με συστατικά φυτικής προέλευσης. Η αρχική διαθεσιμότητα θα είναι περιορισμένη και το “προϊόν” θα διατίθεται μόνο από ένα εστιατόριο της Σιγκαπούρης.

Το “κοτόπουλο εργαστηρίου” θα είναι σημαντικά πιο ακριβό από το συμβατικό κοτόπουλο μέχρι να αυξηθεί η παραγωγή, εξηγεί η εταιρεία, ωστόσο αναμένεται τελικά να είναι φθηνότερο. Τα κύτταρα που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη του κρέατος λαμβάνονται από ζωντανά ζώα και όλα τα θρεπτικά συστατικά, σύμφωνα με την εταιρεία, προέρχονται από φυτά.

Ως μέσο ανάπτυξης των κυττάρων χρησιμοποιείται ορός εμβρύου βοοειδούς ο οποίος εξάγεται από εμβρυϊκό αίμα και αφαιρείται σε μεγάλο βαθμό πριν από την κατανάλωση. Η Eat Just προβλέπει ότι στην επόμενη γραμμή παραγωγής στο εργοστάσιό της στη Σιγκαπούρη θα χρησιμοποιείται φυτικός ορός.

Ειδήμονες της κρεατοβιομηχανίας αναφέρουν ότι και άλλες μεγάλες αμερικανικές εταιρίες κρεατικών προϊόντων εργάζονται πάνω σε ανάλογα σχέδια έχοντας τη δυνατότητα να παράγουν μεγάλες ποσότητες “καλλιεργημένου” κρέατος. Μια πρόσφατη έκθεση της παγκόσμιας εταιρείας συμβούλων AT Kearney προβλέπει ότι το μεγαλύτερο μέρος του κρέατος το 2040 δεν θα προέρχεται από θανατωμένα ζώα.

Avgi.gr